Index Vakbarát Hírportál

Kínában korrupció gyanújával őrizetbe vették a labdarúgó-szövetség elnökét

2023. február 15., szerda 11:54

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Csen Su-jüant, a Kínai Labdarúgó-szövetség elnökét.

A Kínai Kommunista Párt szerdán egymondatos közleményt adott ki arról, hogy a sportvezető ellen a nemzeti sportért felelős szervezet és Hupej tartomány illetékes testülete indított eljárást „súlyos fegyelemsértés” miatt, ami Kínában szinte minden esetben korrupciót jelent. Azt a párt nem közölte, hogy mik a konkrét vádak. Csen Su-jüant 2019-ben nevezték ki a szövetség élére, előtte a Shanghai International Port Group elnöke volt 14 éven át. 

Az országban bevett eljárás szerint ilyen esetekben a gyanúsított őrizetbe kerül, s amennyiben a sportért felelős szervezetek eljárása során a gyanút megalapozottnak találják, az érintettet átadják a bűnüldöző szerveknek, melyek hivatalosan vádat emelnek ellene.

Csen esete újabb csapás a kínai futball számára, ami azért is kellemetlen lehet a helyi sportági vezetőknek, mert az ország elnöke, Hszi Csin-ping a labdarúgás szerelmese, és nem titkolt vágya, hogy a kínai futball nemzetközi színvonalúvá váljon. Ennek érdekében a koronavírus-járványt megelőző években hatalmas pénzt fektettek a labdarúgásba, az élvonalba mesés fizetésekért csábítottak külföldi játékosokat. A lendületet viszont teljesen lefékezte a járvány, melyre az ország teljes elszigetelődéssel és rendkívül szigorú korlátozó intézkedésekkel reagált, amelyeket csak az előző év végén oldottak fel.

MTI/Index

(Borítókép:  Csen Su-jüan. Fotó: Kevin Lee / Getty Images) 

Rovatok