Index Vakbarát Hírportál

Párizs nem Buenos Aires: Messit kifütyülték, botrányos osztályzatot kapott

2023. április 3., hétfő 08:13

A csaknem egyhetesre nyúló, giccsbe hajló ünnepségsorozat befejeztével Lionel Messi elhagyta Argentínát, és jelentkezett munkaadójánál, a Paris Saint-Germain csapatánál. A viszontlátás tragikusabbra nem is sikerülhetett volna: elementáris füttykoncert fogadta a világbajnokot a Parc des Princes stadionban, mi több, a PSG otthon 1–0-ra kikapott az Olympique Lyontól a Ligue 1 29. fordulójában. A rangos sportlap, a L'Équipe pedig 3-asra értékelte Messi produkcióját – tízes skálán.

Meglehet, a katari világbajnokság döntőjében Argentínától elszenvedett vereségnek is köze van ehhez, de Párizsban nem igazán kedvelik Lionel Messit. Ez vasárnap késő este is kiderült, amikor bemutatták a játékosokat a Parc des Princes-ben a PSGOlympique Lyon bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt. Mihelyt Messi arcképe és 30-as mezszáma megjelent a kivetítőn, a közönség eget verő füttykoncertben tört ki, miközben előzőleg a csapatkapitány Kylian Mbappét megtapsolták.

Thierry Henry, aki ma már tévékommentátorként dolgozik, meg is jegyezte egykori barcelonai játékostársáról, hogy jobban járna, ha visszamenne korábbi klubjához. Ugyanakkor Henry azt is mondta, hogy Messi nem érdemel ilyen cudar bánásmódot a szurkolóktól.

Mbappé a rajongók kedvence, ez egy nappal a rangadó előtt is kiderült, amikor a K-Soca nevű szurkolói csoport a tizenötödik születésnapját ünnepelte. A PSG csapatkapitányát meghívták az ünnepségre, ahol köszöntötte a drukkereket. 

Messit viszont nem hívják meg sehová, legalábbis Párizsban nem, ellentétben Buenos Airesszel és úgy általában Argentínával, ahol viszont a tenyerükön hordozzák. Igaz, ott megy is neki a játék: legutóbb Panama és Curacao ellen összesen négy gólt lőtt, és remekelt. No persze jól kell megválasztani az ellenfeleket a fiesztához…

Ilyen bevezető után szinte törvényszerű volt az 1–0-s vereség a Lyontól, ami még súlyosabb is lehetett volna, ha Lacazette nem lövi a jobb kapufára az első félidőben megítélt büntetőt:

 (az elhibázott 11-es 3:30-nál)

Aztán a második félidőben a 20 éves Bradley Barcola belőtte a találkozó egyetlen gólját (a videón 5:25-nél), ezzel kikapott a PSG, sorozatban második hazai bajnokiján maradt alul. A találkozó után Messi elsőnek hagyta el a játékteret, nem is vett részt a kötelező köszönetnyilvánításban, amivel hagyományosan tisztelegnek a játékosok a szurkolók előtt. 

Ez már a PSG ötödik veresége volt ebben a bajnokságban, és kezd meleg lenni a pite. Már csak hat pont a párizsiak előnye a Lens és a Marseille előtt. De még ennél is kiábrándítóbb a sztárcsapat betlije a 2023-as naptári évben: valamennyi sorozatot figyelembe véve 18 mérkőzésből nyolcat elveszített Christophe Galtier csapata. Ilyesmi 2001 óta nem fordult elő a klubbal.

Végül még egy csapás Messire: a L'Équipe, a patinás francia sportlap a lehetséges 10-ből csak 3-asra értékelte az argentin világbajnok teljesítményét, akinek elképesztő módon 26 labdavesztése volt, mégis végigjátszhatta a meccset…

Rovatok