Index Vakbarát Hírportál

A világbajnok kapus lerántotta a leplet az évszázad védéséről

2023. február 11., szombat 15:28

Minden idők talán legfantasztikusabb és legfontosabb kapusbravúrja volt Emiliano „Dibu” Martínez hihetetlen védése az Argentina–Franciaország labdarúgó-világbajnoki döntő utolsó percében, amikor spárgázva hárította Kolo Muani közvetlen közelről leadott lövését, ezzel kiharcolva a tizenegyespárbaj lehetőségét, majd a végső győzelmet. Most, csaknem két hónappal később elárulta, hogyan csapta be a francia csatárt.

Emiliano Martínez nem akármilyen időket él meg. Előbb 2021-ben megnyerte az argentin válogatottal a Copa Américát, decemberben a világbajnokságot Katarban, most pedig felkerült a The Best-választás rövidlistájára, a rajta szereplők közül kerül ki az elmúlt idény legjobb kapusa a világon, a belga Thibaut Courtois és a marokkói Jaszin Bunu mellé.

A sajátos stílusáról is híres kapus most nyilatkozott a France Footballnak, és először beszélt arról, hogyan is csapta be Kolo Muanit, a franciák csatárát a vb-döntő hosszabbításának utolsó percében, és hogyan kínálta fel neki a rövid sarkot sorsdöntő védése előtt.

A labda érdekesen pattant fel, és valahogy az volt az érzésem, hogy a levegőben fogja megrúgni” – idézte fel élete védését az argentin kapus. „Átlósan futottam ki a kapuból, és szándékosan hagytam neki egy kis rést a bal oldalamnál, ami neki jobb felé esett. Mintegy felkínáltam neki, hogy rúgja oda a labdát. Aztán amikor rálőtte, annyira kinyújtottam a bal karomat és a bal lábamat, amennyire csak tudtam, hátha elakad benne a labda. A lehető legjobban megpróbáltam lezárni a szöget. Hányszor, de hányszor gyakoroltam ezt az évek során! Sokat segített, hogy megannyi nagyszerű csatárral kerültem szembe a pályafutásom alatt. És amikor lefújták a hosszabbítást, azt mondtam magamban: Wow, micsoda döntő! Valami őrületet élünk át. És talán érthető, hogy hatalmas önbizalommal készülődtem a tizenegyespárbajra.

Martíneznek sok mindent a szemére vetettek a döntő után, például, hogy miért táncolt, amikor Tchouameni mellélőtte az utolsó francia tizenegyest.

Mert nem is voltam magamnál, annyira dolgozott bennem az adrenalin. Soha életemben nem csináltam ilyesmit. Egyszerűen éreztem, hogy már nagyon közel vagyunk a végső győzelemhez. Meg aztán a csatárok minden góljuk után ünnepelhetnek, nekünk, kapusoknak pedig ritkán adatik meg ilyesmi. Azt mondják sokan, hogy egy bohóc vagyok. Pedig csak kimutatom az érzelmeimet.

Felmerült, hogy otthon, Buenos Airesben a győzelmi parádén miért bohóckodott Mbappé szobrocskájával a kezében.

„Valaki feldobta a babát a tömegből, én elkaptam, két másodpercig tartottam, majd visszadobtam. Ennyi volt.

A kapus azt is elárulta, mit súgott Mbappé fülébe a döntő után.

„Hihetetlen nagy játékosnak tartom Mbappét, hogyan is gúnyolnám ki azt a labdarúgót, aki négy gólt rúgott nekem a döntőben? Odamentem hozzá, és azt mondtam neki, hogy majdnem egyedül legyőztél minket a négy góloddal. Nincs kétségem afelől, hogy ha majd Messi visszavonul, Kylian nem is egy aranylabdát fog nyerni.”

(Borítókép: Julian Finney / Getty Images)

Rovatok