Index Vakbarát Hírportál

A világ legdrágább ügyvédjével mászna ki a Manchester City a pénzügyi botrányból

2023. február 8., szerda 14:01

Miközben magabiztos nyilatkozatot adott ki a Manchester City vezetősége, amelynek lényege, hogy bátran állnak a független bizottság vizsgálata elé, mintha ellentmondana ennek a magabiztosságnak, hogy a közvetve az abu-dzabi uralkodói család által birtokolt klub a világ alighanem legdrágább ügyvédjét, Lord Pannick KC-t fogadta fel a jogi képviselet ellátására. A sztárügyvéd óradíja állítólag elérheti a 10 ezer fontot, azaz mintegy 4,5 millió forintot.

„A Manchester City FC meglepve értesült arról, hogy a klub állítólag megszegte a Premier League szabályzatát, tekintve hogy mindvégig részletekbe menően együttműködtünk és óriási mennyiségű írásos anyagot szolgáltattunk a ligának. A klub üdvözli a vizsgálatot, amelyet független bizottság folytat le, bízván a dokumentumok elfogulatlan értékelésében, ami egyértelmű bizonyítékot fog szolgáltatni. Alig várjuk már, hogy ez az ügy egyszer s mindenkorra nyugvópontra kerüljön.”

Ezt a magabiztos nyilatkozatot adta ki a Manchester City, amikor hétfőn kiderült, hogy a Premier League elöljárói több mint százrendbeli pénzügyi kihágást fedeztek fel a klubnál, amikor négy éven keresztül vizsgálták az egyesület 2009 és 2018 közötti működését. Amennyiben a vizsgálat következtetései bebizonyosodnak, akár ki is zárhatják a Cityt az angol élvonalból, amint arról az Index már beszámolt.

Meglehet azonban, hogy a kissé fennhéjázó klubnyilatkozat csak a mélységes aggodalmat hivatott leplezni. Erre enged következtetni egy friss hír, miszerint a City felfogadta jogi képviselőnek a világ egyik legdrágább ügyvédjét, Lord Pannick KC-t. 

Az Oxfordban végzett jogász képviselte 2020-ban a klubot, amikor az UEFA ki akarta zárni a Cityt az európai kupaküzdelmekből a pénzügyi fair play megsértése miatt, és tette ezt olyan sikeresen, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság megsemmisítette az ítéletet. Lord Pannick KC volt továbbá Boris Johnson miniszterelnök jogi képviselője is a Partygate néven elhíresült ügyben, amelyben azzal gyanúsították a brit kormányfőt, hogy a koronavírus-járványt kísérő lezárás idején bulit rendezett a Downing Street 10 szám alatti miniszterelnökségen. 

A méregdrága ügyvédről azt írja a brit bulvármédia, hogy átlagos óradíja 5000 font, de az ügy súlyosságától függően elérheti akár a 10 000 fontot, azaz a 4,5 millió forintot is. Ebben az esetben egy nap 80 000 font lehet a munkadíja, hetente pedig, öt munkanappal számolva, 400 000 font, ami pontosan megegyezik a Manchester City karmestere, Kevin De Bruyne heti 400 000 fontos fizetésével, vagyis 176 millió forinttal. 

(Borítókép: Lord Pannick KC 2019-ben. Fotó: Dinendra Haria / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok