Index Vakbarát Hírportál

Jürgen Klopp: Hála istennek nem minden héten a Real Madrid az ellenfél…

2023. február 22., szerda 09:50

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere csalódottan, de reálisan értékelt a kedd esti, Real Madrid elleni 5–2-es hazai vereséget követően a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, Carlo Ancelotti, a címvédő mestere viszont a madridi visszavágót és a továbbjutást illetően még mindig óvatos, és azt hangsúlyozta, mennyire veszélyes ellenfél a Liverpool. Bár ez inkább csak udvariaskodásnak tűnt a látottak alapján…

No comment. De még nincs vége. Szép volt, Real Madrid. Viszlát a következő meccsen!

Ezzel a négy mondattal búcsúzott kedd éjszaka a Koptól, a liverpooli B középtől Klopp rajongói oldalán, de a lelke mélyén a Liverpool menedzsere sem gondolhatja komolyan, hogy még nincs vége, és az Anfielden elszenvedett 5–2-es történelmi léptékű vereség után van esély a fordításra a Real Madrid elleni visszavágón a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben.

 A meccs rövid összefoglalója.

A mérkőzés utáni sajtóértekezleten Jürgen Klopp elismerte a spanyol címvédő győzelmének jogosságát:

Teljesen egyértelmű, hogy öt gólt ajándékoztunk az ellenfelünknek, mindegyik előtt nagyot hibáztunk. A mi helyzetünkben roppant fontos lett volna egy lépést tenni előre, de nem sikerült. Illetve az első félidőben azért még valamennyire sikerült, a kapott két gól ellenére. Jobban kellett volna védekeznünk. Senki sem támadta meg Viníciust, aki kétségtelenül remek lövést küldött a bal sarokba. A szünetben pozitív tartalmú beszélgetést folytattunk, mégis gyorsan megkaptuk a harmadikat, ami rettenetes volt, és feje tetejére állította a mérkőzést. A második félidő már úgy folytatódott, ahogyan azt az ellenfél eltervezte. Látni kell, hogy egy Real Madrid nem bocsátja meg a hibákat, mindig és azonnal büntet. Még szerencse, hogy nem minden héten a Real Madrid az ellenfelünk.

Klopp kitért a visszavágóra is.

Azt hiszem, eldőlt a továbbjutás kérdése, persze, három hét sok idő, és majd ahogy közeleg a visszavágó… De most, a kettő ötünk után igazából nem maradt nyitott kérdés. Madridban kockáztatnunk kell, szabad területeket fogunk adni az ellenfélnek, és ez mindig veszélyes. Mindenesetre megpróbáljuk megnyerni a visszavágót.

Kloppot kérdezték a kétgólos Viníciusról: „Igen, ő az egyik legjobb a világon. De Rodrygo is kiemelkedő tudású csatár, no és persze Benzema sem rossz éppen…”

Klopp nem fukarkodott a Real Madrid dicséretével.

„Máskor is játszottunk már így, és nem kaptunk egy ötöst. Csakhogy nem mindenki támad úgy, mint a Madrid, amely a világ egyik legjobb csapata. Hála istennek nem minden héten a Madrid az ellenfelünk. Hihetetlenül nehéz ellenük védekezni.”

Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője a tőle megszokott tárgyilagossággal elemezte a történteket.

Az a helyzet, hogy az elején nagyon szenvedtünk, nem számítottam ilyen kezdetre. Szerencsére, ahogy szinte mindig, most is megőriztük a higgadtságunkat, nem kezdtünk el pánikolni, inkább elkezdtünk úgy futballozni, ahogy tudunk. A csatársorunk roppant hatékonynak bizonyult, amikor kijöttünk a kemény letámadásukból, akkor azonnal gondot okoztunk a Liverpoolnak. Hátul is feljavult a csapat, a szünet után védelmünk bal oldala magabiztosabb lett. A második félidőben lazult a Liverpool presszingje, és ekkor Vini, Rodrygo és Karim már igazán elemében volt.

A taktikáról elmondta, „támadó szellemű tizenegyet küldtem pályára, és jól tettem. Rodrygo a védekezésben is óriási munkát végzett. Nem álltunk be védekezni, az nem a mi stílusunk, meccset akartunk játszani.”

Azért Ancelotti nem ma kezdte a szakmát, és tudja, hogy egy ilyen kupapárharc 180 percből áll. Minimum…

„Csak annyi történt, hogy az első kilencven percben előnyt szereztünk a visszavágóra. A Liverpool nagyon harcos, versenyképes csapat, amely ezen az estén is sok gondot okozott nekünk. Sajnos még nincs vége a nyolcaddöntőnek.”

Persze óvatosság ide vagy oda, Ancelotti dicsérte az övéit.

Ilyen fölényesen győzni az Anfielden nem egyszerű. Kifejezetten elégedettek vagyunk az eredménnyel. A csapat megmutatta, hogy a nehéz január után javul a formája. Februárban végig a csúcson kell lennünk, mert az idény nem szünetel. Ma elégedett lehetek, mert bebizonyítottuk, hogy még mindig tudunk jól futballozni.

A mester nem győzte dicsérni a duplázó Viníciust: „Azt hiszem, jelen pillanatban Vini a legmeghatározóbb játékos a világon. Egy pillanatra sem áll meg, cselez, gólpasszt ad, gólt rúg, állandó veszélyt jelent az ellenfél kapujára. Tényleg ő a legmeghatározóbb. Bárcsak megmaradna ilyennek!”

Ancelotti azt is elmondta, mi járt a fejében 0–2-nél.

A tavalyi BL-elődöntőnk visszavágója. Akkor a City ellen tizenegy perc alatt kerültünk kettő–nullás hátrányba, most tizennégy alatt… Tehát javulunk… De ez csak vicc. Azt tudtam, hogy nehéz dolgunk lesz az elején, de arra azért én sem számítottam, hogy negyedóra alatt két gólt kapunk. Az volt a fontos, hogy ne essenek pánikba a fiúk, tiszta maradjon a fejük, és ez sikerült. A veteránjaink lélekjelenléte nagyon lényeges volt. Luka, Karim és Toni a kispadról. Tudják, hogy mire képesek, bíznak a klasszisukban.

Végül leborult Luka Modric nagysága előtt.

„Semmi különös, Modric mindig ilyen. A legjobb, aki a futballpályán látható, folyamatosan ritmusban van, nála mindig jó helyen van a labda. Azt hiszem, ő volt az, aki kirángatta a csapatot a bajból nulla–kettő után.”

(Borítókép: Jürgen Klopp a Liverpool FC és Real Madrid mérkőzése utáni sajtótájékoztatón 2023. február 21-én. Fotó: Alex Livesey / UEFA / Getty Images)

Rovatok