Index Vakbarát Hírportál

Előkerült plusz négy év, leleplezték a kameruni születésű német tehetség életkorát

2023. március 10., péntek 13:16

Már korábban is rebesgették, hogy Youssoufa Moukoko, a Borussia Dortmund kameruni születésű, de kétszeres német válogatott labdarúgója idősebb, mint amennyinek hirdeti magát. Most a Bunte című német magazin hitelesnek tűnő dokumentumot szerzett be arról, hogy a futballista nem 18 éves, hanem 22.

A bombát még január közepén robbantotta a Laola1 nevű osztrák tévécsatorna, amikor arról adott hírt, hogy előkerült Youssoufa Moukoko igazi édesapja, aki ráadásul azt állítja, hogy fia nem 18 éves, ahogy eddig tudtuk, hanem valójában 22. Akkor az Index is foglalkozott a sztorival. 

A Borussia Dortmund Yauondéban, Kamerun fővárosában született szupertehetségéről úgy tudta a világ, hogy a Bundesliga történetének legfiatalabb játékosaként mutatkozott be 2021. november 21-én, egy nappal 16. születésnapja után, amikor Erling Haaland helyére becserélték a 85. percben a Hertha BSC elleni bajnokin. Moukoko játszott a német válogatottban a katari világbajnokságon is. 

Moukoko 2014-ben Németországba költözött családjával, és megkapta a német állampolgárságot. Amikor januárban felmerültek a kétségek a játékos életkorát illetően, még nem volt semmilyen bizonyíték. Most azonban a német Bunte című lap előállt egy születési anyakönyvi kivonat fotójával, amelyből az derül ki, hogy Moukoko 2000. július 19-én született Youssoufa Mohamadou néven Yaoundéban, Kamerun fővárosában. Ezek szerint idén júliusban már a huszonharmadik születésnapját ünnepli, azaz 52 hónappal idősebb annál, amennyit eddig tudtunk róla.

De ez még nem minden. A papír szerint a biológiai apja nem Joseph Moukoko, aki már 48 éve Németországban él, 71 éves, és elmondása szerint 2014-ben költöztette oda a fiát, hanem egy Ousman Mohamadou nevű yaoundei taxisofőr, az édesanyja pedig bizonyos Youssoufa Harira, aki háztartásbeli.

Az újonnan előkerült dokumentum hitelessége még nem nyert bizonyítást, de valódinak tűnik. Már csak azért is, mert tavaly év végén Moukoko elérte egy német bíróságon, hogy ne hozhassák nyilvánosságra az okiratot. A végzést azonban a Bunte megtámadta, és most másodfokon a lapnak adtak igazat, lehetővé téve a születési anyakönyvi kivonat publikálását.

(Borítókép: Youssoufa Moukoko. Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images)

Rovatok