Index Vakbarát Hírportál

Végzetes csapást mért a La Ligára a Barcelona

2023. február 6., hétfő 06:46 | aznap frissítve

A spanyol labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának késő esti mérkőzésén a Barcelona 3-0-ra legyőzte a Sevillát a Spotify Camp Nou 77 987 nézője előtt, és ezzel nyolcpontos előnyre tett szert a második helyen álló és címvédő Real Madrid előtt. A katalánok legutóbb 2019-ben nyertek bajnokságot, négy év szünet után sikerülhet visszajutni a csúcsra a klublegenda Xavi Hernández vezetésével.

Abban a tudatban kezdte a Barcelona a Sevilla elleni mérkőzését a La Liga 20. fordulójában, hogy a nagy rivális Real Madrid 1–0-ra kikapott Mallorca szigetén. A katalánok köszönték szépen a rokoni segítséget (merthogy a Baleári-szigeteket is katalánok lakják), és második félidei káprázatos játékukkal 30-ra lelépték az andalúzokat. Ezzel nyolcpontos előnyre tettek szert 18 fordulóval a befejezés előtt, innen nem sűrűn veszítenek el bajnoki címet.

Már nagyon itt az ideje az újabb hazai elsőségnek, legutóbb 2019-ben végeztek az élen, még Lionel Messivel a csapatban. Azóta kétszer a Real Madrid volt a bajnok, 2021-ben az Atlético.

A találkozó előtt megemlékeztek a 95 éves korában meghalt Josep Maria Espinasról, a világszerte ismert Barca-himnusz társszerzőjéről.

Az első félidőben nem sikerült feltörni a Sevilla reteszét, Lewandowski többször is közel járt a gólszerzéshez, de ezúttal nem volt szerencséje a lengyelnek. Busquets már a 8. percben megsérült, helyére Kessié szállt be. 

És mit művelt az 58. percben! Térült-fordult a Sevilla tizenhatosán belül, majd egy laza mozdulattal odapöckölte a labdát Jordi Albának, aki megszerezte a vezetést.

A második és a harmadik gól már végsőkig kijátszott grundfoci végén született, Gavi és Raphinha jóvoltából.

A meccs után Xavi, a sikeredző csak annyit mondott, hogy még nem nyerték meg a bajnokságot, egy pillanatra sem szabad lankadnia a figyelemnek.

A Barca gólkülönbsége bámulatos, 427, Ter Stegen húsz fordulóban mindössze 7 gólt kapott, ezt nevezik védelemnek. 

A következő fordulóban a Villarreal otthonában játszik a Barca. Xavi óvatos: „Ezen a pályán január 7-én kikapott a Real Madrid, nagyon oda kell figyelnünk!”

(Borítókép: Xavi Hernández az FC Barcelona és a Sevilla FC közötti mérkőzésen 2023. február 5-én. Fotó: Pedro Salado / Quality Sport Images / Getty Images)

Rovatok