Index Vakbarát Hírportál

Senki sem volt még képes arra, amire a londoni belga varázsló

2023. március 12., vasárnap 16:56

Újabb lépést tett az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) megnyerése felé az Arsenal, miután idegenben 3–0-ra legyőzte ugyancsak londoni riválisát, a Fulhamet.

Parádésan kezdtek az „ágyúsok”, a Fulham az első negyedórát még kihúzta ugyan, ezt követően csak egy les akadályozta meg a vendégek vezetését, majd már az sem, Leandro Trossard szöglete után Gabriel fejelt a hálóba (0–1).

Alig öt percet kellett várni a következő gólig, pedig közte is eshetett volna még... Trossard újabb beadását Gabriel Martinelli is fejjel juttatta a kapuba – óriási volt az Arsenal fölénye (0–2).

A 35. percben Trossard a harmadik gólpasszát is kioszthatta volna, de Granit Xhaka hosszan vette át ziccerben a labdát, majd a belga emelt ajtó-ablak helyzetben a bal felső mellé, mielőtt az utolsó percben Gabriel Martinelli helyzeténél védett Bernd Leno.

Aztán csak összejött a belga varázsló harmadik gólpassza is, a ráadás pillanataiban Martin Ödegaardnak adott remek labdát, így közte hárommal mehettek pihenőre a csapatok (0–3).

Trossard lett a harmadik Arsenal-játékos, aki egy idegenbeli PL-meccsen három gólpasszt is ki tudott osztani, Thierry Henry és Robin van Persie után. Még ennél is érdekesebb, hogy az első futballista lett a PL-ben, akinek egy idegenbeli meccsen ez az első félidőben összejött.

A második félidő lényegesen kiegyenlítettebb játékot hozott, a házigazdának még kapufája is volt, de az „ágyúsok” sikerét nem fenyegette semmi.

A 77. percben ráadásul pályára léphetett Gabriel Jesus is, aki térdsérülése miatt november közepe óta nem játszhatott a PL-ben. Nem sokkal később ziccerbe is került a brazil válogatott csatár, de Leno hárítani tudott, így maradt a 0–3.

A Manchester United átigazolási törekvéseiről írt cikkünk megjelenése után egy perccel az ott magasztalt Casemiro gondolta úgy, hogy számára ennyi elég is volt a Southampton elleni meccsből, és piros lapot kapott... 

Ennek ellenére a félidő hajrájában megszerezhette volna a vezetést a házigazda, ha Marcus Rashford beadása után Armel Bella-Kotchap kezezését büntetővel honorálta volna a játékvezető.

A fordulást követően fölénybe kerültek a vendégek, de gólt ők sem szereztek ezen a találkozón.

A 15 órakor kezdődő harmadik meccsen a West Ham United 1–1-re végzett az Aston Villa ellen. A vendégek világbajnok kapusát, a büntetőölő Emiliano Martínezt „természetesen” tizenegyesből mattolták. 

PREMIER LEAGUE

27. FORDULÓ

Fulham–Arsenal 0–3 (Gabriel 21., Martinelli 26., Ödegaard 45 + 2.)

Manchester United–Southampton 0–0

West Ham United–Aston Villa 1–1 (Benrahma 26. – 11-esből, ill. Watkins 17.)

Newcastle United–Wolverhampton 2–1 (Isak 26., Almirón 79., ill. Hvang Hi Csan 70.)

Az élmezőny állása: 1. Arsenal 66 pont (62–25), 2. Manchester City 61 (67–25), 3. Manchester United 50 (41–35, 26 meccs), 4. Tottenham 48 (49–37), 5. Newcastle United 44 (37–18, 25), 6. Liverpool 42 (47–29, 26)

(Borítókép: Clive Rose/Getty Images)

Rovatok