Index Vakbarát Hírportál

A történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosították a román ultrák az Eb-selejtezőn

2023. március 29., szerda 11:36

A kedd esti Románia–Belarusz 2024-es labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező meccsen megint szóltak a magyarellenes, nacionalista, xenofób rigmusok. Több molinóval is készültek a román ultrák, az egyiken a történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosították.

Kedden este véget ért a 2024-es németországi Eb-selejtező márciusi szakasza, ebben a cikkben összegeztük az első két kör tanulságait, a nagy nyerteseket és veszteseket. Összefoglalónkban nem írtuk, lévén ez azért másik történet: a Románia–Belarusz-mérkőzés második félideje zengett a magyarellenes, nacionalista, xenofób rigmusoktól – írta a transtelex.ro.

A beszámolók szerint a rigmusok mellett kreatív molinókkal is készültek a román szurkolók. Többek között

Emellett a román szurkolók közötti különböző klubok szimpatizánsai megint összeverekedtek, akárcsak szombaton, az Andorra elleni idegenbeli meccsen. Csodával érne fel, ha súlyos büntetés nélkül megúszná ezeket a Román Labdarúgó-szövetség – legalábbis a magyarok ennél kevesebbért is kaptak már zárt kapus meccseket az UEFA-tól. 

Ez a „kinek az országa a nagyobb” balhé azután eszkalálódott ennyire a román ultrák körében, hogy az MLSZ múlt hét kedden bejelentette, hogy az UEFA-val közösen megvizsgálták, és a történelmi Nagy-Magyarország és az árpádsávos zászló megjelenítése a válogatott meccsein nem minősülnek rasszista vagy xenofób magatartásnak. Ezt a román sajtó azonnal felkapta, az UEFA pedig szerda reggel cáfolta a híreket, hogy nem engedélyezték ezen szimbólumok használatát. 

A román labdarúgás egyébként nincs jó passzban, a korábbi klasszisaik a magyar futballra irigykednek

(Borítókép: George Calin / Reuters)

Rovatok