Index Vakbarát Hírportál

Libabőr a Bernabéuban: így még nem búcsúztattak kiesett csapatot az ellenfél arénájában

2023. március 16., csütörtök 08:38

Señorio. Az egyik legszebb spanyol szó, amit nehéz jól lefordítani magyarra, talán úriemberi gesztusnak lehetne. A Real Madrid mint futballklub lényegét tekintve pedig teljesen helytálló megfogalmazás. Szerda éjjel tizenegy óra előtt pár perccel, amikor lefújták a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő madridi visszavágóját, a Santiago Bernabéu Stadion hangszóróiból a „vörösök” himnusza, a You'll Never Walk Alone áradt, így a spanyol házigazda a kettős győzelem és 6–2-es összesítést követően így búcsúztatta a kiesett angol riválist.

Felix Zwayer játékvezető az utolsó pillanatokban még szánalomból nem adott meg egy tizenegyest a Liverpool ellen Cimikasz kezezése nyomán, aztán különösebb dráma nélkül befejeződött a Real Madrid–Liverpool labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója a Bernabéuban. Otthon is győzött a Madrid, 1–0-ra, és 6–2-es összesítéssel búcsúztatta a „vörösöket”. Három év leforgása alatt harmadszor. 

Mo Szalah és társai búsan bandukoltak lefelé a gyepről, amikor hirtelen mindenki megdermedt. A hangszórókból ugyanis egy jól ismert, a liverpooli füleknek oly kedves dallam csendült fel:

Bármennyire hihetetlen, a Real Madrid szentélyében a You'll Never Walk Alone, a Liverpool világszerte ismert himnusza zúgott, és nem a hazaiak ugyancsak ismerős indulója. A játékosok, és velük együtt Jürgen Klopp, az angol alakulat német menedzsere megkövülten, egyszersmind meghatottan hallgatták a legendás dallamokat. Nyilvánvalóan fájt nekik a kiesés – főként az, hogy oda-vissza kikaptak, otthon ráadásul kétgólos előnyről lett háromgólos vereség –, és ezzel együtt az a tény, hogy a szezonban már biztosan nem szereznek trófeát. De azért így leballagni a pályáról mégiscsak más érzés, mint az ellenfél szurkolóinak füttykoncertje közepette. 

Az úriemberi gesztusnak persze volt előzménye. Két hete az Anfielden az első összecsapás kezdete előtt Kenny Dalglish, mindenkinek csak King Kenny, a Liverpool legendás játékosa koszorút helyezett el a gyepen a Real Madrid szurkolóinak szektora előtt, ezzel tisztelegve az egy nappal korábban elhunyt Amancio Amaro, a Madrid tiszteletbeli elnöke és feledhetetlen játékosa emléke előtt. 

Ez a minimum, hogy viszonozzuk azt a fogadtatást, amiben bennünket részesítettek az Anfielden  nyilatkozta Emilio Butragueno, a Madrid nemzetközi igazgatója.  Két nagy klubról beszélünk, egyértelmű, hogy ez a helyes viselkedési mód.” 

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere is meghatódott:

„A You'll Never Walk Alone a Bernabéuban? Hihetetlen. Megtiszteltetés volt egy ilyen nagy klub ellenfelének lenni” – fogalmazott a német menedzser.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

A történethez tartozik, hogy mintegy kétezer liverpooli szurkoló kísérte el csapatát a spanyol fővárosba, és a meccs előtt nemhogy semmiféle botrány nem volt, hanem közösen fogyasztottak el néhány korsó sört a Real Madrid fanatikusaival a Bernabéu Stadiont környező kocsmákban.

Rovatok