Index Vakbarát Hírportál

3,8 millió forint az NB I-es labdarúgók havi átlagfizetése

2023. február 20., hétfő 13:43

Az UEFA 2021/22-es pénzügyi jelentése szerint az NB I a 18. legtöbb pénzt bérekre költő bajnokság Európában 93 millió euróval, az egy játékosra jutó átlagfizetés pedig 3,8 millió forint.

Az NB I-ben játszó labdarúgók átlagosan 3,8 millió forintot keresnek havonta – számolta ki az mfor.hu. A számítást az UEFA 2021/22-es pénzügyi jelentése alapján vezette le a lap, a matek a következő: egy csapat egy évben 3 milliárd forintot költött bérekre – ám ebben benne van minden, a klub által foglalkoztatott munkatárs, mint egy edző vagy egy sajtós.

Az UEFA jelentése alapján a futballisták bére a fenti összeg 58,5 százaléka. Tehát ha az így kapott összeget elosztjuk az összes NB I-es leigazolt játékossal (amely a Transfermarkt szerint tavaly 473 volt), az fejenként 3,8 millió forintot jelent. Fontos megjegyezni, a tehetősebb csapatoknál, mint a Ferencváros vagy a Felcsút, a jobb játékosok ennek az összegnek a többszörösét kereshetik. 

Az NB I pedig töretlenül fejlődik – bár nem feltétlenül a játék színvonalában, a fizetésekben mindenképp. A bajnokságban összesen 93 millió eurót fordítottak bérekre a csapatok, ezzel a magyar első osztály a 18. helyen áll a legtöbbet fizetésekre költő bajnokságok között Európában. Az előző évhez képest 14 százalékkal nőttek a bér jellegű kiadások az NB I-ben. Hazánkat az olasz élvonal 30 százalékos, a svéd első osztály 24 százalékos, a norvég élvonal 22 százalékos és a görög bajnokság 16 százalékos növekedése múlta csak felül. 

Fontos megjegyezni, a külföldről érkező jó játékosok bérigénye általában magasabb, így nehéz belőni, hogy általánosan növekedtek-e a bérek, vagy csak a légiós tehetségek fizetése húzza fel ennyire az átlagot. 

(Borítókép: Puskás Aréna. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok