Index Vakbarát Hírportál

A látászavaros metálos, aki csúcstartóvá vált Anglia uránál

2023. március 4., szombat 06:01

Vékony futsalos srácként úgy kellett beblöffölni anno az Atlético Madridhoz, hogy aztán a spanyol labdarúgó-válogatott jövőjének egyik legfényesebb csillagaként robbanjon be a nemzetközi köztudatba. Később az akkori brit kapusrekordot jelentő összegért cserébe az angol bajnoki rekorder Manchester Unitedhez került, ahonnan már első évében ki akarták kiabálni. Ő azonban maradt, és évekig a klub egyedüli értékét jelentve csak a papírmunka lassúsága akadályozta meg, hogy a Realnál kössön ki. Öt éven belül négyszer választották az év játékosának, ennek ellenére rendre megkérdőjelezték a helyét még az elmúlt években is. Mostanra viszont a „vörös ördögök” történetének legjobbjává vált a látászavaros metálos. Hölgyeim és uraim, fogadják szeretettel David de Geát!

David de Gea 1990. november 7-én, Madridban született, és a vonzáskörzetben található Illescas városában cseperedett fel. 

Labdarúgó-karrierje 13 évesen vett fordulatot, miután akkori edzője, Juan Luis Martín azt hazudta, hogy a Rayo Vallecano szerződteti őt – pár nappal később Diego Díaz megnézte magának a fiatalt, és meggyőzte, hogy inkább az Atlético Madridhoz igazoljon. 

Érdekesség, hogy De Gea 14 éves koráig futsalozott is, méghozzá mezőnyjátékosként, innen ered jó lábmunkája, és ennek következtében fejlesztett ki olyan védési technikát, amely során atletikus mozdulattal, lábbal hárít.

Nem szokványos, de mégis hatékony módszere végül posztváltást eredményezett a remek reflexekkel és agilitással is megáldott futballista számára. Kezdetben vékony testalkata miatt a beadásokkal kevéssé boldogult, és inkább elöklözte a labdát azok megkaparintása helyett, és ez korai angliai időszakában is látható volt. Idővel és erősödésével azonban ezen a területen is javult a teljesítménye.

Az Atléticónál végigjárta az utánpótlást, mielőtt 17 évesen profi szerződést kapott, majd a B-csapatban bemutatkozhatott.

Ez a srác borzasztóan hidegvérű. Nyugodt, nem ideges, megvan a kellő önbizalma. Az a nyomás, amit mások éreznek, rá egyáltalán nincs hatással

– mondta róla 2010-ben az utánpótláscsapat kapusedzője.

Numancia és az angol QPR is kölcsön szerette volna venni őt 2009 nyarán, Jesús García Pitarch sportigazgató előbbit erőltette, De Gea viszont egyiket sem. Emiatt kikerült a csapatból, és egyedül edzett, mígnem pár héttel később az Atlético nagycsapatának edzője, Abel Resino felhívta a felnőttekhez harmadik számú kapusnak, a madridiak pedig a később a Wigan végleges vásárlási ajánlatát is elutasították.

Élt az eséllyel, első évében Európa-ligát nyert, majd megverték a BL-győztest is – De Gea segítségével!

A lehetőség hamar eljött számára, hiszen az első számú kapus, Sergio Asenjo U20-as világbajnoki szereplése és Roberto sérülése miatt 2009. szeptember 30-án a Porto elleni Bajnokok Ligája-meccsen szóhoz jutott.

A hajrában kapott ugyan két gólt, a Real Zaragoza elleni bajnokin már kezdőként lépett pályára, és bár a 19. percben összehozott egy büntetőt, gyorsan javított, mivel hárította Marko Babic lövését, csapata végül 2–1-re nyert.

A Vicente Calderón Stadionban pályára lépést „gyermekkori álma beteljesüléseként” aposztrofálta, az idényt pedig első számú kapusként zárta – tevékeny részt vállalt a csapat Európa-liga-győzelméből, épp a Gera Zoltánt is a soraiban tudó Fulham ellen.

Az európai Szuperkupában az Atlético 2–0-ra legyőzte a Bajnokok Ligája-győztes Internazionalét, a menetelés során hatszor eredményes Diego Milito büntetőjét is hárítva őrizte meg kapuját a góltól.

Kapuslegendák nyomában – Van der Sar és Casillas örökösének várták

Már 2010 januárjában azt pletykálták, hogy ő lehet Edwin van der Sar utódja a Manchester Unitednél, ha a holland kapus 2011-ben visszavonul az aktív játéktól.

A „vörös ördögök” legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson még egy meccset is kihagyott azért, hogy elutazzon megfigyelni őt személyesen, de a távozásával kapcsolatos hírekre csak annyit reagált De Gea, hogy 2013-ig szerződés köti az Atléticóhoz.

