Index Vakbarát Hírportál

Szó szerint aranyat ért az edzőnek a bajnoki cím

2023. február 21., kedd 16:43

Hétfőn ünnepélyes keretek között átadták Covercianóban az elmúlt idény legjobb olasz futballedzőjének megválasztott Stefano Piolinak a Panchina d'Oro, az Arany Kispad díjat. A bajnok AC Milan szakvezetője nagy fölénnyel győzött, a 46 leadott szavazatból 33-at kapott.

Stefano Pioli kapta hétfőn Covercianóban, az olasz futball Mekkájában az Arany Kispad (Panchina d'Oro) elismerést, amely az előző, tehát a 2021–2022-es évad legjobb olasz futballedzőjének jár.

Ez volt a trófea 31. kiírása, az 57 éves Pioli a 46 szavazatból 33-at kapott. Mögötte Davide Nicola végzett a második helyen négy, Luciano Spalletti a harmadikon három vokssal.

Spalletti jó helyezése nem meglepő, jelenleg utcahosszal vezeti a Serie A tabelláját a Napoli edzőjeként, Nicola története viszont meglehetősen furcsa. Tavaly óriási bravúrral, az utolsó 15 fordulóban 18 pontot szerezve tartotta benn a Serie A-ban a Salernitanát, ennek eredményeként kapott kétéves szerződéshosszabbítást. Igen ám, csakhogy a 2022–2023-as idényben idén január 23-án, az Atalantától elszenvedett 8–2-es vereség után felmentették, két nap elteltével azonban visszahelyezték a pozíciójába. Ám az eredmények csak nem akartak javulni, és február 15-én újból kirúgták...

Pioli jelenleg a negyedik helyen áll a Serie A-ban a Milannal, jó esélye van a csapatnak, hogy megszerezze az indulás jogot a Bajnokok Ligája következő kiírásában. Az előző idényben 86 pontot gyűjtött a bajnok AC Milan, 2011 óta először, tehát óriási szenzációt jelentett az „ördögök” bravúrja. 

Ott volt az ünnepélyes aktuson, és gratulált Piolinak Lionel Scaloni, a világbajnoki argentin válogatott mestere is, aki különdíjat kapott kiemelkedő teljesítménye elismeréseképpen. Scaloni dédszülei a kelet-olaszországi Ascoli Picenóból vándoroltak ki Argentínába a XIX. század végén.

Rovatok