Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal sem jött össze a Bayern-csoda, Real Madrid–Man. City a BL-elődöntőben

2023. április 19., szerda 22:58

A Manchester Cityvel és az Interrel lett teljes a Bajnokok Ligája elődöntőjének a mezőnye, mivel az angol bajnok a fölényes hazai sikere után 1–1-re végzett Münchenben a Bayern ellen, míg a milánói együttes a portugáliai kétgólos győzelme után otthon a végjátékot elszúrva 3–3-at játszott a Benficával.

Bayern München (német)–Manchester City (angol) 1–1 (0–0)

Nem mondhatni, hogy rámosolygott volna Fortuna a bajorokra a sorsolásoknál, hiszen azok után, hogy a csoportkörben a Barcelonát és az Intert is megkapták, a nyolcaddöntőben a sorozat egyik nagy esélyesének tartott PSG is érkezett, majd a negyeddöntőre a másik favorit angol bajnok.

A Julian Nagelsmann irányításával aratott nyolc siker után Manchesterben megtört a remek széria, sőt, a City kis túlzással hazai pályán eldöntötte a továbbjutás kérdését, miután 3–0-ra megverte Thomas Tuchel együttesét, így a Bayern München számára eddig sosem látott bravúrra lett volna szükség a fordításhoz.

A német sztárcsapat ennek megfelelően már a kezdősípszótól fogva támadólag lépett fel, de hiába érkeztek futószalagon a beadások a szélekről, ezekből nem alakult ki veszély az első tíz percben.

A kontrákra építő manchesteriek az első negyedóra végén riogattak először, Bernardo Silva remek jobb oldali szólója után Kevin De Bruyne belőtt labdájára leért Yann Sommer.

Ezzel kezdetét vette a buli!

Percekkel később Leroy Sané ment el ziccerben, de nemcsak Ederson felett pörgetett el, hanem a kapu mellett is, majd Dayot Upamecano kapott néhány másodpercre piros lapot – Erling Haaland lesen helyezkedett, így megúszta a büntetést.

A játékrész derekán újra Sané veszélyeztetett, jobb oldali szabadrúgását védte a brazil kapus, ahogyan Leon Goretzka megpattanó átlövésénél is hárított, mielőtt a középpályás újabb próbálkozása fölé szállt.

A Manchester City Jack Grealish és Bernardo Silva széljátékával indított akciókkal felelt, Nathan Aké nem sokkal lőtt a bal alsó mellé, majd Ilkay Gündogan átlövése Upamecano kezéről pattant le, büntető!

Goretzkáék hosszú ideig nem hagyták elvégezni Haaland tizenegyesét, a lelki hadviselés pedig sikerrel járt, a norvég a léc fölé bombázott.

Érdekesség, hogy Olivier Giroud és Hvicsa Kvarchelia keddi rontása után ez a harmadik kimaradó büntető volt már a negyeddöntő visszavágóin.

Ezzel újabb lendületet kaptak a németek, Joshua Kimmich lőtt fölé, majd Coman rövidre tartó löketét hárította a már az első félidőben időhúzás miatt besárguló Ederson, mielőtt egy kisebb német belharcot láthattunk – Ilkay Gündogan és Kimmich akadt össze egy-egy sárga lapért.

A második félidő elején Comané volt az első lehetőség, de jóval veszélyesebb volt pár percre rá a City kontrája, Grealish passzából Haaland ezúttal már kaput talált – meg Sommert is.

Az 57. percben Coman betörése okozott riadalmakat, de Ederson leért a beadásra, az ellentámadás végén pedig megtört a jég: De Bruyne labdája után Upamecano elcsúszott, Haaland pedig a bal felsőbe lőtt (0–1).

A 27. BL-meccsén ez már a 35. gólja volt, amivel beérte Edinson Cavanit, és már csak eggyel van lemaradva Puskás Ferenc termésétől.

A 64. percben Thomas Tuchel Sadio Manét küldte be Leroy Sané helyére – ezúttal békés volt a felek találkozása – majd Kimmich átlövése jött, Ederson megint védett.

A hajrában nagy erőket mozgósított a Bayern, hogy legalább a búcsú szépre sikerüljön, de Mathys Tel találatát már les előzte meg.

A 83. percben azért csak összejött a párharc egyetlen müncheni gólja, a felpattanó labda manchesteri kezet ért, videózás után jött az újabb büntető, Kimmich pedig már nem rontott (1–1).

A végjátékban Tuchel megkapta második sárga lapját is, az eredmény viszont nem változott.

A lipcsei 1–1 után sorozatban 10 tétmeccset megnyerő Manchester City szériája tehát újabb németországi 1–1-gyel ért véget, a továbbjutás így sem volt kérdéses.

Az elődöntőben a Liverpool után a Chelsea-t is kettős sikerrel kiejtő Real Madrid ellenfele így tehát az angol bajnok lesz.

Inter (olasz)–Benfica (portugál) 3–3 (1–1)

A negyeddöntő előtti erősorrendünkben a két legerősebb mellett a két leggyengébb is összekerült, és itt is egyértelműnek tűnt a helyzet, mivel a háromszoros BEK/BL-győztes olaszok 2–0-ra nyertek a két végső sikert arató portugálok otthonában.

Az első negyedóra végén Lautaro Martínez előkészítése után Nicolo Barella óriási találatával még közelebb került a továbbjutáshoz az Inter (1–0), ráadásul bő fél óra után az argentin támadó is betalált – más kérdés, hogy ez szabálytalanság miatt nem ért.

Ezt kihasználva hamarosan Fredrik Aursnes révén kozmetikázott a Benfica (1–1), de összesítésben így is kétgólos hátránnyal mehetett a szünetre.

A fordulást követően Lautaro Martínez szabályos gólt is jegyzett, majd Joaquín Correa növelte ezen a meccsen is kettőre a differenciát (3–1).

Az idény hajrájára elfáradó Benfica becsületből ment előre, az utolsó percekben pedig Antonio Silva és Petar Musa is betalált, így a kettős vereséget elkerülte (3–3).

Ezen az ágon kedden a Milan kiejtette a Napolit, így tehát milánói derbire kerül sor a négy között. 

Érdekesség, hogy 20 évvel ezelőtt ugyancsak az elődöntőben találkoztak a városi riválisok, akkor a Milan pályaválasztásával nem született gól, az Interével 1–1-re végeztek a felek, így a piros-feketék „idegenben” szerzett góllal mentek tovább. Most ez biztosan nem ismétlődhet meg, hiszen ezt a szabályt azóta már eltörölték.

A két milánói gárda két évvel később a negyeddöntőben találkozott, akkor a Milan kettős győzelemmel (2–0, 3–0) ment tovább, de míg 2003-ban a Juventus ellen tizenegyesekkel nyertek a piros-feketék, 2005-ben a Liverpooltól kikaptak (pedig már 3–0-ra is vezettek).

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 1–1 (Kimmich 83. – 11-esből, ill. Haaland 57.)
Továbbjutott: a Manchester City, 4–1-es összesítéssel
Inter (olasz)–Benfica (portugál) 3–3 (Barella 14., La. Martínez 65., J. Correa 78., ill. Aursnes 38., Antonio Silva 86., Musa 95.)
Továbbjutott: az Inter, 5–3-as összesítéssel

KEDDI EREDMÉNYEK

Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol) 0–2 (Rodrygo 58., 80.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–0-s összesítéssel
Napoli (olasz)–Milan (olasz) 1–1 (Osimhen 93., ill. Giroud 43.)
Továbbjutott:Milan, 2–1-es összesítéssel

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)
Milan (olasz)–Inter (olasz)
Az első mérkőzéseket május 9-én és 10-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

A DÖNTŐBEN (június 10.)
21.00: Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol)–Milan (olasz)/Inter (olasz)
Isztambul, Olimpiai stadion

Melyik csapat nyeri meg a BL 2022–2023-as idényét?

  • 5410
    Manchester City
  • 4685
    Real Madrid
  • 827
    Inter

(Borítókép: Danilo Di Giovanni / Getty Images Hungary)

Rovatok