Index Vakbarát Hírportál

Példaértékű, amit az Újpest hétvégén tett

2023. február 13., hétfő 11:18

A magyar futball örökösen titkolózó klubjai közt üdítő kivétel az Újpest FC mostani kommunikációja.

Napok óta tartja magát a pletyka: az Újpest két saját nevelésű kulcsembere, Katona Mátyás és a csapatkapitány, Csongvai Áron hamarosan klubot vált, és az NB I-ben szintén a kiesés elkerüléséért küzdő Mol Fehérvár FC-nél folytathatja a karrierjét. A két játékos ki is maradt a vasárnap esti, a veszélyzóna elkerülése szempontjából kulcsfontosságú Vasas–Újpest-meccsen a lila-fehérek keretéből. Ezt a lépést a vezetőedző és a stáb részéről mintegy beismerésnek is tekinthetnénk, ám a legtöbb magyar csapat az elmúlt időszakban még ilyenkor sem volt hajlandó őszintén válaszolni arra a kérdésre, a várható klubváltás miatt maradtak-e távol a futballisták.

Az Újpest hivatalos honlapja azonban ezúttal üdítő kivételt jelentett. Elébe menve annak, hogy a meccs utáni sajtótájékoztatón Milos Kruscsics vezetőedző kellemetlen helyzetben találja magát, amikor az egyik újságíró nekiszegezi a Csongvaiékról szóló, elkerülhetetlenül felteendő kérdést, hivatalos közleményben tudatta, igen, a játékosok azért hiányoznak, mert előrehaladott tárgyalást folytatnak az esetleges klubváltásukról.

A lila-fehérek nyílt kommunikációja örömteli, még akkor is, ha szurkolóik ettől aligha boldogabbak. (Arra ott a három pont.) Az elmúlt napokban megannyi fórumon adtak hangot felháborodottságuknak amiatt, mert két saját nevelésű játékosuk távozhat idény közben, ráadásul közvetlen rivális csábítására. Valószínű, hogy a fővárosi csapatnál az indulatok láttán érezhették úgy, hogy jobb ezúttal nyíltan kiteríteni a kártyákat, hátha az őszinteség segít csillapítani a dühös kommenthullámot is. A jelek szerint igazuk volt, a meccsen a megszokottnál jóval ritkábban lehetett hallani a klub belga többségi tulajdonosát, Roderick Duchatelet-t szidalmazó rigmusokat…

A 22 esztendős Csongvai 2019 óta az Újpest első keretének tagja, ebben az idényben a kezdőből kiszorult Simon Krisztián helyett többnyire ő viselte a csapatkapitányi karszalagot is a liláknál. 104 tétmeccsen szerepelt a 20-szoros bajnoknál, 10 gólja és 5 gólpassza kifejezetten jó mutató, ha hozzátesszük, meccsei jó részén védekező feladatokat kellett ellátnia, sőt az utóbbi időben középső védőként szerepelt, noha eredeti posztját tekintve a belső középpályán lenne a helye. Utánpótlás-válogatott, és Marco Rossi irányítása alatt a felnőttválogatott kerettagja is volt már, igaz, bemutatkozására nem került még sor a nemzeti csapatban.

A támadó középpályás Katona Mátyás egy évvel idősebb Csongvainál, ő 2020 tavaszán debütált az NB I-ben, 63 tétmeccsen 8 gólja és 4 asszisztja van a Megyeri útiaknál, csatárként és szélsőként is bevethető.

Az Újpest két kulcsembere nélkül is nyert a Vasas otthonában, ezzel a 9. helyre lépett előre a tabellán, és lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a kiesés elkerüléséért folyó csatában.

Épp a Mol Fehérvárt megelőzve – és a 10. helyre taszítva.

(Borítókép: A ferencvárosi Adama Traoré [j] és az újpesti Csongvai Áron a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Újpest FC-mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. február 5-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok