Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlaiék szakadó hóesésben jelentkeztek be ismét a bajnoki címért

2023. február 25., szombat 17:32

A Leipzig remek első, jóval haloványabb második félidei teljesítménnyel 2–1-re legyőzte az Eintracht Frankfurtot a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 22. fordulójának rangadóján.

Az Eintracht Frankfurt kedden a Napoli, az RB Leipzig szerdán a Manchester City ellen lépett pályára a Bajnokok Ligájában, így egyik csapat sem volt jelentős előnyben a másikkal szemben – már ami a kipihentséget illeti. A két német gárda igazi rangadót vívott egymással, ami a jövő idénybeli BL-indulás szempontjából sem volt mellékes: a Leipzig az ötödik, a Frankfurt a hatodik helyről várta a 22. fordulót.

A házigazda a City elleni BL-párharccal szemben ezúttal nem tette meg azt a szívességet, hogy egy félidőnyi előnyt adjon ellenfelének, rögvest nekiesett a fekete felsős vendégcsapatnak, és Timo Werner találatával a 6. percben a vezetést is megszerezte (1–0). A 26 esztendős német támadó több mint egy hónapos gólcsendet követően talált ismét a kapuba a német élvonalban. Legutóbb még január 24-én a kiesés elkerüléséért küzdő Schalke 6–1-es kiütéséből vette ki góllal a részét.

A Frankfurt jóval fásultabbnak tűnt ellenfelénél, az idény meglepetésembere, a már most tíz gólnál és tizenkét gólpassznál járó Randal Kolo Muani csak elvétve ért labdába, sem helyzetet kialakítani, sem helyzetbe kerülni nem tudott a lipcsei kapu előtt. Villogott viszont a Bundesliga másik asszisztkirálya, Szoboszlai Dominik, aki a félidő derekán előbb Wernert, majd Emil Forsberget hozta ziccerbe, csakhogy a társak nem tudták kihasználni a kínálkozó lehetőséget...

A Leipzig a 40. percben mágnestáblára illő kontra végén duplázta meg az előnyét, Szoboszlai ugratta ki a leshatárról induló Wernert, aki a tizenhatoson belül önzetlenül Forsberg elé passzolt, utóbbi pedig kilenc méterről a kapuba belsőzött (2–0).

Fordulás után megpróbált ritmust váltani a Frankfurt, Kolo Muani pedig kétszer is villant bő öt perc alatt – a másodiknál valódi bravúrra is szükség volt a lipcsei kaput őrző Janis Blaswichnak.

A 61. percben Djibril Sow révén össze is jött a szépítés (2–1). Az Eintracht azonban csak szorossá tudta tenni a hajrát, kicsikarni a pontszerzést nem.

A Leipzig a második félidőben ugyan megszenvedett, de a három ponttal ismét bejelentkezett a bajnoki címért zajló versenyfutásba, s legrosszabb esetben is négy pontra lesz a listavezetőtől a forduló végén.  

Szoboszlai és Willi Orbán egyaránt végigjátszotta a meccset. Utóbbinak több fontos szerelése is volt, illetve az első félidőben kapott egy sárga lapot egy Kolo Muani elleni, rossz ütemű becsúszás miatt.

Nem jött össze sorozatban a harmadik, kezdőként lejátszott mérkőzés Dárdai Mártonnak a Hertha BSC-ben. Sandro Schwarz vezetőedző ezúttal a korábbiaktól eltérő háromvédős formációnak szavazott bizalmat, a német–magyar kettős állampolgárságú bekk pedig, aki a Borussia Mönchengladbach elleni sikerből bombagóllal vette ki a részét két hete, a kispadra szorult.

A német u-válogatott bekk végül be sem állt, a kispadról nézhette végig, ahogy a második félidőben született gólokkal a fővárosi együttes 2–0-ra nyer, ezzel pedig a 14. helyre lép fel a tabellán.

LABDARÚGÁS
NÉMET BUNDESLIGA
22. FORDULÓ
RB Leipzig–Eintracht Frankfurt 2–1 (Werner 6., Forsberg 40., ill. Sow  61.)
Hertha Berlin–Augsburg X–X ()

Rovatok