Index Vakbarát Hírportál

Bombarobbanás Münchenben: Nagelsmannt kirúgták, jön Tuchel és vele Lőw Zsolt

2023. március 24., péntek 06:33

Túl sok volt a 2023-ban elpocsékolt tíz pont, a Bayern München azonnali hatállyal menesztette edzőjét, Julian Nagelsmannt. A fiatal mester helyére a jelenleg munkanélküli Thomas Tuchel érkezik örök segítőjével, Lőw Zsolttal. A hírek szerint a bajor sztárklub addig akarta megkaparintani a legutóbb a Chelsea-nél dolgozó Tuchelt, amíg lehet; ugyanis a Real Madrid és a Tottenham is nagyon érdeklődött a fölöttébb kapós szakember iránt.

Pár napja még Herbert Hainer, az FC Bayern elnöke maximumra csavart hangerővel állt ki Julian Nagelsmann mellett, bizonygatta, hogy teljes mellszélességgel az edző mellett állnak most, hogy közeleg a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő.  

Aztán csütörtök este tíz órakor a következő poszt jelent meg Fabrizio Romano olasz transzferguru Twitter-oldalán:

Exkluzív! Az FC Bayern komolyan fontolgatja Julian Nagelsmann kirúgását. Rövidesen megszülethet a döntés. Úgy tudjuk, Thomas Tuchel a potenciális utód.

Aztán éjjel egykor, már a kommunikált döntés után:

Információnk szerint Nagelsmann-nal még nem közölte a klub a menesztését, az edző csak az internetről értesült, hogy kirúgták. Hivatalos klubközlemény pénteken várható. 

 A Bild 0 óra 38-kor kürtölte világgá a hírt.

Lesújtott a pöröly! Az FC Bayern azonnali hatállyal menesztette a 35 éves Julian Nagelsmannt, akinek a helyét a 49 éves Thomas Tuchel veszi át. Hétfőn már Tuchel vezeti az edzést, és ő készíti fel a csapatot a Borussia Dortmund elleni csúcsrangadóra, amelyre április elsején kerül sor. 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy Lőw Zsolttal párban, hiszen a magyar szakember évek óta Thomas Tuchel elválaszthatatlan segítője. 

A Bild még Hasan Salilhamidzic sportigazgatót is idézi, aki roppant elégedetlen volt a hétvégi, Bayer Leverkusentől elszenvedett 21-es vereség után.

A Bayern nem ezt jelenti. Annyira kevés ambíciót, helyes mentalitást, magabiztosságot láttam a csapattól, amilyen keveset ritkán tapasztaltam.

Ez a mondat már magában hordozta a selyemzsinórt. Bizonyára hideg zuhannyal ért fel a hír Julian Nagelsmann-nak, aki éppen Ausztriában, Zillertalban síelt…

Pedig az edző BL-mérlege imponáló volt ebben a szezonban: nyolc meccs, nyolc győzelem, kettős siker a PSG ellen a nyolcaddöntőben. De mindez kevés, amikor a Bayern a második helyre csúszik a tabellán az örök rivális Borussia Dortmund mögé. 

Úgy látszik, a vezetőség nem mert Julian Nagelsmann-nal nekivágni a hármas kihívásnak, a Dortmund elleni rangadónak, a Freiburg elleni DFB-kupameccsnek és főleg a Manchester City elleni előrehozott BL-döntőnek. Nagelsmannt 2021 nyarán szerződtették a bajorok, nem egészen két év adatott meg a fiatal edzőnek az Allianz Arenában. 

És az is közrejátszhatott a gyors döntésben, hogy a Real Madrid és a Tottenham már erősen fontolgatta Thomas Tuchel szerződtetését. A Bayern már 2018-ban is szerette volna megkaparintani a német mestert, de akkor a Paris Saint-Germain szemfülesebbnek bizonyult.

A Bild úgy tudja, hogy hétfőtől már Thomas Tuchel irányítja az edzéseket Münchenben, és április 1-jén, a volt klubja, a Borussia Dortmund elleni csúcsrangadón debütál a Bayern kispadján.

Péntek délután aztán megtörtént a hivatalos bejelentés is: a német rekordbajnok azonnali hatállyal menesztette Nagelsmannt, akit a sajtóértesüléseknek megfelelően Tuchel vált a kispadon.

Münchenben azonban ritkán hibáznak. Kétszer pedig sohasem. 

Mellesleg már megjelent az első mém is. Pep Guardiola, akinek a Manchester Cityjét 10-ra legyőzte Thomas Tuchel Chelsea-je a 2021-es BL-döntőben, így reagált a német edző kinevezésére a Bayern élére: 

(Borítókép: Julian Nagelsmann a Bayer Leverkusen–Bayern München Bundesliga-mérkőzésen 2023. március 19-én. Fotó: Thilo Schmuelgen / File Photo / Reuters)

Rovatok