Index Vakbarát Hírportál

Sokkolta a közönség reakciója a Sparta Praha meleg labdarúgóját

2023. február 21., kedd 08:55

Jakub Jankto nyolc napja került a figyelem középpontjába, amikor a közösségi médiában nyilvánosságra hozta, hogy saját neméhez vonzódik. A 27 éves, 45-szörös cseh válogatott labdarúgó vasárnap először lépett pályára bejelentése óta a Sparta Praha csapatában, ahol kölcsönben szerepel. A 70. percben cserélte be edzője, és a tizenegyezer néző megható fogadtatásban részesítette a labdarúgót, hosszú másodpercekig kórusban éltette a szemmel láthatóan elérzékenyült középpályást.

Meleg vagyok, és nem akarom többé titkolni. Mint mindenki más, én is szabadon akarom élni az életemet. Félelmek nélkül. Előítéletek nélkül. Erőszak nélkül. De szeretettel.

Így kezdte monológját a Twitterre feltöltött videójában Jakub Jankto, a spanyol Getafe 27 éves labdarúgója, aki jelenleg hazájában futballozik a Sparta Praha csapatában kölcsönjátékosként. 

Jankto coming outja rokonszenvet váltott ki világszerte, többek között a Premier League is nyilatkozatban állt ki a játékos mellett. A Getafe a Twitteren üzent Janktónak:

Maximális tiszteletünket és feltétel nélküli támogatásunkat élvezed!

A cseh futballista bátorító üzenetet kapott Thomas Hitzlspergertől, az első nyíltan meleg német futballistától, aki 2014-ben, de már visszavonulása után jelentette be, hogy saját neméhez vonzódik. 

Vasárnap, a Fortuna Liga 20. fordulójában a Sparta a Jablonec csapatát fogadta, és a 70. percben már 2-0-ra vezetett, amikor Brian Priske, a Sparta dán edzője becserélte Janktót Jan Kuchta, a hazaiak egyik gólszerzője helyére.

Ekkor olyasmi történt, amire senki sem számított, legkevésbé maga Jankto. A tizenegyezer néző kórusban kiabálta a játékos nevét, aki szemmel láthatóan megilletődötten fogadta a rokonszenv-nyilvánítást. De ez semmi volt ahhoz képest, amikor egy perccel később Jankto kiugratta Haraslínt, aki bevágta a Sparta harmadik gólját.

A Letná Stadion publikuma szűnni nem akaró kórussal éltette nem a gólszerzőt, hanem az előkészítő játékost, Janktót, aki könnyeit nyelte meghatottságában.

Íme Jankto pályára lépése és a történelmi gólpassz:

A java azonban csak a mérkőzés lefújása után következett, amikor a 3–0-ra győztes Sparta játékosai odasereglettek a hazai kemény mag elé. A szurkolók percekig kántálták Jakub Jankto nevét, aki később arról beszélt: 

„Ez volt labdarúgó-pályafutásom legerősebb pillanata.”

(Borítókép: Jakub Jankto 2021. június 22-én. Fotó: Carl Recine / Reuters)

Rovatok