Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntős ellenfele

2023. február 24., péntek 12:18 | aznap frissítve

A Ferencváros a Bayer Leverkusennel mérkőzik meg a labdarúgó Európa-liga-nyolcaddöntőjében a továbbjutásért. A zöld-fehérek kiemeltként a párharc második mérkőzését játszhatják majd saját közönségük előtt.

A Ferencváros neve az ötödik párharcnál került elő a sorsológömbből, a német Bayer Leverkusen ellenfeleként. A két együttes egy idénnyel korábban már játszott egymással az Európa-ligában, akkor a sorozat csoportkörében voltak érdekeltek mindketten.

Németországban a Leverkusen 2–1-re nyert 2021 őszén, míg decemberben a Groupama Arénában, már biztos továbbjutóként, tartalékos összeállításban 1–0-ra kikapott. A magyar csapat győztes gólját az az Aissa Laidouni szerezte anno, aki ma már szintén a Bundesligában játszik és az Union Berlin légiósa.

A sorsolás különlegessége magyar szempontból az is volt, hogy a Ferencvárosban korábban 147 tétmeccsen szerepelt Gera Zoltán volt az UEFA egyik segítője a lebonyolításban. Az U20-as magyar válogatott szövetségi kapitánya anno a Fulham színeiben játszott El-döntőt, és a 2023-as finálé nagykövete. 

Nagyon jó összecsapásokat, izgalmas mérkőzéseket hozott a rájátszás. Csakis nagy csapat van a mezőnyben, ha egy klub idáig eljut az Európa-ligában, biztos, hogy jól csinál valamit

– mondta a sorsolás előtt a 97-szeres válogatott labdarúgónk.

Különleges, hogy volt csapatom, a Ferencváros is ott van. Sok kívánságot kaptam, ki kinek örülne, néhányuknak talán örömet tudok szerezni, másoknak valószínű csalódást fogok okozni. De majd meglátjuk. A csapat a Puskás Arénában játssza majd a nyolcaddöntőjét, ez a döntő szempontjából is fontos próba lesz

– tette hozzá.

Az MTI idézi a klub Facebook-oldalán véleményt formáló Dibusz Dénest. Az együttes válogatott kapusa elmondta: az előző idényben két jó mérkőzést játszottak a Leverkusennel. „Azokból a mérkőzésekből is erőt meríthetünk, és elhihetjük, hogy van keresnivalónk” – nyilatkozta a hálóőr, hozzátéve, hogy azért azóta mindkét csapat alaposan átalakult, más edzők ülnek a kispadokon is.

"Előzetesen a Leverkusent egy jó ellenfélnek gondoltam, ugyan nem a legnagyobb sztárklubok egyik, de stílusos futballt játszik. A feladat adott, bízom benne, hogy eredményesek tudunk lenni" – mondta Dibusz Dénes. 

Máté Csaba pályaedző elárulta, a sorsolás előtt a csapat házi tippversenyében ő a Bayer Leverkusenre tett.

„Ismerős csapat, a korábbi két meccsünk alapján most jöhetnének a tizenegyesek a Puskás Arénában. Szurkoló szempontból is jó ellenfél, hiszen várhatóan sokan elkísérik majd a Leverkusent” - fogalmazott Máté Csaba, aki szintén emlékeztetett, hogy a két csapat átalakult a legutóbbi találkozójuk óta. A Leverkusennél az új edző, Xabi Alonso megváltoztatta „a felfogást és a játékrendszer is”. 

A sorsoláson azonos országból érkező klubok nem kerülhettek össze, miként a kiemelt csapatok sem találkozhattak egymással. Az Union Berlin (Schäfer András), a Freiburg (Sallai Roland) és a Fenerbahce (Szalai Attila) révén több magyar légióst foglalkoztató klub is érdekelt volt. Előbbi a belga Union St.-Gilloise-t, a Fener a rekordgyőztes Sevillát, a Freiburg a Juventust fogta ki.

A Barcelona kiejtése után a sorozat favoritjának kikiáltott Manchester United a Real Betist kapta ellenfeléül. Az angol listavezető Arsenal Portugáliába, a Sportinghoz utazik majd, José Mourinho AS Romája pedig a Real Sociedaddal csap össze.

Azt már a párosítások előtt tudtuk, hogy a Ferencváros játszhatja majd a párharc visszavágóját hazai pályán, mivel a rájátszásból érkező ellenfelekkel szemben kiemeltnek számítottak a csoportelsők.

A két játéknap március 9-e és 16-a. Az FTC vezetősége pedig korábban jelezte, a várható nagy érdeklődés miatt a szokásoktól eltérően nem a Groupama Aréna, hanem a Puskás Aréna ad majd otthont a „hazai” El-meccsüknek.

Ahogyan arra Gera is utalt, bármi legyen a Leverkusen elleni párharc végkimenetele, az biztos, hogy nem ez a találkozó lesz az utolsó az Európa-liga mostani kiírásában, amelynek nemzeti stadionunk ad majd otthont, hiszen a május 31-ei finálét szintén Budapesten rendezik meg.

A Ferencváros az ősszel a francia színeket képviselő AS Monacóval, a török Trabzonsporral és a szerb Crvena zvezdával szerepelt egy kvartettben, és három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel, összesen tíz pontot gyűjtve zárt a csoport élén.

A Monaco épp a Leverkusennel szemben tizenegyespárbajban hasalt el a legjobb 32 között.

Az UEFA ígérete szerint legkésőbb 18 óráig meglesz a mérkőzések hivatalos kezdési időpontja is.

LABDARÚGÁS
EURÓPA-LIGA
Nyolcaddöntő
Ferencváros–Leverkusen
További párosítások
Union Berlin–Union SG
Sevilla–Fenerbahce
Juventus–Freiburg
Sporting CP–Arsenal
Man. United–Real Betis
Roma–Real Sociedad
Sahtar Doneck–Feyenoord

(Borítókép: Laszlo Szirtesi / Getty Images)

Rovatok