Index Vakbarát Hírportál

A Real Madrid kettős győzelemmel jutott a BL-elődöntőbe

2023. április 18., kedd 22:58

A Real Madrid Spanyolország után Londonban is legyőzte 2–0-ra a Chelsea-t, így könnyedén jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A címvédő mellett a hétszeres BEK/BL-győztes Milan is készülhet a következő körre, mivel 2–1-es összesítéssel kiejtette a ráadásban kozmetikázó Napolit.

Chelsea (angol) – Real Madrid (spanyol) 0–2 (0–0)

A múlt szerdai mérkőzés – na meg úgy az elmúlt hetek, hónapok – alapján nehéz volt elképzelni, hogy a Chelsea-nek van bármiféle esélye a visszavágón az idegenbeli kétgólos vereség után, de tavaly épp a londoniak bizonyították be, hogy hazai sima zakó után is fel tudnak állni a Real Madrid ellen…

Nem is kezdett rosszul az angol csapat, N’Golo Kantéé volt a meccs első lehetősége (10 méterről kellett volna eltalálnia a tátongó kaput), de így is örülhetett a házigazda, hogy Rodrygo nem szerzett vezetést a félidő derekán – a kapufa segítette ki a két évvel ezelőtti győztest.

A játékrész végjátékában Vinícius Júnior rontott el egy befejezést, erre viszont a Chelsea felelt hatalmas lehetőséggel, Marc Cucurella ziccerénél Thibaut Courtois védett.

A fordulást követően a kékek Kanté és Enzo Fernández révén is megszerezhették volna az előnyt, de ebben a párharcban semmi nem jött össze a londoniaknak (a mai xG 1,97–1,57 volt!).

Nem úgy a Realnak. Egyórányi játékhoz közeledve Karim Benzema még nem tudott kapura lőni, az akció végén viszont Vinícius Júnior labdáját Rodrygo a hálóba vágta, végleg lezárva a továbbjutás kérdését (0–1).

A Chelsea nem adta fel, de Fernández lövését is védte az együttes korábbi kapusa, majd Kai Havertz reklamált hiába büntetőt.

A 80. percben jött a kegyelemdöfés, Federico Valverde rendkívül önzetlenül passzolt ajtó-ablak helyzetben Rodrygóhoz, aki pont annyira volt flegma, hogy Kepa a gólt ne tudja megakadályozni (0–2).

A Real Madrid így a Liverpool után a Chelsea-t is kettős győzelemmel ejtette ki, így a tavaly tavaszi Chelsea, Manchester City, Liverpool hármas után zsinórban ötödjére kerekedett felül PL-riválisán.

Kiindulva abból, hogy az ág másik párharcában a Manchester City 3–0-ra verte az odavágón a Bayern Münchent, könnyen jöhet az újabb angol tripla...

Napoli (olasz) – Milan (olasz) 1–1 (0–1)

Az olasz bajnok a trónkövetelővel játszott – 16 napon belül harmadszor. A BEK/BL-múlt egyértelműen a piros-feketék mellett szólt, hiszen eddig hétszer nyerték meg a sorozatot, míg a nápolyiak még fináléig sem jutottak.

Ennél még egy fokkal rosszabb előjel volt, hogy a nápolyi bajnokin 4–0-ra győzött a Milan (egymás után harmadik sikerét aratva a Diego Armando Maradona Stadionban), a BL első felvonásán pedig 1–0-ra, így az idény során lehengerlő támadósort nullázta áprilisban.

Ráadásul be is kezdett a nem sokat pihenő piros-fekete gárda, Olivier Giroud a játékrész közepén büntetőt lőhetett, Alex Meret viszont hárítani tudott. 

A kontrákra berendezkedő vendégek a hazai lehetőségek ellenére ezúttal is veszélyesebbek voltak – az első fél óra végéhez közeledve a francia újabb ziccerét hárította a kapus –, a játékrész végén viszont Rafael Leao centerezése után Giroud ezúttal már nem hibázott (0–1).

A második játékrészben sokáig a várt – ám sokáig igazából meddő – nápolyi fölényt láthatta a publikum, egészen az addig jól játszó Fikayo Tomori hibájáig, a házigazda is büntetőt lőhetett. Az idény egyik nagy felfedezettje, Hvicsa Kvarachelia állt a labda mögé, jobb alsóra tartó lövését viszont Mike Maignan védte.

Amikor már úgy tűnt, a Milan sorozatban a harmadik Napoli elleni meccsét és a BL-kieséses szakasz negyedik találkozóját is lehozza kapott gól nélkül, jött az előző két összecsapásról sérülés miatt hiányzó Victor Osimhen szépítése, de újabb találatra már nem maradt idő (1–1).

A Milan 2007 óta először jutott be a legjobb négy közé – akkorra datálódik az eddigi utolsó BEK/BL-siker is…

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Chelsea (angol) – Real Madrid (spanyol) 0–2 (Rodrygo 58., 80.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–0-s összesítéssel
Napoli (olasz) – Milan (olasz) 1–1 (Osimhen 93., ill. Giroud 43.)
Továbbjutott: a Milan, 2–1-es összesítéssel
SZERDÁN
21.00: Bayern München (német) – Manchester City (angol) (tévé: M4 Sport)
Az első mérkőzésen: 0–3
21.00: Inter (olasz) – Benfica (portugál) (tévé: Sport1)
Az első mérkőzésen: 2–0

(Borítókép: Michael Regan / Getty Images)

Rovatok