A madridi derbin remekelt a Real ellen, mindenki Iker Casillas örökösét látta benne a spanyol válogatottnál, a kiváló kapus is dicsérte fiatal kollégáját:

Spanyolországban szerencsések vagyunk, mert nagyon jó kapusaink vannak, és hamarosan talán már De Gea is az én helyemért fog küzdeni.

2011 nyarán már folyton arról pletykáltak, hogy Angliában köt ki, az U21-es Európa-bajnoki arany után pedig már manchesteri orvosi vizsgálaton vett részt.

Június 29-én 18,9 millió fontért szerződtette őt a United – akkori brit kapusrekordért.

Az „álmok színháza” is gyerekkori kedvenc volt, felnőve Peter Schmeichel játékát csodálta – róla még majd ejtünk szót...

Rögtön trófeát nyert, de pocsék első éve volt, rengeteg kritika érte, és a távozás gondolata foglalkoztatta

Első meccse a városi rivális Manchester City elleni angol Szuperkupa volt, ahol a United kétgólos hátrányból nyert 3–2-re – rögvest trófeát nyert tehát új csapatánál is.

Az Arsenal elleni 8–2-es siker során 1–0-nál kivédte Robin van Persie büntetőjét, de tagja volt a City elleni hazai 1–6-nak is, ami 1930 óta negatív csúcsot jelentett a United számára.

Küszködős első éve során sokat kritizálták, így például a Blackburn elleni vereség során bemutatott hibája után, de ő igyekezett nem túl nagy feneket keríteni a dolognak:

Minden kapus hibázik időnként, és egyikünk sem szereti, amikor megtörténik. Legfőbb célom, hogy még nagyon sok éven keresztül legyek a Manchester Unitednél, és nagyszerű kapusa legyek a klubnak. Szeretném kiérdemelni azt a megbecsülést, amire vágyom. Remélem, sikerül olyan vagy akár jobb teljesítményt nyújtanom, mint amilyet Edwin van der Sar mutatott be a klubnál.

Ez bejött, ő viszont ekkor még kikerült, és csak Anders Lindegaard sérülése miatt tért vissza – döccenőkkel teli első éve után a távozás gondolata is megfordult a fejében.

Ferguson utolsó bajnoki címe, U21-es Eb-címvédés

A 2012-es olimpia nem sikerült jól számára, a spanyolok szerzett gól nélkül estek ki a japán, hondurasi, marokkói csoportból, a bajnokságban viszont remekelt, és bár az Everton ellen nagy védései ellenére vereség lett a vége, a City elleni idegenbeli derbin már sikerhez segítette ezekkel csapatát.

Nem volt ugyanakkor kiegyensúlyozott, ezzel pedig már a korábbi csapatkapitány Gary Neville nemtetszését is kiváltotta:

Könyörtelen környezetben fejlődik, folyamatosan a legmagasabb szintnek kell megfelelnie. Van egy elmélet, miszerint megmentette a Manchester Unitedet, mert két-három remek védést mutatott be, de ez sajnos időpocsékolás. Jól játszott tegnap, de jól játszani 92 és fél percen át, aztán ezt csinálni a végén problémát jelent egy ilyen nagy klubnál

– mondta a Tottenham 93. perces egyenlítését követően 2013 januárjában. Ugyanakkor dicsérte is a fiatal kapust:

Nincs kétségem afelől, hogy topkapussá válhat, a világ egyik legjobbjává. Fizikailag érettebb lesz a következő 18 hónapban, és szüksége van a bajnoki címre. Ha nem lesz meg az arany, és továbbra is ilyen hibák jönnek, az fájdalmas lesz számára.

Ferguson gyorsan lezárta a kérdéskört, azt mondta, hogy a kapus kritikusai idióták...

A fordulat 2013. február 13-án jött el, amikor a Real Madrid otthonában, a Bernabéuban szenzációsan védett, és lett hirtelen közellenségből hős.

Elkezdtek érkezni a kapott gól nélküli meccsek, 28 bajnokin végül 11 jött össze neki. Bekerült az év csapatába a Premier League-ben (azóta összesen ötször sikerült ez), és aranyéremmel búcsúzhatott a futballtól Ferguson.

Júniusban a spanyol csapat megvédte U21-es Eb-címét, csupán két gólt kapott, mindkettőt az olaszok elleni 4–2-es döntőben.

Sikertelen évek, De Gea nyújtja a reményt – aztán két percen múlt, hogy a Realhoz szerződjön

Azt már többször tárgyaltuk, mekkora űrt hagyott maga után Ferguson, illetve utódai közül David Moyes és Louis van Gaal sem volt túl sikeres a manchesteriekkel az elkövetkező esztendőkben.

