Index Vakbarát Hírportál

Két hivatalos ajánlat érkezett a Manchester United megvásárlására

2023. február 18., szombat 08:53

Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk, az egyik legnagyobb katari bank elnöke megerősítette, hogy hivatalosan is ajánlatot tettek a Manchester United megvásárlására, ám az utolsó pillanatban érkezett még egy ajánlat.

Már november óta tudni lehet, hogy a Glazer család eladná a húsz bajnoki címével legsikeresebb angol klubot, a Manchester Unitedet. Bár januárban még egy brit cég, az INEOS és a Paris Saint-Germain tulajdonosa, a katari QSI érdeklődéséről lehetett hallani, ám könnyen előfordulhat, nem ők lesznek a befutók, hanem Katar egyik legnagyobb bankja, a QIB Bank, melynek az emír testvére, a nagy United-szurkoló hírében álló Dzsasszim bin Hamad al-Tani sejk az elnöke.

A célunk, hogy a Manchester United a régi fényében tündököljön, és a világ legnagyobb klubjaként tekintsenek rá

– közölte a katari konzorcium, ám arról nem számoltak be, hogy mekkora összegért szereznék meg a klubot, igaz, egyes hírek 5 milliárd fontos vételárról szólnak.

Fordulat az utolsó pillanatban

Ám szó sincs arról, hogy ezzel lezárult minden, és a United biztosan katari kézbe kerül, a BBC ugyanis úgy tudja, hogy a Sir Jim Ratcliffe tulajdonában lévő INEOS – amely már korábban is mutatott érdeklődést a klub iránt – a péntek esti határidő előtt szintén hivatalos ajánlatot tett a Manchester United megvásárlására.

A brit cég egyelőre nem adott ki semmiféle nyilatkozatot az ügyben, ám vélhetően nagy hangsúlyt kap, hogy Sir Jim Ratcliff manchesteri születésű, és ő lehet a brit hagyományok őrzője a klubnál. A 70 éves milliárdos cége egyébként előszeretettel fektet a versenysportba, ugyanis tulajdonában van a francia élvonalban szereplő Nice és a svájci Lausanne is, de a Formula–1-ben, a kerékpársportban és a vitorlázásban is van érdekeltsége.

Mennyibe kerül a Manchester United?

A Chelsea-t májusban 4,25 milliárd fontért adták el egy konzorciumnak, ám Kieran Maguire, a futballpénzügyi-szakértő szerint a United többet ér ennél, és

a vételár az ötmilliárd fontot is elérheti.

A szakértő szerint a klub részvényeinek árfolyama több mint duplájára emelkedett azóta, hogy a Glazer család – amely 2005-ben vette át az irányítást – bejelentette eladási szándékát.

(Borítókép: Mike Hewitt / Getty Images)

Rovatok