Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlainál az első háromban sincs Messi, korábbi csapattársát látta a legjobbnak

2023. február 28., kedd 17:17

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az első három játékos közé sem sorolta Lionel Messit, aki elnyerte a legjobb férfi játékosnak járó díjat a nemzetközi szövetség, a FIFA 2022-es, párizsi gáláján.

A FIFA a hétfői gálát követően nyilvánosságra hozta, hogyan szavaztak a nemzetek képviselői. Ebből kiderült: Szoboszlain kívül Magyarországról még Marco Rossi, a válogatott  szövetségi kapitánya, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, illetve a nőknél Margret Kratz, a magyar válogatott szakvezetője, Csiszár Henrietta, a nemzeti együttes csapatkapitánya, továbbá a Nemzeti Sport újságírója, Pietsch Tibor szavazott.

Szoboszlai rangsorában a férfiaknál az első helyen korábbi salzburgi csapattársa, Erling Haaland (Manchester City) végzett, míg a másodikon az idei aranylabdás Karim Benzemára (Real Madrid), a harmadikon pedig Kylian Mbappéra (PSG) szavazott a válogatott és a Lipcse középpályása. 

Marco Rossinál ennél eltérőbb eredmény született, amikor az olasz mester a tavalyi év három legjobb labdarúgóját rangsorolta. A tréner a végső győztes Lionel Messit látta a tavalyi év legjobbjának, a második helyre Kylian Mbappét, míg a harmadikra Erling Haalandot értékelte. 

Szöllősi György is hasonlóan szavazott, már ami az első helyet illeti. Messit követően viszont Luka Modricra (Real Madrid) a második helyen, míg Karim Benzemára a harmadikon voksolt.

Ami meg az edzőket illeti, a tavalyi év legjobbjának a Real Madriddal bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet ünneplő Carlo Ancelottit látták mindhárman. A második helyre a világbajnokságot nyerő Lionel Scalonit tették, Szoboszlainál és Rossinál a harmadik helyen Josep Guardiola (Manchester City) végzett, míg Szöllősi a marokkói válogatottat világbajnoki elődöntőig vezető Valid Regragit rangsorolta. 

A gála után a FIFA nyilvánosságra hozta a kategóriák végső sorrendjét pontszám szerint is. Ez alapján Lionel Messi magabiztosan lett az év legjobbja, az arányosított pontrendszerben 52 pontot gyűjtött, míg a második Mbappé 44-et, a harmadik Benzema 34-et. Az edzői rangsorban Scaloni 28, Ancelotti 17,  Guardiola 12 ponttal zárt.

 (Borítókép: Getty Images)

Rovatok