Évekig kis túlzással De Gea tartotta versenyben a csapatot, amit értékeltek is, hiszen egymás után háromszor ő lett az év játékosa a Manchester Unitednél, amire nem volt példa a patinás klub történetében, egy év kihagyással pedig jött a negyedik elismerés.

Pedig közben nagyon kevésen hiányzott a távozásához...

2015 nyarán minden jel arra utalt, hogy távozik, a Real Madrid nagy erőkkel rohamozta érte az angol csapatot, a felek végül meg is egyeztek a 29 millió fontos átigazolásról (aminek része lett volna Keylor Navas ellentétes vonalon történő mozgása is),

de két perccel lekésték az átigazolási határidőt.

A spanyolok az angol klubra mutogattak, arról beszélve, hogy Madridban bizony mindent jól csináltak, a „vörös ördögök” közben pedig azt mondták, hogy ők még épp időben küldték el a papírokat, nem rajtuk múlt a transzfer.

Így vagy úgy, De Gea maradt, a manchesteriek pedig kiadták, ha már egyszer így alakult, akkor rendkívül nagy az öröm. Mégiscsak épp másodjára választották meg az év legjobbjának, és a nagy egymásra borulás következménye tíz nappal később egy négyéves szerződéshosszabbítás lett.

Jött Mourinho, és jöttek a trófeák

Ahogyan Angliába érkezéséhez, José Mourinho 2016-os kinevezéséhez is rögvest a Szuperkupa megnyerése párosult – ehhez persze kellett, hogy a holland tréner manchesteri ténykedése egy kupát azért lezárásként kitermeljen – az óriási meglepetésre angol bajnoki címet nyerő Leicester City ellen.

A 2017-es évre fordulva a Ligakupában is csúcsra ért az MU, sőt, az idény végén De Gea másodszor is Európa-liga-győztes lett – miután együttese a fináléban megverte az Ajaxot.

Szeptemberben az Everton ellen meglett a századik kapott gól nélküli meccse is a Unitednél, majd december másodikán az Arsenal ellen PL-rekordot állított fel 14 védéssel, csapata 3–1-es sikere során.

Az idény végén ötödször választották be az év PL-csapatába, a kapott gól nélküli 18 meccsének köszönhetően pedig az év kapusa díjat is kiérdemelte az angol élvonalban.

A következő idény számára és a csapat számára sem indult jól, Mourinhót is menesztették decemberben.

A szurkolók kikiabálták a csapatból, Solskjaer azonban kiállt mellette

Az új évet ő is jobban kezdte, az idény első 25 meccsén összehozott öt nullázás után a következő nyolc fellépésen ugyanennyi jött össze, a Tottenham ellen pedig megint remekelt, 11 védése csak a PL második legjobbja volt a fenti csúcsa mögött.

A tavasz viszont nem sikerült, márciusban és áprilisban is sokat hibázott, a csapat sorra szenvedte el a vereségeket (Arsenal, Barcelona, Everton, Manchester City és még egy Chelsea elleni iksz is), ekkor megint felerősödtek a negatív hangok vele kapcsolatban – ennek ellenére 2019 nyarán hosszabbítottak vele négy évre.

A koronavírus-járvány kirobbanása miatt beiktatott szünetet követő első meccsen újra nagyot hibázott (az idényben sokadjára), a szurkolók már a 2017-ben U20-as vb-t nyerő Dean Hendersont kiabálták be a csapatba.

Ole Gunnar Solskjaer azonban kiállt mellette:

Egy nap ő lesz Anglia első számú kapusa, ugyanakkor De Gea a világ legjobbja.

A hibák viszont ennek ellenére sem tűntek el.

Gyermekáldás, kapuból ki, újabb El-döntő – épp az ő rúgása döntötte el

A 2020–2021-es idény előtt Henderson visszatért kölcsönből, így hosszú idő után először úgy tűnt, hogy nyílt harc lehet a kapusposztért – ám a decemberi sérülésig De Gea maradt a kezdő.

Az újabb fordulatot 2021 márciusa hozta, amikor gyermeke születése miatt Spanyolországba repült, Henderson lett a bajnokságban az első számú, a BL-ből az El-be kerülő csapatnál pedig De Geát a nemzetközi porondon játszatták inkább.

Itt a Granada ellen mindkét meccsen nullázott, a Roma ellen a visszavágón kilenc védést mutatott be, és újra El-fináléba jutott.

Erről a fináléról ugyanakkor kevésbé pozitív emlékei lehetnek, hiszen az 1–1-es rendes játékidő, majd hosszabbítás után a tizenegyespárbajban épp az ő rontása döntött a Villarreal javára.

Ez persze benne van, egy kapusnak nem ez az elsődleges dolga ugyebár.

Az viszont már jóval kellemetlenebb, hogy 2016 áprilisa és 2021 szeptembere között mind a 40 tizenegyesből gólt kapott, beleértve a Villarreal elleni büntetőpárbaj 11 lövését.

