Index Vakbarát Hírportál

Az UEFA visszatéríti a jegyárat a 2022-es BL-döntő károsultjainak

2023. március 7., kedd 16:13

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) visszatéríti a jegyek árát a tavalyi, párizsi Bajnokok Ligája-döntő liverpooli károsultjainak.

A szervezet azután jelentette be ezt, hogy egy független vizsgálóbizottság megállapította: az UEFA volt a fő felelőse a finálé előtt kialakult káosznak, amely kis híján tömegkatasztrófához vezetett.

A május 28-án rendezett mérkőzés 36 perces késéssel kezdődhetett csak el, mert a Liverpool több ezer drukkere – köztük nők és gyerekek – nem tudott bejutni a Stade de France-ba. A francia rendőrség könnygázt vetett be ellenük, több mint kétszáz személyt őrizetbe vettek, 230-an megsebesültek.

Az UEFA először az angol klubot hibáztatta a történtekért, de miután az általa felkért vizsgálóbizottság megállapította a felelősségét, elnézést kért a liverpooli szurkolóktól.

A jegyár visszatérítésére azok jogosultak, akik az A, B, C, X, Y és Z kapunál szerettek volna bejutni az arénába. A Liverpool 19 618 belépőt kapott a döntőre, a jegyek ára 62 és 610 font között mozgott.

Az UEFA hozzátette: azok a Real Madrid-drukkerek, illetve semleges nézők, akik megfelelnek a feltételeknek, szintén visszakapják a belépőjük árát.

Az európai szövetség és a francia hatóságok eleinte a belépőkkel való visszaélésre gyanakodtak, akkori álláspontjuk szerint sokan jegy nélkül vagy hamis belépővel próbáltak bejutni a stadionba, de a februárban elkészült jelentés alapján erre nincs bizonyíték.

A jelentés a francia rendőrséget is hibáztatta, mert – többek között – nem volt képes megelőzni a tömeg összezsúfolódását a stadionhoz közeli helyeken, például a beléptetőkapuknál, pedig erre számítani lehetett. 

A könnygáz használata is indokolatlan volt, ráadásul nem tudták megfékezni azokat a helyi bandákat, amelyek külföldi szurkolókat támadtak meg és raboltak ki a káoszban.

A finálét 1–0-ra a Real Madrid nyerte.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok