Index Vakbarát Hírportál

Lang Ádám mindig újjászületik, amikor elindul Telki felé

2023. március 22., szerda 14:32

Csütörtök este fél nyolckor a magyar labdarúgó-válogatott Észtországot fogadja felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában, de ahogy Lang Ádám, a válogatott védője, valamint Marco Rossi szövetségi kapitány is hangsúlyozta a Telkiben tartott szerdai sajtótájékoztatón, már mindenkinek a hétfői, Bulgária elleni Eb-selejtező jár az eszében.

A csütörtöki mérkőzés egyben Marco Rossi ötvenedik találkozója lesz a magyar nemzeti együttes kispadján szövetségi kapitányi minőségében. A szakvezető, valamint az 56. válogatott szereplésére készülő Lang Ádám az összecsapás előtti napon a telki edzőközpontban találkozott a média képviselőjével. 

Nem kétséges, hogy a wolverhamptoni Nemzetek Ligája-mérkőzés emelkedik ki az utóbbi évek válogatott találkozói közül, az a négy–nullás győzelmünk nemcsak nekem, hanem az egész magyar labdarúgásnak óriási esemény volt. Büszkeséggel tölt el, hogy tavaly nekem volt a legtöbb játékpercem a válogatottban, ehhez most is szeretnék hozzátenni – mondta az első kérdésre válaszolva a ciprusi Omonia légiósa. 

A hátvéd a továbbjutási esélyekkel nem szeretne foglalkozni, de tény, hogy az erőviszonyok alapján igencsak kiegyenlített a G csoport mezőnye. Ahogyan azt Lang is kiemelte: lépésről lépésre kell haladni, mindig csak a következő meccsre szabad koncentrálni. Bár most érthetően a közvetlenül előttük álló találkozó helyett inkább a hétfői, bolgárok elleni összecsapás van a fókuszban.

„Jó kis meccset akarunk játszani az észtekkel, fel akarunk készülni a hétfői tétmérkőzésre. Kell a három pont csütörtökön és hétfőn is” – hangsúlyozta.

Lang kitért arra is, hogy a csütörtöki lesz Marco Rossi ötvenedik mérkőzése a válogatott kispadján. Langék jó teljesítménnyel szeretnének kedveskedni a szakvezetőnek. 

„Nagyon vártam már az összetartást, hosszú volt ez a négy hónap válogatott meccs nélkül.

Már amikor felültem a repülőgépre, ki voltam virulva, boldog voltam, szinte újjászülettem, hogy végre találkozom a srácokkal és a szakvezetőkkel. Elindult egy nagyon szervezett, tudatos, jó munka a válogatottnál, és ennek meg is látszik a hatása, ami az eredményekben és a hangulatban is megmutatkozik” – jelezte a védő

Lang kilenc éve, a Dánia elleni 2–2-es mérkőzésen mutatkozott be a válogatottban.

„Kilenc év nagy idő, persze most más a hangulat, mint akkor volt, de már akkor is nagy erőfeszítéseket tett a szövetség a felzárkózás érdekében. Időre volt szükség az előrelépéshez, és olyan karakterek beépítésére, akikkel ez sikerülni fog. És sikerült is” – mutatott rá.

Sokatmondó, hogy az Észtország elleni legutóbbi mérkőzésen nyolcezren voltak a Groupama Arénában, most viszont már elővételben negyvenezer jegy elkelt. Ez óriási különbség, a játékosok érzik a szurkolók támogatását. 

Lang mentálisan és fizikálisan jól érzi magát a klubjában. Döcögős ugyan egy kissé a szezon, de amikor a védő megérkezik Telkibe, fejben átkapcsol, mert itt a nemzetet képviseli, és egészen más célokért küzd. A klubnál a válogatottbeli élményeiből tud erőt meríteni. 

Ön szerint mire megy a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

  • 63099
    Az első két helyen zárva automatikusan kijutunk a 2024-es Eb-re!
  • 5803
    Pótselejtezőről jutunk ki a németországi viadalra.
  • 5375
    Sem egyenes ágon, sem pótselejtezőről nem jutunk ki...

Marco Rossi szövetségi kapitány azt hangsúlyozta: nagyon büszke arra, hogy csütörtökön már ötvenedszer ül a magyar válogatott kispadján. De azt is aláhúzta, hogy minden egyes mérkőzés egyformán fontos a számára.

„Észtország ellen játszunk, de már Bulgáriára gondolunk”

„Bár az a meccs még nem dönt el mindent, de muszáj jól kezdeni. Már megvan a tervünk, de azt a pályán kell megvalósítanunk. Erre lesz jó az észtek elleni felkészülési meccs. Nem szabad túlterhelnem a játékosaimat. Az viszont előny, hogy Bulgária pénteken játszik Montenegróval Eb-selejtezőt, és egy nappal kevesebbet tud pihenni hétfőig” – mondta a szakvezető.

Rossi kiemelte, hogy a középső védő posztján nincsenek gondjai, Lang, Willi Orbán és Szalai Attila egyaránt jó erőben van, de Botka Endre is bevetésre készen áll.

A bajnokságban gyengébben teljesítő fehérvári játékosokról annyit mondott, hogy Fiola Attilát és Loic Negót az elmúlt időszakban is mindig játszatta, és sohasem okoztak csalódást. Sajnos Fiola most sérült, bár nem a válogatottban sérült meg.

„Loic sajnos most nincs kirobbanó formában, de a magyar válogatott egy csapat, amit nem lehet meccsről meccsre megbontani. Nekünk az egységben az erőnk, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy alkalmanként öt-hat játékost cseréljünk, ahogyan azt az angolok, németek, franciák vagy az olaszok teszik, anélkül hogy meggyengülne a válogatottjuk” – mondta.

Rossi arra is kitért: való igaz, a korábbi évekkel ellentétben papíron most mi vagyunk az esélyesek, de hiba lenne azt hinni, hogy a bolgárok hétfőn majd betolják a csapatbuszt a kapujuk elé, és beállnak védekezni. Mladen Krsztajics, az új szövetségi kapitány vezetésével a legutóbbi négy meccsükön magasra feltolt presszinget és védekezést mutattak be. Rossi figyelmeztetett: sokkal jobb ez a bolgár válogatott, mint amelyiket legutóbb 3–1-re megvertük idegenben.

ÉSZTORSZÁG ELLEN AZZAL A KEZDŐVEL INDÍTUNK, AMI A LEGKÖZELEBB ÁLL A BULGÁRIA ELLENI TERVEZETT KEZDŐ TIZENEGYHEZ.

„Óriási fontosságbeli különbség lesz a két meccs között. Öt éve ismétlem, ha valaki felölti a válogatott mezét, nincs spórolás, mindent bele kell adni. Most is mindenkinek ki kell adnia magából a maximumot mindkét mérkőzésen” – állította a kapitány.

Rossi örömmel hallotta Langtól, hogy szinte kicserélik a játékosokat, amikor megérkeznek a válogatott edzőtáborába.

„Amikor öt éve megkezdtük a közös kalandunkat, a hangulat még sokkal borúsabb volt a válogatottban – jegyezte meg Rossi. – Ezért is örülök, hogy ezt hallom, óriási öröm, amikor ilyet mondanak a srácok. Sikerült kialakítanunk egy olyan környezetet, hogy úgy érzik magukat a kerettagok, mintha hazatérnének Telkibe. Az, hogy a hangulat megváltozott, az kilencven százalékban a fiúk érdeme. Hétfőn is ezt hangsúlyoztam a játékosoknak, amikor köszöntöttem őket Telkiben. Ennek folytatódnia kell, ezt a munkakörnyezetet meg kell őriznünk. Minden a srácok kezében van, ez az ő érdemük.”