Védési hatékonyságát ekkor azért újra csak megkérdőjelezték.

Újra felívelő forma, jönnek a rekordok és mérföldkövek sorban

Ezután visszaszerezte helyét a bajnokságban is, és Ralf Rangnicknál, majd Erik ten Hagnál megtartotta azt.

Tavaly októberben az 500. tétmeccsét játszotta le a klub színeiben, most februárban a 400. bajnokiját teljesítette, aminél egy nem brit sem játszott többet a csapatnál.

Múlt héten a Newcastle United elleni Ligakupa-döntőn a 181. meccsét hozta le kapott gól nélkül, amivel megdöntötte Peter Schmeichel klubrekordját (180).

Nem mellesleg a csapat a 2017-es Európa-liga óta először nyert trófeát...

A „vörös ördögök” formája mindenképpen bizakodásra ad okot, a Barcelonát is búcsúztatták az Európa-ligában, így a sorozat nyolcaddöntőjébe jutottak, és már az egyik fő favoritnak számítanak. Könnyen lehet, hogy a hat évvel ezelőttihez hasonlóan ismét párban jár majd a Ligakupa és az El-siker.

A bajnokságban a harmadik helyen állnak a manchesteriek, vasárnap az ősi rivális Liverpool otthonában tehetnek újabb lépést a kapaszkodás felé.

De Gea pedig rekordja növelése felé.

Agyonnyert utánpótlás – két felnőtt aranyról is lemaradt, és Casillas utódja sem lett

A spanyol utánpótlás-válogatottakban szerepelni egy időben igencsak hálás dolog volt, hiszen sorra jöttek a sikerek. Így volt ez De Gea esetében is, aki az U17-esekkel Európa-bajnokságot nyert, illetve vb-döntőn is játszhatott.

Cikkünkben már említettük, hogy az U21-esekkel 2011-ben és 2013-ban is Európa-bajnok lett.

A felnőtteknél már a 2010-es vb-n számításba vették a bő keretnél, de végül nem került be, ahogyan a 2012-es Eb-csapat szűkítéséből is kimaradt (nehéz lenne Vicente del Bosque döntését kritizálni, mindkétszer arany lett a vége), az olimpiára mehetett, de abban, mint jeleztük, sok köszönet nem volt.

A 2014-es világbajnokságra már vitték Casillas és Pepe Reina mögé, de eddigre már véget ért a spanyol aranygeneráció nagy korszaka, a csoportkörből sem jutott tovább a válogatott, De Gea pedig nem jutott szóhoz.

Nem úgy a 2016-os Eb-n, ahol az olaszok jelentették a végállomást a nyolcaddöntőben, majd 2018-ban a vb-n is ő volt az első számú kapus.

Mondhatjuk nyugodtan, hogy nem róla szóltak a hírek, vagyis hát nem úgy, ahogy ő szerette volna: a portugálok három kaput eltaláló lövésből három gólt szereztek, és bár Cristiano Ronaldo büntetőjét és szabadrúgását még lehet magyarázni, a triplája közül a második találatot nehéz nem potyának bélyegezni.

Marokkó ellen is küszködött a 2–2 során, és sokan bírálták, hogy csak egy védést hozott össze a csoportkörben, pedig akkor még nem is tudták, hogy az oroszok elleni nyolcaddöntőt követően úgy búcsúzik a spanyol csapat, hogy a kaput eltaláló hét lövésnél De Gea hatszor kapitulál, az 1–1-es játékidő után pedig büntetőpárbajban alulmarad az esélyes.

A 2021-re halasztott Eb előtt elveszítette kezdő helyét Unai Simónnal szemben, a 2022-es vb-re pedig már ki sem vitték, 2020 óta nem volt válogatott, addig is csupán 45 alkalommal, aminél mindenképpen többet vártak a berobbanását követően.

Látászavar, metál, celebpár, e-sport

A spanyol kapusnál 2012 januárjában diagnosztizáltak látászavart, egészen konkrétan azt, hogy távollátó, vagyis a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. Ez mondjuk nem zavarta meg abban, hogy az elmúlt bő évtizedben a világ egyik legjobb kapusává váljon.

De Gea elmondása szerint a zenét tekintve heavymetál-fanatikusnak számít, egyik kedvenc együttesének az amerikai Avenged Sevenfoldot nevezte meg.

A zene amúgy sem elhanyagolható az életében, hiszen felesége, Edurne énekes, és saját jogán is celeb Spanyolországban.

A pár gyermekéről fentebb már tettünk említést, Yanay nevű lányuk 2021. március 4-én látta meg a napvilágot.

De Geát az e-sport világa is érdekli, 2021-ben alapított egy csapatot is Rebels Gaming névvel.

(Borítókép: A 2023-as Ligakupa-győzelem után – Visionhaus/Getty Images)

Rovatok