Index Vakbarát Hírportál

Az Inter percek alatt lerendezte a Milant, és a BL-döntő kapujába lépett

2023. május 10., szerda 22:56

A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán az Inter „idegenben” percek alatt lerendezte a Milant, és óriási lépést tett a finálé felé. A folytatás jövő kedden ugyanitt, a San Siróban, ezúttal a fekete-kékek pályaválasztásával.

A harmadik milánói derbi a BL-ben – a Milan eddig mindkétszer döntőzött utána

A Milan és az Inter egymás elleni örökmérlege városi riválisként nyilván össze sem hasonlítható a felső ág párosításával, de azért jegyezzük fel, hogy 235 hivatalos tétmérkőzésen 87 fekete-kék és 79 piros-fekete siker született, 69 döntetlen mellett. Az összesített gólkülönbség is az Inter felé billen, 326–310.

UGYANAKKOR A BEK/BL-BEN EDDIG KÉT PÁRHARCBAN FUTOTTAK ÖSSZE A FELEK, ÉS MINDKÉTSZER A MILAN JUTOTT TOVÁBB.

Épp 20 évvel ezelőtt, ugyanebben a szakaszban a piros-feketék pályaválasztásával 0–0 lett a San Siróban, a fekete-kékekével pedig 1–1. Így az akkor még számító, „idegenben” szerzett találattal ment tovább a Milan, amely a Juventust is megverte.

Két évvel később a negyeddöntőben kerültek össze, akkor jóval simább volt a csata: a Milan otthon 2–0-ra, idegenben 3–0-ra (1–0-s Milan-vezetésnél félbeszakadt lelátói botrány miatt, 3–0-val írták jóvá) nyert – ekkor is fináléba jutott, de a Liverpool háromgólos hátrányból felállva tizenegyesekkel legyőzte.

Percek alatt lerendezte az Inter 

BL-elődöntők negyedik városi ütközetében a piros-feketék az épp az elődöntő előtt megsérülő Rafael Leao nélkül álltak fel. Sőt, a villámgyors portugál a keretbe sem került be – de nem emiatt dőlt el kis túlzással negyedóra alatt a párharc.

Az Inter első lehetőségére a nyolcadik percig kellett várni, akkor viszont a vezetés is összejött, a volt milanos Hakan Calhanoglu szöglete után Edin Dzeko előzte meg védőjét, és lőtt remekül a kapuba (0–1).

Még fel sem ocsúdhattak a hazaiak, amikor jött az újabb pofon, Federico Dimarco labdájával Henrih Mhitarjan lépett ki ziccerben, majd ágyúzott a léc alá (0–2).

Ilyen idős (legalább 34-34 éves) gólszerző duó sem volt még a BL kieséses szakaszában!

És még mindig csak az első negyedóra végén jártunk, amikor már a harmadik találat is megszülethetett volna. Calhanoglu átlövése a bal oldali kapufán csattant, a kipattanó után pedig Mhitarjan került ziccerbe, Mike Maignan viszont ezúttal hárítani tudott.

A Milan játékosai ezekben a percekben csak azzal tűntek fel, hogy reklamáltak tizenegyest és szababdrúgást is, ám a Jesús Gil játékvezető minden alkalommal továbbot intett.

Ehhez képest legalábbis könnyű síppal befújt az első félóra végén egy büntetőt az Internek – a videózás után nemcsak ezt, hanem Simon Kjaer sárga lapját is kénytelen volt visszavonni.

Épp az eset előtt jegyezhettük fel amúgy az első Milan-lehetőséget, Davide Calabria szép mozdulattal, sarokkal próbálta meg kapura húzni a labdát. Más kérdés, hogy a labdabirtoklási fölény ellenére 1–11 volt a lövések száma Lautaro Martínez és Denzel Dumfries próbálkozásai után...

A játékrész végén Olivier Giroud irigyelte meg Dzeko mozdulatát, de a hazai támadót blokkolni tudták a védők, így kétgólos differenciával fordultak a felek – az 5–12-es lövésmutató azért már egy fokkal szorosabban festett a szünetben.

Feljavuló Milan – de csak egy kapufáig jutott

A második félidőt erősebben kezdte a Milan (nem volt nehéz persze), Brahim Díaz távoli tekerése kevéssel kerülte el a jobb alsót, majd Sandro Tonali kiugratása után Junior Messias is a hosszú mellé lőtt.

Még ez utóbbi lehetőségnél is nagyobb ziccer alakult ki viszont a túloldalon, Dzeko duplázását Maignan akadályozta meg.

A 63. percben minden addiginál közelebb volt a Milan találata, Tonali lövése egy Inter-blokkon picit irányt változtatva csattant a kapufán – hiába reklamálta a szögletet, kirúgás következett.

Az utolsó negyedóra kezdetén kisebb szünet után az Inter is veszélyeztetett, de jóval érdekesebb volt a szöglet után Rade Krunics megmozdulása. Ő egyszerűen bordán vágta Alessandro Bastonit büntetlenül, majd Malick Thiaw kezezésért sem kapott büntetőt a vendégcsapat.

A végjátékban Messias megpattanó lövése, Théo Hernández veszélyes helyről elvégzett gyenge szabadrúgása jelentett még izgalmat, közte Roberto Gagliardini hagyott ki nagy lehetőséget a túloldalon.

A Milan 12 lövésig jutott a meccsen, de csak a 92. percben, Tommaso Pobega találta el az Inter kapuját, ezt pedig könnyedén védte André Onana. Ennél jóval jobb hatékonyság kell egy hét múlva, ha a piros-fekete együttes tovább szeretne jutni.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Milan (olasz)–Inter (olasz) 0–2 (Dzeko 8., Mhitarjan 11.)
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Real Madrid (spanyol)–Manchester City 1–1 (Vinícius Júnior 36., ill. De Bruyne 67.)

Melyik csapat nyeri meg a BL 2022–2023-as idényét?

  • 5410
    Manchester City
  • 4685
    Real Madrid
  • 827
    Inter

(Borítókép: Edin Dzeko hamar megadta az alaphangot – Clive Rose/Getty Images)

Rovatok