Thomas Häberli, az észtek szövetségi kapitánya már a mérkőzés helyszínén, a Puskás Arénában megtartott sajtótájékoztatón elmondta: keretéből két játékos kivételével mindenki egészséges, és készen áll a játékra. Hozzátette: rövid felkészülésük során leginkább arra koncentráltak, hogy a különböző terheltséggel érkezett futballistáikat azonos szintre hozzák. Ebben a mai edzésnek is fontos szerepe van, arra is tekintettel, hogy akadnak olyanok, akik ritkán játszanak villanyfényes stadionban esti meccset. A szakember kitért a magyar válogatottra is.

„A magyarok erőssége a csapatjátékuk, és az is egyértelműen látszik, hogy szeretnek támadni.

Nagyszerűen tudnak lehetőséget, helyzetet kialakítani, ehhez megvan a játékosaik megfelelő gyorsasága és technikája. Nemcsak mi, hanem Európa is látta, hogy a magyar válogatott milyen sokat fejlődött az elmúlt években. Tavaly már a Nemzetek Ligája legfelső osztályában szerepelt, nem is akárhogyan, Angliát például oda-vissza legyőzte” – mondta. Csapata nyolcmeccses veretlenségi sorozatáról kiemelte: reméli, hogy az jó hatással lesz a játékosaira, és azok is pozitív élményeket adnak a válogatottnak, akik klubjaikkal jól teljesítenek.

Én is hallottam arról az ambíciójukról, hogy ki akarnak jutni az Eb-re, de erről azért még beszélnünk kell. Szeretem a nagy terveket, de az igazság az, hogy ötös kalapból húztak minket a sorsoláson, a csoportunkban pedig három kifejezetten erős rivális van. Álmodhatunk, és persze hagyni kell kifejlődni, dolgozni a becsvágyat játékosokban, de közben azért alázatosnak, szerénynek kell maradni. És mondjuk ki, a kijutáshoz még javulnunk kell. Walesszel játszottunk egy biztató döntetlent, arra a teljesítményre valóban lehet alapoznunk, de lépésenként kell haladnunk. Tavaly talán valóban tettünk egyet előre, de ez ténylegesen csak a pályán derül ki. Holnap, még inkább hétfőn majd meglátjuk, hogy most milyen erősek vagyunk nyilatkozta a tréner.

Häberli szerint a magyar válogatott kemény, ám egyben tökéletes ellenfél számukra az Ausztria elleni találkozóra hangolva, hiszen a csütörtöki és a hétfői riválisuk hasonló játékerőt képvisel, és mindkét csapattól a három négy hármas hadrendre számít.

Elsősorban mi is a hétfői találkozónkra készülünk, de most azért a magyar válogatottra fókuszálunk. Csütörtökön még kísérletezhetünk a futballistákkal, megfelelő játéklehetőséget tudunk biztosítani, emellett persze jó eredményre is vágyunk. Elsősorban azonban arra készülünk, amivel majd hétfőn akarunk előrukkolni mondta.

A játékosokat Mattias Käit képviselte. A Rapid Bucuresti légiósa kifejtette: a magyarok elleni felkészülési mérkőzés jó kezdete annak az útnak, amelynek végén reményeik szerint majd kiharcolják az Eb-részvételt.

A csütörtöki találkozón még kísérletezhetünk a taktikánkon, gyakorolhatjuk a pontrúgásokat, illetve kiderülhet, hogy a játékunkban milyen részleteken kell finomhangolnuk az osztrákok elleni meccsre nyilatkozta. Käit elmondta: a játékosok között nem volt téma, hogy a válogatottjuk nyolc meccse veretlen, ami egyrészt jó érzés, másrészt a helyén kell kezelniük, tekintve, hogy nehezebb ellenfelek várnak a csapatukra, mint amilyenekkel a jó sorozatuk során összecsaptak. Az észt futballista a magyar válogatottat erős együttesnek tartja, amely a megszerzett labdákkal rendre veszélyt tud okozni ellenfeleinek, és gólerős csatárokkal rendelkezik.

A csütörtöki mérkőzés 19.30 órakor kezdődik a Puskás Arénában. 

A magyar válogatott kerete:

Az észt válogatott kerete:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok