Index Vakbarát Hírportál

Egy év alatt két bajnoki címet szerezhet a Barca

2023. március 26., vasárnap 15:29

Idén két bajnoki címet is szerezhet a Barcelona, ha sikerrel járnak a klub törekvései. Az ESPN értesülése szerint ugyanis a La Ligában éllovas együttes egy korábbi évad kapcsán szeretné, hogy a helyi szövetség elismerje igényeit.

A Barcelona hivatalos csatornán keresztül próbálja megszerezni az 1937-es bajnoki címet, miután Mediterrán Liga néven megnyert anno egy, a spanyol polgárháború alatt rendezett viadalt. A spanyol szövetség ezt sohasem ismerte el hivatalosan, tekintve, hogy nem általa szervezett torna volt. A Barcelonához közel álló forrás az ESPN-nek elmondta, hogy a klub történelmével foglalkozó bizottság előterjeszteni készít egy beszámolót, amelyben újra azt kérik, hogy ismerjék el a 86 évvel ezelőtti elsőséget.

Újra, ugyanis nem először vetődött fel a gondolat, 2009-ben Joan Laporta kezdeményezésére már kérték ezt a katalánok, akkor azonban sikertelenül jártak. Ugyanerre az évre a Levante próbálta érvényesíteni igényeit a kupagyőzelemre, de ez az együttes sem járt sikerrel.

Eddig.

Szombaton ugyanis a spanyol szövetséget irányító elnök, Luis Rubiales kérésére jóváhagyták a Levante kérelmét, így a polgárháború közepén Szabad Spanyolország Kupa elnevezésű viadalt hivatalosan is elismerték kupagyőzelemnek. A tornát amúgy a Valencia elleni 1–0-s döntővel nyerte meg a városi rivális.

A Barcelona gratulált a valenciai gárdának, és szeretné, ha hasonlóan járnának el az ő bajnoki kérését illetően is. A Mediterrán Ligát a köztársaság hatóságai a nemzeti liga alternatívájaként szervezték meg, mivel a háború alatt az átjárás nem volt megoldható.

A spanyolok kérésére a katalán szövetség irányította a torna szervezését, nyolc gárda, a Barcelona, az Espanyol, a Girona, a Valencia, a Levante, a Gimnastic, a Granollers és az Athletic de Castellón vett részt – bár korábban az is felvetődött, hogy a Real Madrid és az Athletic de Madrid is csatlakozik, a fővárosi front közelsége nem tette célszerűvé a mérkőzések rendezését.

A polgárháború 1939-es véget érését követően Francisco Franco diktátor új kormánya megsemmisítette az 1937-es bajnokság és kupa érvényességét, és csak 68 évvel később, 2005-ben terjesztették elő a javaslatot, hogy elismerjék a Levante kupasikerét, amit a Barcelona bajnoki igénye követett. 2009-ben leszavazták a kezdeményezést, az új fejlemények azonban a katalánok számára is sikert hozhatnak.

Reméljük, hogy ez minden szempontból összehasonlítható a bajnoki címmel kapcsolatban, bár tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat lesz, a Levante ügye segítheti az igényünket

– idézik Joan Laporta szavait.

Ha sikerrel járnak a katalánok, egy év alatt két bajnoki címet is szerezhetnek akár, hiszen a jelenlegi kiírásban 12 fordulóval a vége előtt 12 pont az előnyük a nagy rivális Real Madriddal szemben a tabella élén.

Ha mindkét aranyérmet sikeresen megszerzi a klub, akkor 28-cal állhat, a királyi gárda 35-tel vezeti a rangsort.

Rovatok