Index Vakbarát Hírportál

Puskás Ferenc nevét az egész világ ismeri, de tudja, hogy hívták eredetileg?

2023. április 1., szombat 05:56

Kilencvenhat évvel ezelőtt született Puskás Ferenc, Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, a futballtörténelem valaha élt egyik legkiválóbb játékosa. Tesztelje most Ön is, mennyire ismeri hazánk legmeghatározóbb sportolójának életét, pályafutása mérföldköveit.

Amikor magyarként külföldön jár az ember, és megkérdezik, honnan jött, elég csupán annyit válaszolni: Puskás. Nincs a világnak olyan eldugott helye, ahol ne tudnának azonnal országot társítani ehhez a védjeggyé váló névhez: persze, Magyarország! Nem csoda, hiszen hazánk valaha élt legismertebb sportolója világhírnévre tett szert, és sportágában az egyik legjobbként vonult be a történelembe.

Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el 79 évesen tüdőgyulladás következtében, de emlékét mai napig őrzi nem csak a futballtársadalom, hanem az egész világ. A legendás magyar labdarúgóról nem véletlenül neveztek el rangos FIFA-díjat, valamint a válogatott együttes budapesti stadionját – még életében –, majd az idejétmúlt létesítmény helyén épített új arénát. De tudja, hogy milyen néven született mindenki Öcsi bácsija? Vagy talán azt, hogy miért költözött profi karrierje után Magyarországról Spanyolországba? 

Tesztelje tudását kvízünkkel, mennyire ismeri Puskás Ferenc életét!

(Borítókép: Puskás Ferenc 1952-ben úttörő labdarúgókkal a Honvéd sporttelepén. Fotó: MTI Fotó / Magyar Fotó: Bojár Sándor )

Rovatok