Index Vakbarát Hírportál

Büntetett az UEFA: zárt kapuk mögé kényszerül a magyar válogatott

2023. május 10., szerda 12:47

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megbüntette a szerbeket, akik így az 50 ezer eurós pénzbírság mellett zárt kapuk mögött fogadják majd a magyar válogatottat az Európa-bajnoki selejtezősorozat szeptemberi fordulójában.

A szerbeknek a márciusi, Montenegró elleni podgoricai mérkőzésen történtekért kell bűnhődniük, amikor szurkolóik diszkriminatív rigmusokat skandáltak. Az UEFA közlése szerint ezzel aktivizálták egy korábbi Nemzetek Ligája-büntetésüket, amelyet akkor felfüggesztve kaptak. A szerb szurkolók emellett a bolgárok elleni júniusi, idegenbeli találkozóra nem kísérhetik el a válogatottat.

Az UEFA nem jelzi, melyik meccsre szól a büntetés, az AP hírügynökség szerint ez a magyarok elleni lesz.

A jelenlegi állás szerint a szerbek elleni mérkőzés teljesen zárt kapus lesz, ennek értelmében magyar szurkolók sem utazhatnak a találkozóra. arra azonban hasonló esetben volt már példa, hogy az UEFA fegyelmi szabályzatában foglaltaknak megfelelően a büntetés ENYHÍTETT formában lépett életbe. 

A márciusi meccsen házigazda montenegróiakat is megbüntették hasonló okok miatt, nekik 20 ezer eurót kell befizetniük, és a következő hazai meccsükön a lelátó egy részét nem nyithatják meg. Montenegró legközelebb júniusban, ugyancsak a magyarok ellen lép pályára otthon.

Az MLSZ a büntetések kapcsán közösségi oldalán kiemelte:

A magyar válogatott még március végén győzelemmel indította a selejtezősorozatot, Marco Rossi csapata a Puskás Arénában 3–0-ra győzte le a bolgár válogatottat. A folytatás júniusban következik a magyarok számára előbb Montenegróban, majd hazai pályán a litván válogatott ellen.

A magyar válogatott hátralévő mérkőzései:

Június 17., Montenegró–Magyarország 18.00
Június 20., Magyarország–Litvánia 20.45
Szeptember 7., Szerbia–Magyarország, 20.45 – zárt kapuk mögött
Október 14., Magyarország–Szerbia, 20.45
Október 17., Litvánia–Magyarország, 20.45
November 16., Bulgária–Magyarország, 20.45
November 19., Magyarország–Montenegró, 15.00

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinenstornára. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön.

A 2024-es Európa-bajnokságot Németországban rendezik, 10 városban. A kontinenstorna 2024. június 14-től július 14-ig tart.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok