Index Vakbarát Hírportál

A Barca éveken át súlyos pénzeket fizetett a játékvezetői bizottság elnökhelyettesének

2023. február 15., szerda 16:36

Az FC Barcelona 2016 és 2018 között közel 1,4 millió eurót (530 millió forint) fizetett a Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottsága elnökhelyettesének, José María Enríquez Negreirának. Az ügyben a helyi bíróság korrupció vádjával folytat vizsgálatot.

A Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának elnökhelyettese, José María Enríquez Negreira beismerte, hogy az FC Barcelonától 2016 és 2018 között pénzt kapott azért, hogy jelentéseket készítsen és adatokat szolgáltasson a játékvezetőkről. Így a csapat tisztában lehetett azzal, hogy hogyan kell hozzáállni a meccsüket vezető bíróhoz. Mindezért a három év alatt közel 1,4 millió eurót (kb. 530 millió forint) számlázott ki a Barcának egy DASNIL 95 SL nevű számlagyárcégen keresztül, szakmai tanácsadás tevékenységi körrel. A cég tulajdonosa Negreira, egyetlen alkalmazottja pedig a fia volt – írja az Elmundo

A korábbi tranzakciók akkor váltak érdekessé az adóhatóság számára, amikor a cég különböző kiskapukat próbált kihasználni az adóterhek csökkentésére. Azóta kiderült, hogy a kiállított számlákat nem dokumentálták megfelelően, az adóhatóságnak pedig nem volt tudomása az üzleti kapcsolatról. 

A Barcelona közleményben erősítette meg, hogy együttműködött egy tanácsadó szervezettel, amely más fiatal játékosokról szolgáltatott felvételeket, és technikai jelentéseket készített játékvezetőkről. A Barca sajnálja, hogy ez az információ a szezon közepén látott napvilágot. Emellett a klub megjegyezte, hogy jogi következményei lesznek annak, ha valaki a Barcelona hírnevét próbálja rontani. 

(Borítókép: Az FC Barcelona logója. Fotó: Visionhaus / Getty Images) 

Rovatok