Index Vakbarát Hírportál

Magyar szakemberről beszélt a Bayern új edzője a bemutatásán

2023. március 25., szombat 14:20

Bemutatta a Bayern München futballcsapata új vezetőedzőjét, Thomas Tuchelt. A német szakember megerősítette, Lőw Zsolt lesz az egyik másodedzője.

Az időzítés elég meglepő volt, egyáltalán nem vártam, hogy megkeresnek, nem is beszéltünk erről korábban. Az első beszélgetések kedden este történtek. A szakmai stábom szintén nem volt erre felkészülve, úgyhogy köszönöm a családjuknak a rugalmasságot. Arno Michels és Lőw Zsolt is itt lesznek, több mint tíz éve dolgozom velük 

– mondta el Thomas Tuchel a Bayern München szombati sajtótájékoztatóján. A német szakember megjegyezte, Anthony Barryt is a klubnál szeretné tudni, de őt még szerződés köti a Chelsea-hez. 

Péntek délután a német rekordbajnok Bayern a hivatalos felületein jelentette be, hogy azonnali hatállyal meneszti a vezetőedző Julian Nagelsmannt, míg helyére a Chelsea és a Paris Saint-Germain korábbi trénerét, Thomas Tuchelt nevezi ki. Az edzőváltásról szóló hírek már csütörtök késő este szinte teljesen biztosnak hangzottak, a bajor klub pénteki kommünikéje pedig végleg pontot tett az ügy végére.

Oliver Kahn, a Bayern München vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszélt Nagelsmannról is. 

Julian egy topedző, nekünk pedig topcsapatunk van. Viszont az elmúlt háromnegyed év után világossá vált, hogy ez a felállás nem jó. Mi az első perctől kezdve 100 százalékban támogattuk Juliant, a tegnapi nyilatkozatok is alátámasztják ezt. A legjobb tudásunk szerinti legjobb döntést kell hoznunk a klub számára, és ezt is tettük

– fogalmazott Oliver Kahn. 

Tudom, hogy nem volt népszerű a döntésünk

– mondta Hasan Salihamidzic sportigazgató, aki szerint a vezetőség állandó teljesítmény-ingadozást látott a csapatnál, és a „teljesítménygörbe folyamatosan lefelé ment”, ezért cselekedtek. A két vezető szerint az edző és a csapat között már nem volt a megfelelő harmónia. Érdekes meglátás ez a sportigazgatótól, ebben az idényben a Nagelsmann vezette Bayern meccsenként átlagosan 2,38 pontot szerzett. A Transfermarkt adatai szerint Nagelsmann a második legjobb pont/meccs átlagolt hozó edző, akit kirúgtak a klubjától – ha a világ 20 legjobb bajnokságát vizsgáljuk. 

Tuchellel kedden vették fel a kapcsolatot, a szakember két évre, 2025. június 30-ig kötelezte el magát.

Megtiszteltetés és kitüntetés, hogy a Bayern felkért. A klub DNS-e egyértelmű: győzelem és nyerő stílus. A keret ennek megfelelő, ez az egyik legtehetségesebb és legjobb keret Európában. Ezzel minden címért eséllyel lehet harcba szállni

– számolt be gondolatairól Tuchel. 

A szakember először a jövő szombati csúcsrangadón vezeti majd a Bundesligában címvédő Bayern Münchent, az ellenfél korábbi csapata, a jelenleg listavezető Borussai Dortmund lesz.

Óriási mérkőzés lesz, a körülmények ismeretében talán annál is nagyobb. Ez A mérkőzés a német futballban

– fogalmazott Tuchel, aki kijelentette: mindent megtesz azért, hogy a Bayern mindhárom címet megszerezze, elhódítsa a bajnoki, a Bajnokok Ligája- és a kupatrófeát is.

A BL negyeddöntőjében a Manchester City vár a bajorokra, míg a Német Kupában a Freiburg lesz az ellenfél a nyolc között.

(Borítókép: Thomas Tuchel. Fotó: Lukas Barth / Reuters)

Rovatok