Index Vakbarát Hírportál

Krisztusi korban még senki sem mutatkozott be így a válogatottban

2023. március 26., vasárnap 12:43

Tizenkét nappal a harmincharmadik születésnapjuk előtt nem sűrűn mutatkoznak be a válogatottban; még ritkább, hogy valaki gólt szerez. No de kettőt, ráadásul két percen belül, és első két labdaérintéséből! Joselunak ez a történelmi tett sikerült szombat este Málagában a Spanyolország–Norvégia labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőn Málagában, hozzásegítve a bemutatkozó új szövetségi kapitányt, Luis de la Fuentét a 3–0-s győzelemhez.

Joselu polgári nevén José Luis Mato Sanmartín – március 27-én betölti a harminchármat, krisztusi korba lép. Szombatig kellett várnia az Espanyol csatárának arra, hogy bemutatkozhasson a spanyol nagyválogatottban, és ehhez Luis de la Fuentének kellett a szövetségi kapitányi posztra kerülnie.

A Spanyolország–Norvégia Eb-selejtező a 83. percig 1–0-ra állt Dani Olmo góljával, de nagyon szenvedett a házigazda Málagában, a Haaland nélkül felálló vendégek erősen nyomtak. 

Ekkor, a 81. percben De la Fuente pályára küldte Joselut Álvaro Morata helyére. Az Espanyol csatára két percre rá okos gólt fejelt első labdaérintéséből, majd újabb két perc múlva második érintésével beállította a 3–0-s végeredményt.

Joselu góljai 6:55-nél és 7:23-nál.

Ilyen még nem volt. Spanyolországban biztosan nem, hogy valaki 32 éves és 353 napos korában góllal mutatkozzon be a válogatottban, ráadásul mindjárt kettővel! Joselu a spanyol válogatott történetének legidősebb, góllal debütáló játékosa!

Nem csoda, hogy a mellesleg Stuttgartban született Joselu nem bírt magával és örömével:

A Mundo Deportivo című barcelonai lap összegyűjtötte Joselu egy füst alatt elért rekordjait. Először is pályára lépésétől számított 4 perc 15 másodperc alatt szerzett két gólt, ez a spanyol válogatott történetének leggyorsabb duplája. A régi rekordot Fernando Morientes tartotta 1988. március 25. óta, amikor a Svédország elleni 4–0-t 5 perc 40 másodperc alatt szerzett duplájával nyitotta meg, de nem csereként, hanem a kezdő tizenegy tagjaként.

Továbbá a maga 32 éves és 353 napos életkorával Joselu a spanyol válogatott legöregebben góllal debütáló játékosa. 

Rovatok