Index Vakbarát Hírportál

A FIFA egy „gazdasági csoda”, rekordméretű bevételt könyvelt el

2023. február 15., szerda 09:29

Rekordmértékű, több mint 7,5 milliárd dollárnyi (2689 milliárd forint) bevételt könyvelt el a 2019-től 2022-ig tartó időszakban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA).

A legutóbbi négyéves pénzügyi ciklusra vonatkozó adatokat kedden hozta nyilvánosságra a FIFA, hozzátéve, hogy a vizsgált időszakban több mint egymilliárd dollárral nőtt a szövetség bevétele az eggyel korábbi periódushoz képest.

Csak a tavalyi, a sok szempontból vitatott katari világbajnokságot is magában foglaló esztendőben 5,769 milliárd dollár volt a szövetség bevétele, amiből a legnagyobb rész a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből származott.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke „rendkívül jónak” nevezte a kedden közölt számadatokat, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a bevételek a koronavírus-járvány ellenére több mint egymilliárd dollárral túllépték a várakozásokat.

Ez megmutatja, mennyire erős ma a FIFA

– fogalmazott Infantino.

A következő, 2023-tól 2026-ig tartó vb-ciklusra nagyjából 11 milliárd dolláros bevételre számít a nemzetközi futballszövetség. A 2019 és 2022 közötti időszakban a FIFA több mint egymilliárd dollárt osztott szét tagszövetségei között, és a következő ciklusra tagszövetségenként nyolcmillió dolláros juttatást tervez.

A pénzügyi jelentés a vezető tisztségviselők fizetését is tartalmazza, ez alapján Infantino a következő esztendőben 3,6 millió svájci frankot (1,4 milliárd forint) keres.

MTI

(Borítókép: Gianni Infantino, a FIFA elnöke 2016-ban. Fotó: Valeriano Di Domencio / Getty Images)

Rovatok