Index Vakbarát Hírportál

Újra elvehetik Isztambultól a Bajnokok Ligája fináléját

2023. május 12., péntek 14:10

Egybehangzó sajtóértesülések szerint veszélyben van a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntőjének isztambuli megrendezése, mivel a döntő időpontjában potenciális zavargásoktól tartanak az elnökválasztás miatt.

Harmadik alkalommal is elvehetik Isztambultól a Bajnokok Ligája döntőjének rendezési jogát, miután 2020-ban és 2021-ben is a város lett volna a rendező, de végül a koronavírus-világjárvány miatt Portugáliában játszották a két döntőt.

A Daily Mail arról számolt be, hogy az UEFA elkezdte a tárgyalásokat Lisszabonnal, hogy amennyiben a helyzet megkívánja, a portugál fővárosba helyezzék át a finálét.

A szövetség attól tart, hogy a török elnökválasztás második fordulója után, amely május 28-án esedékes, zavargások törhetnek ki Isztambulban, kétségessé téve a nemzetközi klubfutball legfontosabb mérkőzésének biztonságos rendezését.

A Bajnokok Ligája idei döntőjét június 10-én rendezik, így az elnökválasztás és a mérkőzés között szűk két hét telne el, ettől függetlenül reális esélyként tekintenek a zavargásokra.

A hírek szerint az UEFA a lehető legkésőbb hozna végső döntést az ügyben, mivel nem akarja harmadszorra is elvenni a döntő rendezési jogát Isztambultól, de amennyiben a helyzet megköveteli, kész áthelyezni a finálét Portugáliába. Ezzel együtt reménykednek benne, hátha nem kell változtatni semmin, és minden a tervek szerint alakulhat, biztonságos körülmények között.

A 2023-as finálénak eredetileg München adott volna otthont, de a szövetség végül Isztambulnak ítélte, kárpótlásul a korábbiak miatt. Érdekesség, hogy amennyiben újra költözni kényszerül a döntő, úgy az idei lehet a negyedik alkalom, amikor a sorozat döntőjét nem az eredetileg tervezett városban bonyolítják le.

Az előbb említett két isztambuli rendezésen kívül tavaly Szentpétervártól vették el a döntőt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt, és kapta meg végül a jogot Párizs.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek első mérkőzésein a Manchester City 1–1-es döntetlent játszott Spanyolországban a címvédő Real Madriddal, míg a milánói derbit az Inter nyerte 2–0-ra, a visszavágókat jövő héten rendezik.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok