Index Vakbarát Hírportál

A Bayern rálépett a Vidi által kikövezett útra – jöhet a BL-döntő?!

2023. február 15., szerda 13:16

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán a Bayern München idegenben 1–0-ra legyőzte a PSG-t, ez pedig a múlt alapján sötét előjel a párizsiak számára…

A sorozat egyik fő favoritja pechesen maradt le a csoportelsőségről, még balszerencsésebb volt a sorsolásnál, majd a Bayern elleni végjátékban, amikor a csereként beálló Kylian Mbappé két gólját les akadályozta meg, így a francia támadó beállásáig fölényben lévő müncheniek végül megőrizték előnyüket, és 1–0-ra nyertek.

A hazai vereségen túl ez miért jelent nagy problémát a PSG számára?

CSUPÁN AZÉRT, MERT A PÁRIZSIAK MÉG SOSEM TUDTAK MEGFORDÍTANI NEMZETKÖZI KUPAPÁRHARCOT HAZAI VERESÉG UTÁN – LEGYŐZŐJÜK VISZONT MINDEN ALKALOMMAL A DÖNTŐIG JUTOTT!

1984–1985 – UEFA-kupa, 2. forduló

PSG–Videoton 2–4, 0–1. Az első alkalomra közel négy évtizedet kell visszamennünk az időben, amikor Dominique Rocheteau hajrájában szerzett két gólja Szabó József és Csongrádi Ferenc duplája után a kapaszkodásra volt elég. A visszavágót Májer Lajos góljával 1–0-ra nyerte a később a Partizant (5–2), a Manchester Unitedet (1–1, 11-esekkel 5–4) és a Zeljeznicart (4–3) is kiejtő fehérvári gárda, amely a Real Madriddal döntőzhetett, és bár otthon 3–0-ra kikapott, Spanyolországban ugyancsak Májer találatával a szépségtapaszt megszerezte.

1989–1990 – UEFA-kupa, 2. forduló

PSG–Juventus 0–1, 1–2. A sorozat és a stádium maradt, az ellenfél ekkor az olasz rekordbajnok Juventus volt. Az első fellépésen Rui Barros 65. perces gólja döntött a Parc des Princes-ben, a visszavágón egy öngól zárta le végül a kérdéseket, a Juventus akkor 2–1-re győzött. Érdekesség, hogy a PSG-t kiejtő gárda akkor is eljutott a fináléig, viszont a fehérváriakkal ellentétben megnyerte azt – az áldozat a Fiorentina volt, amelyet 3–1-es összesítéssel múlt felül.

1994–1995 – Bajnokok Ligája, elődöntő

PSG–Milan 0–1, 0–2. Váltunk az elitsorozatra, a selejtezőben a Vácot kettős sikerrel búcsúztató francia együttes a csoportkörben a Bayern Münchent, a Szpartak Moszkvát és a Dinamo Kijevet is oda-vissza megverte, majd a nyolc között a Barcelonát búcsúztatta. Az elődöntőben viszont a címvédő Milan Zvonimir Boban 91. perces góljával nyert Párizsban, majd a San Siróban Dejan Szavicsevics duplájával is felülkerekedett – mielőtt az Ajaxtól, a korszak egyik meghatározó alakulatától 10-ra kikapott a fináléban.

1996–1997 – Európai Szuperkupa

PSG–Juventus 1–6, 1–3. A következő évben a KEK-ben senki sem tudta megállítani a franciákat, így a BL-ben az Ajax címvédését büntetőpárbajban megakadályozó Juventusszal játszhatott az európai Szuperkupáért. Ebben sok köszönet nem volt a PSG-nek, mert Michele Padovanóék már a szünetre 4–0-val mentek pihenni. Erre párizsi részről még jött ugyan szépítés Raí tizenegyesével, a végjátékban még kettőt berámoltak a „zebrák”. A fordításra nem sok esély maradt, Alessandro Del Pieróék Palermóban is nyertek 3–1-re.

2014–2015 – Bajnokok Ligája, negyeddöntő

PSG–Barcelona 1–3, 0–2. Közel két évtizedet kell előreugranunk az időben a következő alkalomig, amikor is egy kieséses párharcban hazai vereséggel kezdtek a párizsiak. A 2017-től már a PSG-t erősítő Neymar gólja akkor még az ellenfélnek jelentett vezetést a Parc des Princes-ben, majd barcelonai csapattársa, Luís Suárez volt eredményes kétszer, Jérémy Mathieu öngólja a kozmetikázásra volt jó. A Camp Nouban újra Neymar volt az úr, két góljával 2–0-ra nyert a Barcelona, amely a fináléban végül a Juventust is megverte. Természetesen 3–1-re.

2020–2021 – Bajnokok Ligája, elődöntő

PSG–Manchester City 1–2. 0–2. A csoportkörben az RB Leipziget, a Manchester Unitedet és az Istanbul Basaksehirt is megelőző együttes a nyolcaddöntőben Kylian Mbappé triplájának is köszönhetően 4–1-re nyert Barcelonában. Az összecsapás a PSG egyik jelenlegi klasszisának, Lionel Messinek (a jelen állás szerint) az utolsó Camp Nouban lejátszott hazai BL-meccse volt. Párizsban ugyancsak a most már egyaránt PSG-sztár francia és argentin volt a főszereplő (1–1), így a francia együttes könnyedén ment tovább. A negyeddöntőben a Bayern München otthonában is nyert 3–2-re, mielőtt otthon a kedden is látott 0–1 lett a vége (ekkor még számítottak az idegenben lőtt gólok). Az elődöntőben aztán Marquinhos góljával még vezetett a Manchester City ellen, de hiába, mert Kevin De Bruyne és Rijad Mahrez találatával fordított az angol együttes. Otthon aztán Mahrez duplájával 2–0-ra nyertek a manchesteriek – mielőtt a Chelsea elleni finálét 1–0-ra elbukták.

A Bayern csak egyszer vesztett innen párharcot!

Fordított előjellel nézve sem sokkal jobb a PSG helyzete, hiszen a Bayern München eddig csupán egy európai kupapárharcot veszített el úgy, hogy az első mérkőzésen idegenben győzni tudott. A kivételt a 12 évvel ezelőtti Inter elleni viaskodás jelentette, amikor a németek Milánóban 1–0-ra nyertek, de otthon 3–2-re kikaptak, és mivel akkor még számítottak az idegenben szerzett gólok, a fekete-kékek jutottak tovább.

#OJOALDATO - El Bayern sólo ha perdido 1 de las 27 eliminatorias de competiciones europeas en las que ganó el partido de ida fuera de casa. Le sucedió contra el Inter en la UEFA Champions League 2010-11 (ganó 0-1 en San Siro y perdió 2-3 en el Allianz Arena).

— MisterChip (Alexis) (@2010MisterChip) February 14, 2023

Coman jó előjel

A győztes gólt szerző Kingsley Coman az 50. BL-meccsét játszotta, ebből a 39. meccsét nyerte meg az aktuális csapata – senki más nem aratott ennyi sikert az első 50 BL-fellépésén.

A francia futballista 2013. februári debütálása óta 54 mérkőzésen volt eredményes a PSG, a Juventus, a Bayern München és a válogatott színeiben, ezeken aktuális együttese még sosem kapott ki! A mérleg 51 győzelem és három döntetlen (Ajax 3–3, Werder 1–1, Salzburg 1–1).

Ugyanő egymást követő harmadik meccsén volt eredményes, 2020 novembere óta nem ment neki ilyen jól a játék.

A PSG 2023-ban már az ötödik találkozóján maradt alul öt győzelem és egy döntetlen mellett. És most még csak február közepén járunk! Pedig ez már most több, mint az egész 2022-es termés, amikor 46 összecsapásból négyszer kapott ki.

A párizsiak 2011 óta nem buktak el egymást követő három tétmeccset, akkor a Nancy (0–1), Marseille (0–3), Salzburg (0–2) trió bizonyult erősebbnek, most a Marseille (1–2), Monaco (1–3), Bayern München (0–1) hármas.

A múlt alapján a Milan–Tottenham-párharcban sincs kérdés

A patinás piros-feketék 1–0-ra megverték otthon angol riválisukat, ez már csak azért is jó előjel, mert hazai 1–0 után a BL-ben 1969 novembere óta nem pottyantak ki. Hozzá kell tenni, hogy a Milan hazai győzelem után esett már ki, gondoljunk csak a Barcelona elleni 2–0 utáni 0–4-re…

A 23 éves és 195 napos Brahim Díaz a legfiatalabb Milan-gólszerző az egyenes kieséses szakaszban Kaká óta, aki 2004 márciusában a Depor ellen volt eredményes: a brazil sztár akkor 21 éves és 336 napos volt.

A meccs egyik legjobbjának a kisebb mellőzése után ismét főszereplő Rafael Leao bizonyult, aki kilenc sikeres cselt mutatott be a Tottenham legyőzése során – Milan-játékos hasonlóra a 2003–2004-es idény óta nem volt képes!

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, első mérkőzés

Paris Saint-Germain (francia) – Bayern München (német) 0–1 (0–0)
Gólszerző: Coman (53.)

AC Milan (olasz) – Tottenham Hotspur (angol) 1–0 (1–0)
Gólszerző: B. Díaz (7.)

(Borítókép: Christian Liewig - Corbis / Corbis / Getty Images)

Rovatok