Index Vakbarát Hírportál

Manuel Neuer elgondolkodott a müncheni jövőjén

2023. február 6., hétfő 10:45

„Egy idióta tesz csak ilyet” – mondta a síbalesetben lábát tört Manuel Neuer a The Athleticnek. A Bayern München kapusa a decemberben történtek óta először szólalt meg nyilvánosan, a beszélgetésben azonban nem az esetleges felelőtlensége miatt szapulta önmagát, hanem egy másik, kapusként nem túl átlagos szokására utalt a fent idézett gondolattal. A 36 esztendős játékos beszélt arról is, miért érte meg komoly sérelemként Toni Tapalovic kapusedző menesztését, és mit gondol arról, mi lesz vele a Bayernben nyártól.

„Az első napokban szarul éreztem magamat otthon. Még meccseket sem akartam nézni – mesélte Manuel Neuer az interjúban arról, hogyan kezelte a német válogatott korai világbajnoki búcsúját. – Egyszerűen nem tudtam otthon ülni, elmentem otthonról, és az első, majd a második napon is futottam vagy tíz kilométert. Melyik kapus tenne még így? Csak egy idióta. Néhányan Hipernek becéztek gyerekkoromban, mert mindig mehetnékem volt. Bringáztam, teniszeztem, mindegy volt, csak sportoljak valamit a szabadban. Ez segített kiegyensúlyozottnak maradni. Más terápiára megy, sportpszichológust alkalmaz, számomra viszont a futás a megfelelő kezelés.”

A katari sokk feldolgozását segítette volna a síelés is. Aztán viszont beütött a krach.

Harminc éve síelek, ez nem egy nyaralós kikapcsolódás számomra, inkább olyan, mint leugrani a boltba kenyérért – reagált a felelőtlenségét firtató cikkekre. – Volt valami a hó alatt, amiben megakadt a léc. 10, esetleg 12 kilométer per órával mentem. Olyan volt az egész, mint egy testedzés, egy újraindítás a szervezetemnek. Számtalanszor lejöttem már gond nélkül ugyanezen a pályán. Gyerekjátéknak kellett volna lennie most is.

„Elsőre sokkot kaptak” – idézte fel a Bayern vezetőinek reakcióját. – Ami engem illet, nem féltem attól, hogy ez lenne a pályafutásom vége. Elsőre azt reméltem, nem lesz túl súlyos a dolog. Nem imádkoztam, inkább hazudtam magamnak, azt gondoltam, nem vészes, nem nagy dolog, ami történt. Volt már néhány komoly sérülésem, megtanultam jól viselni a fájdalmat. A barátaim a reakcióim után meglepődtek, mikor kiderült, mekkora a baj. Amint kiderült, hogy operálható a lábam, azt éreztem, rendben leszek.”

Mesélt arról is, kapusedzője, Toni Tapalovic váratlan menesztése után elgondolkodott a müncheni jövőjén.

Úgy éreztem, mintha valaki széttépné a szívemet. Sok dolog eszembe jutott, így az is, mi várhat még rám a klubnál. A Bayern vezetői viszont biztosítottak arról, hogy nem akarnak megválni tőlem. Elmondtam nekik, mennyire nem értek egyet a döntéssel és a mellette felhozott érvekkel. Azt éreztem, megértették.

Neuer az interjúban kifejtette, szerinte nem igazak a hírek, melyek szerint Tapalovicnak azért kellett volna mennie, mert kivételezett vele, és az utódjának szánt Alex Nübelt szabályosan elüldözte Münchenből a viselkedésével. Ahogyan arra is kitért, biztos abban, hogy nyárra rendben lesz, és képes lesz felvenni a kesztyűt mind a pótlására igazolt Yann Sommerrel Münchenben, mind Marc-André ter Stegennel szemben a német válogatottnál.

Más kérdés, hogy szavai, főleg a Tapalovic menesztésével összefüggésben elmondott gondolatai kicsit sem találtak pozitív fogadtatásra a Bayernnél. A német rekordbajnok vezérigazgatója, Neuer korábbi elődje, Oliver Kahn ugyanis az interjú ezen részét a „klub értékeihez, Neuerhez és a csapatkapitányi tisztséghez is méltatlannak” nevezte.

Átérzem a helyzetét, mert én is voltam hasonlóban, amikor 2004-ben Sepp Maiert elküldték a német válogatottól. Én viszont képes voltam a közös célokra koncentrálni ekkor is, szemben a személyes érzelmeimmel. Úgy döntöttem, nem beszélhetek az érzéseimről nyilvánosan, ő viszont most ennek az ellenkezőjét tette. El kell beszélgetnünk erről a döntésről vele, ez világos.

A 117-szeres válogatott Neuer 2011 óta erősíti a Bayern Münchent, már 488 tétmeccsen viselte a csapat szerelését, amelyben a többi között tízszeres német bajnok, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes és kétszeres klubvilágbajnok is lett.

A Bayern egyre zavarosabb belügyeiről, Neuer furcsa döntéseiről és a müncheni kapuskérdésről épp a héten beszélgettünk a Sportcastben. A Sport TV szerkesztőjével, Molnár Zsolttal készült epizódunk itt hallgatható meg!

(Borítókép: Manuel Neuer, háta mögött Toni Tapaloviccsal. Fotó: Matthias Balk/picture alliance via Getty Images)

Rovatok