Index Vakbarát Hírportál

Guardiola szerint borzalmas volt az Arsenal elleni taktikája

2023. február 16., csütörtök 09:56

Önkritikus nyilatkozatot tett Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere, miután együttese 3–1-re legyőzte legnagyobb bajnoki riválisát, az Arsenalt a Premier League 12. fordulójából pótolt rangadón.

A taktikám. Kipróbáltam valami újat, és borzalmas volt

– felelte meccs utáni értékelésében Pep Guardiola arra a kérdésre, mi volt számára a legfrusztrálóbb az Arsenal elleni első félidőben. Az interjú az Amazon Prime közvetítése után volt látható. A katalán szakember egy ritkán használt, 3–2–4–1-es rajzolatában leginkább egy vadászgépet idéző felállást próbált ki a szerdai rangadón, amelyben bal oldali védőként az egyik középső középpályás, történetesen az alapposztját tekintve támadószélső és játékszervező Bernardo Silva szerepelt.

A City Tomijaszu Takehiro hibája után Kevin De Bruyne góljával ugyan vezetést szerzett, ám a rangadó első félidejében így is alárendelt szerepet játszott, az Arsenal sokkal többet birtokolta a labdát és a kapura is veszélyesebben futballozott, így teljesen megérdemelten egyenlített Bukayo Saka tizenegyesével.

Guardiola a második félidőre aztán átszervezte csapatát – bő egyórányi játék után pedig Silva is fellépett a középpályára. A City a hajrát egy jóval klasszikusabb 4–2–3–1-es/4–3–3-as felállásában csinálta végig, és azzal együtt, ahogy az Arsenal letámadása – vélhetően a játékosok fáradtsága miatt – egyre kevésbé lett hatékony, egyre komolyabb helyzeteket tudott kontrából kidolgozni. A 73. percben jött Jack Grealish gólja, majd a 82. percben Erling Haalandé, ezzel pedig az „égszínkékek” le is zárták a meccset. 

Érdekesség, hogy Guardiola már korábban is próbálkozott hasonló alaptaktikával rangadón, január elején, a Chelsea elleni bajnokin ugyancsak 3–2–4–1-ben állt fel, akkor azzal a csavarral, hogy az egyébként szélső védő Joao Cancelót vezényelte a középpályára, miközben Silvának ugyancsak ki kellett segítenie védekezésben. Az a meccs 0–0-s első félidőt hozott, majd Rijad Mahrez 63. percben született góljával dőlt el, amikor a menedzser már szintén négy helyen változtatott, s visszaállt egy hagyományosabb felállásra.

Az OptaJoe a tegnapi mérkőzéssel kapcsolatban kiemelte, a Citynél mindössze 36 százalékban volt a labda – ilyen gyenge labdabirtoklási mutatója még egyetlen Guardiola által vezetett csapatnak sem volt bajnokin. Vélhetően ezzel sem volt megelégedve az 52 éves tréner, ám a domináns foci hiányát jól feledtette az a hatékonyság, amit az Arsenal kapuja előtt bemutattak tanítványai.

A Manchester City jobb gólkülönbséggel, ám riválisánál egy mérkőzéssel többet játszva vette át a vezetést a PL-ben, így a londoni együttesnek továbbra is saját kezében maradt a sorsa. Igaz, a következő hetek sorsolása aligha az Arsenalnak kedvez: míg Pep Guardiola együttese két újonccal és kiesőjelölttel, a Nottingham Foresttel és a Bournemouthszal csap össze, addig Mikel Artetáé az inkább középcsapatnak számító Aston Villához, majd a Leicester Cityhez utazik.

A két csapat még egymással is találkozik egyszer, április 26-án az Etihad Stadiumban, a City pályaválasztása mellett csapnak majd össze. Semleges nézőként csak remélhetjük, hogy az a „randevú” is hasonlóan kiélezett lesz, mint a szerdai volt.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
12. FORDULÓ (Elmaradt mérkőzés)
Arsenal–Manchester City 1–3 (Saka 42. – 11-esből, ill. De Bruyne 24., Grealish 72., Haaland 82.)

Az élmezőny állása: 1. Manchester City 51 pont (59–23, 23 meccs), 2. Arsenal 51 (47–21, 22), 3. Manchester United 46 (38–28, 23), 4. Newcastle United 41 (35–13, 22), 5. Tottenham 39 (42–35, 23), 6. Brighton 35 (39–28, 21)

Rovatok