Index Vakbarát Hírportál

A jubiláló Rossi keretet hirdetett, velük várjuk az Eb-selejtezős nyitányt

2023. március 14., kedd 13:05 | aznap frissítve

Két újonc kapus, a zalaegerszegi Demjén Patrik és a londoni West Ham Unitednél légióskodó Hegyi Krisztián is meghívót kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól a magyar labdarúgó-válogatott keretébe, az együttes márciusban a Puskás Arénában két hazai mérkőzésen lép pályára. Észtország ellen ötvenedszer ül az olasz mester a válogatott kispadján.

Demjén Patrik, Hegyi Krisztián, Csoboth Kevin és Varga Barnabás személyében négy játékost először hívott meg a válogatottba a márciusi két nemzetek közötti mérkőzésre készülő magyarok kapitánya. A nemzeti együttes jövő csütörtökön 19.30-tól Észtországgal játszik felkészülési mérkőzést a Puskás Arénában, majd négy nappal később ugyanott kezdi meg menetelését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Első ellenfele március 27-én 20.45-től Bulgária lesz, a G csoportban még Szerbia, Montenegró és Litvánia szerepel. A folytatásra június közepén kerül sor, szintén két körrel. A csoportokból az első két helyezett automatikusan kijut a németországi viadalra.

A két összecsapásra már hetek óta árulják a belépőket, az észtek elleni találkozóra 3–12 ezer forintba, míg a bolgárok elleni ütközetre 5–18 ezer forintba kerülnek a jegyek.

A férfi A válogatott kerete

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE), Hegyi Krisztián (West Ham United)

Védők:

Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce FK)

Középpályások:

Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Ferenczi János (DVSC), Kalmár Zsolt (DAC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (Panathinaikos), Nagy Ádám (AC Pisa), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)

Támadók:

Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (Hamburger SV), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paksi FC)

A keret alapemberei közül Gulácsi Péter (RB Leipzig), Schäfer András (Union Berlin) és Nagy Zsolt (PAFC) sérülés miatt nem áll Rossi rendelkezésére.

 Az aktuális világranglistán Magyarország a 36., Bulgária a 71., Észtország a 109. 

„Több poszton hiányoznak stabil játékosaink, ezért a sok új név, akik közül például Ferenczi nem is újonc, ráadásul már harmincéves, de olyan jó teljesítményt nyújtott a Debrecen csapatában, hogy nyugodt szívvel meghívtam – mondta Marco Rossi. – Nem kell bánkódni, nincs panaszra okunk, még úgy is, hogy vannak sérültjeink. Olyanokkal pótoltuk a sérülteket, akik méltók erre.”

A szövetségi kapitány rámutatott, hogy négy hónapja találkozott legutóbb a keret, akkor Görögországgal mérkőztek meg, és nyertek 2–1-re a Puskás Arénában. Fontos lesz az észtek elleni mérkőzés, mert négy hónap után kell elővenni azokat az automatizmusokat, amelyekkel kiérdemeltük a jó hírünket. Rossi reméli, hogy már az első meccsen kap értékes visszajelzéseket.

Az olasz mesternek az észtek elleni lesz az ötvenedik mérkőzése a válogatott kispadján. Milyen érzésekkel készül? – kapta a kérdést.

Ezt mindig is mondtam, hogy minden alkalom az utolsó lehet – válaszolta.  Mindig érzem a felelősség terhét a játékosok, a szurkolók és Magyarország iránt. Amikor Finnország ellen levezényeltem az első meccsemet kétezer-tizennyolc szeptember nyolcadikán, nem hittem volna, hogy eljutok a félszáz mérkőzésig. Mondjuk nem ülök a kispadon, hanem állok és sétálok előtte. Nem sokan érték el ezt a számot, csak hárman: Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán. Óriási megtiszteltetés ez nekem. De most csak a következő két meccsre összpontosítok. Örülök, ha kitöltöm a kétezer-huszonöt december harmincegyig tartó szerződésemet, nem hogy még a következő ötvenen gondolkoznék... Ha az is sikerülne, akkor a legendák magasságába emelkednék.

Felhívtuk Rossi figyelmét, hogy a közvélemény azt várja, hogy automatikusan kijussunk az Eb-re, annyira magasra tettük a lécet a jó eredményekkel.

„Nos, e nélkül is éppen elég nagy a felelősség rajtam, de valamennyiünk számára, még úgy is, hogy mi, az edzői stábban, nem vagyunk magyarok. Most tényleg favoritnak számítunk Szerbia mellett, ha pedig favorit vagy, győznöd kell Bulgária, Montenegró és Litvánia ellen. De nekem hangsúlyoznom kell, hogy nagyon szenvedős meccsek elé nézünk. Bulgária négy meccsel ezelőtt edzőt és stratégiát váltott, azóta Mladen Krsztajics vezérletével háromszor győztek a négy meccsükön. Minden labdáért meg kell szenvednünk ellenük, ez nem is kétséges.”

Az NB I-es játékosokról ezt mondta a kapitány:

„Ezeket a döntéseket mindig nagyon meg kell fontolni. Nagy Zsoltot most nem hívhattuk be, az ő helyére Ferenczi János került, aki nem fiatal, harminc éves, bárha ezt nézzük, akkor én ötvennyolc évesen Matuzsálem vagyok. Ferenczi jól játszik Debrecenben. Demjén Patrik újonc, de jól teljesít Zalaegerszegen. Hegyi Krisztián a jövő embere. Csoboth Kevin fiatal, huszonkét éves, Újpesten stabil, kimagasló teljesítményt nyújt, szerintem ő a leggyorsabb játékos Magyarországon. Eljött a pillanat a bemutatkozására. Varga Barnabás huszonnyolc éves, és ontja a gólokat, mi több, tudja értelmezni a játékot. Ezek mind, mind megfontolt döntések voltak a részünkről. Minden héten négy-öt mérkőzést nézek élőben, van képem a magyar NB I-ről.

Végezetül beszélt a kapitány első ellenfelünkről, a meglehetősen ismeretlen Észtországról.

Észtország játékmodora hasonlít a bolgárokéra, ezért választottuk őket. Rendszerint három öt kettes felállásban játszanak, de néha négy három háromban. Taktikai szempontból is tanulságos meccs lesz. Fizikálisan nagyon jók, van jó néhány száznyolcvanöt-százkilencven centméteres emberük, akik erősek a rögzített játékhelyzetekben. Vasiljev, a legismertebb játékosuk már harmincnyolc éves, de nagyon technikás futballista. Nyilván technikailag nem olyan képzettek, mint mi, de csapatként jók! Mi is csapatként értük el az eredményeinket, ezt ne feledjük. A mi válogatottunk sem sztárokból áll, mi is csapatként vagyunk jók. Nem lehet állandóan csereberélni a játékosokat, különben, visszaesnek az automatizmusok. Ne feledjük, legutóbb négy hónapja játszottunk, Görögország ellen. Ugyanott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk. Tizenhét futballistából választjuk majd ki a Bulgária elleni csapatot. Az első meccs után taktikai megfontolásokat hozunk, és ha kell, változtatunk. Bulgária ellen már nincs helye a kísérletezésnek. A múltbeli hibáimból rendszerint tudok tanulni, úgy gondolom, ez az erősségem, és ebben most is bízom.

A válogatott keret hétfőn, március 20-án találkozik Telkiben. 

Ön szerint mire megy a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

  • 63099
    Az első két helyen zárva automatikusan kijutunk a 2024-es Eb-re!
  • 5803
    Pótselejtezőről jutunk ki a németországi viadalra.
  • 5375
    Sem egyenes ágon, sem pótselejtezőről nem jutunk ki...

(Borítókép: Marco Rossi. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok