Index Vakbarát Hírportál

Tizenhét éve robbantott Messi, válogatás a csillogó gyöngyszemekből

2023. március 1., szerda 21:27 | egy éve frissítve

2006. március elseje volt, a németországi világbajnokságra készülő argentin és horvát labdarúgó-válogatott Svájcban találkozott. Déli szomszédjaink 3–2-re győztek, de nem ezért vonult be a történelemkönyvekbe ez a meccs, hanem azért, mert Lionel Messi hatodik pályára lépése alkalmából első gólját szerezte az Albicelestében, amit a mai napig 97 követett. Az alábbiakban bemutatjuk a hétszeres aranylabdás Bolha tíz legfontosabb és talán legszebb válogatottbeli gólját.

Azt a bizonyos tizenhét évvel ezelőtti mérkőzést a bázeli Sankt Jakob Stadionban játszották, az volt Lionel Messi hatodik válogatott meccse. És milyen az élet! Luka Modric, egy másik aranylabdás, 19 évesen azon a találkozón mutatkozott be a horvát válogatottban!

Messi egy évvel fiatalabb volt, még nem töltötte be a tizenkilencet, és persze pontosan tudjuk, hogy előző nyáron, 2005. augusztus 17-én debütált az Albicelestében, Budapesten, és az is közhelyszámba megy, hogy mindössze 39 másodpercet töltött a Puskás Ferenc Stadion gyepszőnyegén, mert becserélése után azonnal kiállította Markus Merk játékvezető egy könyöklésért, amire Vanczák Vilmos meglehetősen rájátszott. (A mérkőzést így is az argentinok nyerték meg 2–1-re.)

A bázeli találkozó elején futószalagon estek a gólok, és amikor Messi a 6. percben betalált, azzal már 2–1-re vezetett Argentína.

2010. szeptember 7-én a Buenos Aires-i Monumental 53 000 nézője előtt fogadta Argentína a friss világbajnok Spanyolországot, és 4–1-re legázolta a vendégeket. Messi az első gólt rúgta.

A fantasztikus alábökős gól 0:45-nél.

A 2014-es brazíliai világbajnokságon szédületes szabadrúgásgólt lőtt Nigériának, valahogy így:

2017. október 10-én győznie kellett Argentínának Quitóban Ecuador ellen ahhoz, hogy kijusson a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Messi mesterhármassal biztosította be a 3–1-es győzelmet, a háromból talán a második gól volt a legszebb:

2018-as vb, az utolsó csoportmeccs, ismét Nigéria az áldozat. Győzelmi kényszerben Messi pazarul veszi át Éver Banega átadását, majd a hálóba lő:

Vissza a 2014-es vb-hez, ahol 1–0-ra verte Argentína Iránt, ezzel a tipikus Messi-góllal:

2007, Copa América, Venezuela. 3–0-s győzelem Mexikó ellen, az áldozat Oswaldo Sánchez. Varázslat...

2016, 4–0 az Egyesült Államok ellen. Messi a másodikat rúgta távoli szabadrúgásból, ennél jobban nem lehetett volna helyezni a labdát.

A 2022-es vb-n Mexikónak rúgta ezt a gólt. Azért Ochoa kapus is benne volt rendesen, de ez nem von le semmit a gól fontosságából.

2012-ben New Jersey-ben barátságos meccsen Argentína 4-3-ra legyőzte Brazíliát. Messi mesterhármast vágott, a győztes gól a szokásos: a Bolha befelé cselez a jobb oldalról, majd kilövi a jobb pipát.

 Messi győztes gólja 1:00-nél.

Végül a legfontosabb Messi-gól, amelynél talán valamennyi szebb volt, de ezt a tavalyi vb döntőjének hosszabbításában szerezte. Ezzel lett 3-2 Argentína javára Franciaország ellen:

Az ominózus gól 7:20-nál.

(Borítókép: Lionel Messi 2023. február 19-én. Fotó: Christian Liewig / Corbis / Getty Images)

Rovatok