Index Vakbarát Hírportál

Harminc éve nem látott gödörben a Chelsea, a Real tovább írja a történelmet

2023. április 19., szerda 10:48

Hiába a helyzetek, ha senki nem lövi be őket – 30 éve nem látott gödörbe került a Chelsea, amely kettős vereséggel búcsúzott a Bajnokok Ligájából a történelmet tovább író Real Madriddal szemben. Kezdhet bizakodni a hétszeres győztes Milan – és rettegni a favorit Manchester City.

Nem dicsőséges egyelőre a visszatérés – 30 éve nem látott gödörben a Chelsea

Frank Lampard visszahozatala után sem javult fel a Chelsea játéka, a londoni „kékek” mind a négy meccsüket elveszítették, hét kapott gól mellett csupán egyet szereztek.

Ilyen zakószériára amúgy 1993 novembere óta nem volt példa a klub életében, ráadásul a Real Madrid elleni már az idénybeli 18. góltalan összecsapása volt – ennél több legutóbb az 1980–1981-es idényben (21) volt.

Azért tegyük hozzá, hogy szerencséje sincs a gárdának, hiszen az áprilisi meccseken 86 kapura lövésből és 8,5-es várható gólmennyiségből lett egyetlen találata hat meccsen…

Chelsea in April 2023. pic.twitter.com/8xzGlvHPxy

— Opta Analyst (@OptaAnalyst) April 18, 2023

Tovább írja a történelmet a Real Madrid

A királyi gárda a 16. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ezzel néggyel előzi meg a legközelebb álló riválisokat, a Barcelonát és a Bayern Münchent (12-12).

16 - El @realmadrid disputará las semifinales de la @ChampionsLeague por 16ª temporada, al menos cuatro más que cualquier otro equipo en la historia de la competición (Bayern de Múnich y FC Barcelona, 12 cada uno). Habitual. pic.twitter.com/W4JfQFYsyo

— OptaJose (@OptaJose) April 18, 2023

A legutóbbi 13 idényből a 11. alkalommal jött ez össze, ebben is óriási a fölény, a Bayern München héttel áll (ha összejön a City elleni fordítás, akkor nyolcra nőhet ma), a Barcelona öttel a harmadik, és senki másnak nincs háromnál több (épp a manchesterieknek lehet négy, ha a bajorok mégsem fordítanak). 

Csak Benzema és Haaland előzi meg a Real-titánt

Rodrygo a tegnapi duplájával már öt gólnál jár az előző két idény kieséses szakaszában, amivel Karim Benzema (14) és Erling Haaland (6) mögött a harmadik legjobbnak számít a jelzett időszakban.

A bajnokságban 100 fellépésen 12 gólja van, 445 percenként jegyezve egy találatot, a BL-ben viszont sokkal hatékonyabb az ifjú brazil, 37 ütközeten 15-ször köszönt be, 120 percenként betalálva.

Tovább tart Joao Félix átka

Az Atlético Madrid Londonba kölcsönadott játékosa a nyolcadik meccsét játszotta a Real Madrid ellen, a mérlege pedig ezúttal sem javult: 0 győzelem, 0 döntetlen, 8 vereség, 0 gól, 0 gólpassz.

Retteghet a Manchester City?

A királyi gárda tavaly tavaszi menetelése során a Chelsea-t, a Manchester Cityt és a Liverpoolt is felülmúlta így vagy úgy, a mostani kiírás kieséses szakaszában pedig a Liverpool és a Chelsea után épp a favorit City következhet. Meglesz zsinórban a hatodik PL-búcsú? 

CHL 0-2 RMA (FT)

Se cargó a Chelsea en cuartos (2022)
Se cargó a City en semis (2022)
Se cargó a Liverpool en la final (2022)
Se cargó a Liverpool en octavos (2023)
Se carga a Chelsea en cuartos (2023)

El terror de la Premier League se llama Real Madrid. Y que pase el siguiente pic.twitter.com/wBfTEFgOR0

— MisterChip (Alexis) (@2010MisterChip) April 18, 2023

Még egy kis PL-vonatkozás: a Real Madrid ebben az idényben több gólt szerzett angol csapatok ellen (10), mint az Everton 11 mecsen a Sean Dyche-érában (9).

Bizakodhat a Milan?

A piros-feketék áprilisban remekeltek a Napolival szemben, két győzelem után kedden ikszeltek a trónkövetelővel, ezzel bejutottak a legjobb négy közé.

Amikor legutóbb (2007) a Milan eddig a stádiumig eljutott, akkor meg is szerezte hetedik BEK/BL-serlegét.

Hét éve nem volt olyan, mint Nápolyban

A Napoli–Milanon előbb a vendégeket erősítő Olivier Giroud, majd a hajrában a hazai Hvicsa Kvarachelia is büntetőt rontott.

Arra, hogy egy BL-meccsen mindkét csapat kihagyjon egy tizenegyest, 2016. május 3. óta nem volt példa, akkor Thomas Müller és Fernando Torres hibázott a Bayern München és Atlético Madrid elődöntőjén.

Alex Meret az első kapus, aki a Milan ellen büntetőt védett Jerzy Dudek óta, ő a 2005-ös finálé párbajában hárította Andrij Sevcsenko lövését, végső sikerhez segítve a Liverpoolt.

A végén tört meg a Milan szenzációs szériája

Nem csupán a Napoli elleni triplát nullázhatta volna a Milan, hanem a BL-menetelés során is remek szériát épített ki: a Dinamo Zagreb (4–0), a Salzburg (4–0), a Tottenham (1–0 és 0–0) és a Napoli (1–0) ellen sem kapott gólt – csak a 93. perces Victor Osimhen-találat akadályozta meg, hogy meglegyen zsinórban a hatodik góltalan meccs (1–1).

Megvan a Napoli kriptonitja

A remek idény minden bizonnyal olasz bajnoki címet hoz a Diego Armando Maradona Stadionba, ebben az évadban a Milan mintha fogást talált volna az együttesen: a piros-feketék hét gólt is szereztek a Napoli ellen – senki más sem jutott három fölé.

Competitive goals scored vs Napoli in 2022-23:

7 - Milan
6 -
5 -
4 -
3 - Liverpool, Ajax, Cremonese
2 - Udinese, Bologna, Lazio, Lecce, Verona pic.twitter.com/jgA5FNGdJZ

— Opta Analyst (@OptaAnalyst) April 18, 2023

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását?

  • 12252
    Manchester City
  • 11793
    Real Madrid
  • 1472
    Milan
  • 513
    Inter

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Chelsea (angol) – Real Madrid (spanyol) 0–2 (Rodrygo 58., 80.)
Továbbjutott: Real Madrid, 4–0-s összesítéssel
Napoli (olasz) – Milan (olasz) 1–1 (Osimhen 93., ill. Giroud 43.)
Továbbjutott: Milan, 2–1-es összesítéssel
SZERDÁN
21.00: Bayern München (német) – Manchester City (angol) (tévé:M4 Sport)
Az első mérkőzésen: 0–3
21.00: Inter (olasz) – Benfica (portugál) (tévé: Sport1)
Az első mérkőzésen: 2–0

(Borítókép:  Federico Guerra Maranesi/MI News/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok