Index Vakbarát Hírportál

A Chelsea megfordította a párharcot, és kiejtette az idén veretlen Dortmundot

2023. március 7., kedd 23:07

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóin a Chelsea megfordította a Borussia Dortmund elleni párharcot, míg a Benfica hazai pályán is kiütötte a Club Brugge csapatát.

Elérkeztünk a legrangosabb európai kupasorozat nyolcaddöntőjének visszavágóihoz, elsőként a Chelsea–Borussia Dortmund és a Benfica–Club Brugge párharc második mérkőzéseit rendezték. Előbbi összecsapás egygólos német előnyről folytatódott, miután Dortmundban Karim Adeyemi gólja döntött, míg utóbbi mérkőzésen a Benfica megnyugtató, kétgólos előnyből várhatta a hazai visszavágót. 

Chelsea–Borussia Dortmund 2–0

Ami a Chelsea-t illeti, Graham Potter együttese finoman szólva sem várhatta jó formában a sorsdöntő mérkőzést, igaz, a hétvégén nagy nehezen legyűrték a Leeds United csapatát hazai pályán. A Dortmund ennél azért jobb passzban készült a találkozóra, mivel idei összes mérkőzését megnyerte, pontosan 10-ből 10 mérkőzést húzott be idén Edin Terzic brigádja. 

A gólínség erőteljesen sújtotta a londoniakat az elmúlt időszakban:

a Chelsea legutóbbi 15 mérkőzésén 10 alkalommal egyetlen egyszer sem talált a kapuba.

Ennél egészen biztosan hatékonyabb támadójátékra volt szüksége a két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-győztes csapatnak ahhoz, hogy kvalifikáljon a legjobb nyolc csapat közé.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, mindkét együttes a lehető legerősebb tizenegyével lépett pályára, igaz, dortmundi oldalon az odavágó egyetlen gólszerzője, Adeyemi combsérülése miatt ezúttal partvonalon túlra szorult.

A találkozó rögtön 10 perc késéssel kezdődött, mivel a Dortmund csapatbusza a várt időpontnál később érkezett csak meg a Stramford Bridge-re, de a minimális csúszás után elkezdődhetett a mérkőzés. És mindössze négy perc után már kényszerű cserét hajtottak végre a vendégek: Julian Brandt számára ért véget a mérkőzés, helyét Giovanni Reyna vette át. 

Az első említésre méltó helyzetet Kai Havertz puskázta el a nyolcadik percben, mikor a Chelsea német támadója a kapu elé érkező kiugratást egy átvétel után a jobb oldalhálóba bombázta. Pár perccel később már a londoniak kapusának, Kepa Arrizabalagának kellett nyújtóznia, és hatalmas bravúrral hárította Marco Reus szabadrúgását. 

Negyed órával a félidő vége előtt újra Havertz került az események középpontjába, de most sem sikerült betalálnia a csatárnak, helyette a kapufát találta el, ahonnan végig gurult a labda a kapu előtt, a hazaiak legnagyobb szerencsétlenségére. A vezető gól pedig még mindig nem akart megszületni, még akkor sem, mikor Raheem Sterling lövése után a kipattanót Havertz mértani pontossággal lőtte a felső kapufa alá. A találat azonban érvénytelen volt, mivel a támadás korábbi szakaszában Sterling leshelyzetben kapta a labdát. 

Nem úgy, mint a 43. percben:

A bal szélről érkező beadást követően Sterling először egy méretes luftot rúgott, de a labda még ennek ellenére is előtte maradt, és második próbálkozásra már védhetetlen erővel bombázott a dortmundi kapu közepébe, 1–0! 

A játékrész hátralévő részében már nem alakult ki újabb helyzet, így a 15 perces pihenőre egygólos londoni vezetéssel vonultak a felek, amely egyben annyit is jelentett, hogy abban a pillanatban hosszabbításra állt a mérkőzés. Az első félidő alatt a Dortmund többet birtokolta a labdát, de a helyzeteket a Chelsea alakította ki, így megérdemelten vezettek a hazaiak a forduláskor. 

A második félidőben aztán mondhatni ott folytatták a londoniak, ahol abbahagyták: a dortmundi védő, Marius Wolf egyértelműen kézzel ért labdába a tizenhatoson belül, így az ítélet büntető volt a Chelsea javára. Igen ám, de Havertz a tizenegyest a bal kapufára passzolta, de a rúgás pillanatában több vendégjátékos is a tizenhatoson belül tartózkodott, amely azt eredményezte, hogy a játékvezető újra rúgatta a büntetőt.

Második próbálkozásra Havertz már nem hibázott, magabiztosan lőtte a labdát a bal sarokba, kétgólosra növelve a Chelsea előnyét, 2–0!

Nagyon hamar jöhetett volna a válasz a vendégektől, de Jude Bellingham öt méterről eleresztett lövésénél túlságosan kifordította a lábát, így a labda centikkel, de a kapu mellett hagyta el a játékteret. Hatalmas lehetőség maradt ki. 

A folytatásban igyekezett a gólkényszerben lévő Dortmund átvenni az irányítást, de rákanyarodva az utolsó 10 percre veszélyesebb helyzetet még mindig nem dolgozott ki. A 89. percben egy dortmundi beadás után Bellingham igyekezett fejelni, de próbálkozása centikkel a kapu fölé ment. Vészesen kezdett fogyni a németek ideje. 

A játékvezető által megítélt hat perces hosszabbítás negyedik percében egy dortmundi szögletet követően Wolf próbálkozhatott egy lövéssel, de a labda Kepa kezei között kötött ki, amely egyben a Dortmund utolsó esélyét is jelentette. A hátralévő másodpercekben több említésre méltó esemény nem történt, így 

a Chelsea az első mérkőzésen összeszedett hátrányból fordítva jutott tovább a negyeddöntőbe! 

A Dortmund első alkalommal szenvedett vereséget 2023-ban, mondhatni a legrosszabbkor. 

Benfica–Club Brugge 5–1

Különösebb izgalmakat már nem lehetett prognosztizálni a portugál és a belga csapat visszavágójára, mivel az odavágón a Benfica 2–0-ra nyert, így reális esélye a továbbjutásra már nem maradt a vendégeknek. Az előzetesen várt erőviszonyok pedig újra megmutatkoztak a pályán. 

Rögtön a második percben betalált Joao Mario, azonban a Benfica középpályásának gólját les miatt érvénytelenítették. A folytatásban is a hazaiak irányították a mérkőzést, amely fölény a 38. percben egy gólban is megmutatkozott: 

szenzációs csapatjáték után Goncalo Ramos tálalt Rafa Silva elé, aki nem hibázott, így a visszavágón is megszerezte a vezetést a Benfica. 

És ha egy üzlet beindul: pár perc elteltével jött az újabb hazai gól, ezúttal most Goncalo Ramos volt a gólszerző tizenegyesből. A portugál válogatott támadó neve mellett így egy félidő után már gól és gólpassz is állt. 

A fordulás után sem változtak az erőviszonyok, a Benfica nem vette le lábát a gázpedálról, és futószalagon gyártotta a gólokat. Előbb újra Goncalo Ramos zörgette meg a belgák hálóját, majd Joao Mario és David Neres is feliratkozott a gólszerzők közé. Három perccel a vége előtt ugyan összejött a belgáknak a szépítő gól, de ennek már sok jelentősége nem volt.

A vége 5–1, összesítésben 7–1 lett, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének legegyértelműbb párharcát láthattuk. 

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágók

gól: Sterling (43.), Havertz (53., büntetőből)  

gól: Rafa Silva (38.), Goncalo Ramos (45+2., 57.), Joao Mario (71.), Neres (77.), ill. Meijer (87.)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok