Index Vakbarát Hírportál

A neves francia lap másodszor értékelte tökéletesre Haaland játékát

2023. március 15., szerda 13:35

A nemzetközi sportsajtó továbbra is Erling Haaland nevétől hangos, de persze ez aligha meglepő azok után, hogy öt góllal járult hozzá az RB Leipzig megsemmisítéséhez.

A BL-nyolcaddöntő visszavágóját kis túlzással egyedül eldöntő norvég támadó teljesítményét az általában szigorúan osztályozó L’Équipe tízesre értékelte, ezzel már másodszor részesült ebben az elismerésben, ami rajta kívül csak egy futballistának jött össze! Érdekes módon a megannyi csodálatos mérkőzést bemutató Cristiano Ronaldo nevét hiába keresnénk a goal.com által összegyűjtött listán, neki a franciák egyszer sem adtak 10-est. 

Elsőként rögvest dupláztak, méghozzá egy korosztályos meccsel. Jó, tegyük hozzá, hogy az 1988-as U21-es Eb-döntőben a franciák a gól nélküli első meccs után 3–0-ra legyőzték Görögországot, így azért kicsit „hazabeszélt” a lap, mindenesetre a duplázó Franck Sauzée és a rolót lehúzó Bruno Martini is tízest kapott.

Hat évvel később a világbajnokságon Oroszország a csoportkör zárásán kiesése tudatában jól elverte Kamerunt, a 6–1-es sikeréből Oleg Szalenko öt találattal vette ki a részét – máig ő az egyetlen, aki egy vb-meccsen mesterötösig jutott.

Három évre rá egy újabb francia kapcsolat, de ezúttal az ellenfél örülhetett, az Aarhus az idegenbeli 2–2 után hazai pályán 1–0-ra legyőzte a sokkal esélyesebb Nantes-ot, a dánok kapusa, Lars Windfeld áthatolhatatlan falat képezett a visszavágón.

A következő tízesre 13 évet kellett várni, Lionel Messi 2010-ben a Barcelona Arsenal elleni 4–1-es teljesítményével szolgált rá a kalaplengetésre, a londoni 2–2 után a negyeddöntő visszavágóján mind a négy hazai gólt az argentin varázsló jegyezte.

A hatodik eset is Messi nevéhez fűződik, 2012-ben a Bayer Leverkusen elleni nyolcaddöntőben ötször volt eredményes a barcelonai visszavágón – a vége 7–1 lett.

Egy évvel később Robert Lewandowski nevét is feljegyezhették erre a listára, amikor még dortmundi játékosként lőtt négy gólt a Real Madrid elleni elődöntő első felvonásán, a 4–1-es siker után pedig Spanyolországban kiharcolta a döntőbe jutást a német együttes.

Vissza Franciaországba, a 2014-es Guingamp–Nice-meccsen a vendégek 7–2-es sikere során Carlos Eduardo annyi gólt szerzett, mint az idény további részében összesen, ötöt.

A nagy szórás után négy évet kellett várni a következő alkalomra, a helyszín ismét Franciaország, Neymar Dijon elleni mészárlása ért tízest, a PSG 8–0-s sikeréből négy találattal vette ki a részét.

Az Ajax 2019-es BL-menetelésének két állomása volt a következő két lépcsőfok, az amszterdami 2–1-es vereség után a Real Madrid otthonában 4–1-re nyertek Dusan Tadicsék, a szerb varázsló egy góllal és két gólpasszal, no meg fenomenális játékkal vette ki a részét a hollandok győzelméből.

A második már kevésbé lehet szép emlék az Ajax szurkolói számára, hiszen a londoni 1–0-s siker után hiába vezettek kedvenceik otthon már 2–0-ra, így összesítésben 3–0-ra, jött Lucas Moura, aki a 96. percben tette tökéletessé mesterhármasát, drámai végjátékban döntőbe juttatva a Tottenhamet.

Az év még mindig 2019, viszont már az új idény, amikor megint az angol együttes volt az érintett, csak most a londoniak a rossz végén álltak a dolgoknak… Serge Gnabry három góllal és egy gólpasszal zárt, a Bayern München pedig 7–2-re kiütötte a Tottenhamet.

Hogy teljes legyen a PSG támadótriójának sora, 2021-ben Kylian Mbappé is feliratkozott a listára Messi és Neymar után, a francia válogatott Kazahsztán elleni vb-selejtezőjén négyszer köszönt be a 8–0-s siker során.

A PSG ellenfeleinél is lehet azért tízest összehozni, bizonyította be ezt a tézist Alban Lafont, a Nantes 3–1-es sikere során a kapus egy híján minden próbálkozást hárított, 3,93-as xG-ből jött össze az egyetlen párizsi gól.

Tavaly rajta kívül még Erling Haalandnak jött össze a tízes, aki egyrészt a manchesteri derbin lőtt három gólt a Unitednek, másrészt ez egymást követően a harmadik hazai mesterhármasa volt a City új igazolásának, ami ugyancsak nyomhatott a latban.

A norvég tehát most másodszor érdemelte ki a legjobb osztályzatot, amivel Lionel Messi után második játékos lett, aki duplázni tudott a L’Équipe-nél.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12251
    Manchester City
  • 11792
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

AJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Manchester City (angol) – RB Leipzig (német) 7–0 (Haaland 22., 24., 45+2., 54., 57. – az elsőt 11-esből, Gündogan 49., De Bruyne 92.)

Továbbjutott: Manchester City, 8–1-es összesítéssel

Porto (portugál) – Inter (olasz) 0–0

Továbbjutott: az Inter, 1–0-s összesítéssel

(Borítókép: Visionhaus/Getty Images)

Rovatok