Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a futballista, aki elsőként játszott öt világbajnokságon

2023. május 10., szerda 10:14

Kilencvenhárom éves korában elhunyt a legendás mexikói válogatott Antonio Carbajal – adta hírül a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a mexikói szervezet közlésére hivatkozva.

Az El Tri korábbi kapusa volt az első játékos, aki öt világbajnokságon is részt vett, 1950 és 1966 között mutatta be ezt a bravúrt.

Nos unimos a la pena que embarga por el sensible fallecimiento de Antonio "La Tota" Carbajal.

Pronta resignación a familiares y amigos. Descanse en paz. #FMFporNuestroFútbol pic.twitter.com/VO8Bktr767

— Federación Mexicana de Fútbol (@FMF) May 9, 2023

Ezt a csúcsot egészen 1998-ig egyedül tartotta, amikor a magyar válogatott későbbi kapitánya, Lothar Matthäus beérte.

Azóta nyolcra bővült azon játékosok száma, akik öt vb-re is elutazhattak, közülük hatan játszottak mindegyiken, Carbajal mellett még két honfitársa, Andrés Guardado és Rafael Márquez, valamint Matthäus, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mondhatja el magáról ezt.

Carbajal klubszinten 1948 és 1966 között futballozott, 409 tétmeccsen védett, a nemzeti együttesben 1950 és 1966 között 48 meccsen lépett pályára – ebből 11-szer a világbajnokságokon.

Edzőként 722 találkozón ült a kispadon.

„Mély fájdalommal értesültünk Antonio Carbajal haláláról, az első futballistáéról, aki öt világbajnokságon is pályára lépett. Legőszintébb részvétemet nyilvánítom családja és a mexikói szurkolók felé” – idézi a FIFA honlapja Gianni Infantino elnököt.

Az elmúlt hónapokban nem ő volt az egyetlen vb-rekorder legenda, akit gyászolt a futballvilág, március elején Just Fontaine halálhíréről számoltak be.

(Borítókép: Achim Scheidemann/picture alliance via Getty Images)

Rovatok