Index Vakbarát Hírportál

Messi már 4300 éve is élt! Szenzációs lelet az ősi Egyiptomból

2023. február 4., szombat 15:02

Egy egyiptomi régészeti ásatás szenzációs leletre bukkant a Kairótól 20 kilométerre délre fekvő Szakkarában. A kutatást vezető tudós szerint minden idők legrégebbi múmiáját találták meg, amelynek becsült kora 4300 év. A lelet közelében egy egyiptomi előkelő tárgyaira is rátaláltak, a kilenc, épségben megmaradt szobor gazdája egy bizonyos Messi nevű ember volt a hieroglifák tanúsága szerint...

Messi már 4300 éves. 

Az olvasó azt hihetné, hogy szórakozunk vele, pedig nem, hozzávetőleg 4300 éve tényleg élt egy Messi nevű előkelő az ókori Egyiptomban, jóllehet nyilvánvalóan semmi köze nem volt az argentinok hétszeres aranylabdás világbajnok futballsztárjához.

Dr. Zahi Hawass, Egyiptom korábbi régészeti minisztere, a Szakkarában folyó ásatások vezetője a minap sajtóértekezleten jelentette be, hogy 4300 éves múmiára bukkantak a híres „Holtak utcájában”, Dzsószer fáraó nevezetes lépcsős piramisa szomszédságában, írja többek között az Olé! című argentin lap. A régész szerint ez a legrégebbi múmia, amit valaha találtak. A sírkamra egyik ajtaja egy olyan helyre vezetett, ahol kilenc, tökéletes állapotban lévő szobor volt.

A hieroglifák tanúsága szerint a szobrok tulajdonosa egy bizonyos Messi nevű előkelő volt. 

A hír bejárta a világsajtót, a névazonosság alaposan felértékelte a felfedezést, ami persze önmagában is szenzációszámba megy. Dr. Hawass állítása szerint a lelet az ötödik és a hatodik dinasztia korából származik, ami nagyjából időszámításunk előtt 2500 és 2100 közé tehető. Így jön ki a Messi-szobrok hozzávetőleg 4300 éves kora. 

A szóban forgó múmiát aranylemezek borítják, és tulajdonképpen óriási szerencse, hogy az évezredek során nem találtak rá a sírrablók. 

(Borítókép:  SUSANNE BECK / UNIVERSITY OF TUBINGEN/SAQQARA SAITE TOMBS PROJECT / AFP)

Rovatok