Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan érzés esélyesnek lenni – vallják Marco Rossi kerettagjai

2023. március 20., hétfő 17:22

Nem jó hír az Észtország (csütörtök) és Bulgária (jövő hétfő) ellen készülődő magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy Fiola Attila, az együttes egyik alapembere megsérült a hétvégi bajnoki mérkőzésen, ezért a MOL Fehérvár FC 52-szeres válogatott játékosa nem állhat Marco Rossi szövetségi kapitány rendelkezésére. Nem úgy, mint a nyolcszoros válogatott Bolla Bendegúz és az újonc Csoboth Kevin, akik égnek a vágytól, hogy minél komolyabb szerephez jussanak, elsősorban a bolgárok elleni Eb-selejtezőn.

Ahogy hétfőn érkeznek külföldről és hazai klubjaikból Marco Rossi 25-ös keretének labdarúgói a telki edzőközpontba, úgy értesül a szövetségi kapitány jelöltjei fizikai és egészségi állapotáról. Sajnos az eddigi sérültek (Gulácsi Péter, Callum Styles, Schäfer András, Nagy Zsolt) mellé odakerült Fiola Attila is, aki már el is hagyta a telki edzőközpontot. 

Fiola nincs, de Bolla és Csoboth van

A válogatott élén az észtek ellen ötvenedik mérkőzését ünneplő Rossi azonban számít Bolla Bendegúzra és Csoboth Kevinre, akik hétfőn az újságírók rendelkezésére álltak Telkiben. 

Bollát, a svájci Grasshoppers védőjét arról faggatták, sikerült-e összekapnia magát, hiszen a minap azt nyilatkozta, javulásra van szüksége ahhoz, hogy meghívja a kapitány.

Mivel most itt állok önök előtt, ez azt jelenti, hogy a kapitány úr méltónak talált a kerettagságra. A legutóbbi két bajnoki meccsünkön jól ment a játék, más kérdés, hogy a Grasshoppers nincs kirobbanó formában. A hetedik helyen állunk, közelebb vagyunk a kiesőzónához, mint az európai kupaszereplést jelentő helyekhez, ahonnan négy pont a lemaradásunk. A szezonnak úgy vágtunk neki, hogy biztosítsuk a bennmaradást, aztán ha jobban megy, majd meglátjuk

– mondta a 23 éves játékos.

Esélyesként más lesz futballozni

Bolla beszélt arról is, milyen reményekkel várja az észtek elleni felkészülési és a bolgárok elleni tétmeccset.

„Hosszú volt a négy hónapos válogatottszünet, nagyon várjuk már mindannyian az Eb-selejtezőket. Több új ember van a keretben, és abban is biztos vagyok, hogy már az észtek ellen megpróbáljuk azt a taktikát játszani, amit majd hétfőn a bolgárok ellen alkalmazunk. Nyilván esélyesek vagyunk a csoportban, mindenki győzelmeket vár tőlünk, de ez nem lesz egyszerű. Ez más szituáció, mint amilyenben a korábbi években voltunk, amikor nem minket tartottak a favoritnak, és nyilvánvalóan más játékstílust is kíván meg ez a szerep, de az a dolgunk, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez. Célunk a továbbjutás a G csoportból. Bátran kell futballoznunk, megvan ehhez a kvalitásunk.”

Bolla reméli, hogy komoly szerepe lesz a bolgárok ellen, de tudja, hogy ezt a kapitány dönti el, akinek az ötvenedik meccse lesz ez a válogatott élén. A Grasshoppers játékosa nem érzi a különösebb feszültséget a szövetségi kapitányon, de ez még változhat, ahogy közeleg az erőpróba.

Csobothot megedzették a portugáliai évek

Az Index kérdésére Bolla arra is kitért, hogy határozottan érzi a fejlődést a válogatott játékán, és bízik benne, hogy a közelgő selejtezőkön a legszebb arcukat tudják majd mutatni. 

Csoboth Kevin a keret egyik újonca, az első kérdés is ezzel volt kapcsolatos.

Nagyon megörültem, amikor a televízió előtt ülve megláttam, illetve meghallottam a nevemet, a párommal néztük a tévét, még fel is kiáltottam örömömbe. A második reakcióm az volt, hogy a telefonomhoz kaptam, és elújságoltam a szüleimnek az örömhírt. Édesapám (Csoboth Róbert, a Pécs korábbi remek játékosa – a szerk.) is alig bírt magával. Nekem nagyon fontos volt ez a meghívás, mert mióta hazatértem Portugáliából, hullámvasutat jártam be, de most jól megy a játék az Újpestben, ahol remekül érzem magam. Bár volt anyagilag előnyösebb szerződésajánlatom, én mégis ide akartam igazolni, és nem is bántam meg

– mondta Csoboth Kevin.

Csoboth, aki Rossi szerint az NB I leggyorsabb labdarúgója, most több, vele egykorú társával játszhat együtt. Vajon ez milyen érzés?

„Remek. Szoboszlai Dominikkal például már az U17-es válogatottban is együtt futballoztam, minden gondolatát ismerjük egymásnak, és itt, a nagyoknál is ő a csapatkapitány, szóval ez nagyszerű érzés. Tudom, hogy ő mire képes játékosként és kapitányként egyaránt. Amikor a tévében meghallottam, én is nagyon örültem neki, hogy Marco Rossi kedves szavakkal illetett. De hogy én vagyok a leggyorsabb, azt a pályán is be kell bizonyítanom.”

Végül Csoboth beszélt a portugáliai évekről. Mint mondta, mentálisan ott, a Benficánál edződött meg annyira, hogy később el tudta viselni, fel tudta dolgozni a kudarcokat, a nehezebb periódusokat is. 

Ön szerint mire megy a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

  • 63099
    Az első két helyen zárva automatikusan kijutunk a 2024-es Eb-re!
  • 5803
    Pótselejtezőről jutunk ki a németországi viadalra.
  • 5375
    Sem egyenes ágon, sem pótselejtezőről nem jutunk ki...

A válogatott kerete:

(Borítókép: Csoboth Kevin. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok