Index Vakbarát Hírportál

Ilyet még nem láttak Angliában: Haaland mindenkit elsöpört maga körül

2023. május 12., péntek 13:27

Példa nélküli különbséggel, a szakírók voksainak 82 százalékát begyűjtve lett az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) idényének legjobb játékosa Erling Haaland. A Manchester Cityben debütáló évét töltő norvég csatár mögött óriási lemaradásban két arsenalos, Bukayo Saka és Martin Ödegaard fért még fel a képzeletbeli dobogóra.

Haaland csúcsokat döntő első éve a Citynél meghozta neki az év játékosa díjat a futballszakírók szövetségénél (FWA) – tudatja a tényt a manchesteri klub hivatalos honlapja. Azt már-már szerényen teszik hozzá a cikkben, hogy ez a cím is egy rekorddal jött össze: a voksolók 82 százaléka érezte úgy, hogy a norvég csatárnál nincs jobb játékos jelenleg az angol élvonalban.

A csatár 32 meccsen 35 gólt szerzett és hét gólpasszt osztott ki a Premier League-ben, a teljes idényt tekintve pedig 47 találkozón 51 találatnál és nyolc asszisztnál jár. Minden esélye megvan arra, hogy triplázzon csapatával, azaz megnyerje a PL-t, az angol FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. Egy darabig úgy tűnt, hogy akár Dixie Dean 95 éves fennálló gólcsúcsát, az egy idényben elért 60 találatot is eléri, ám erre mostanra viszonylag kicsi az esély. Cserébe a Premier League-éra gólrekordját már másfél hete megdöntötte…

Haaland Rúben Dias és Raheem Sterling után a harmadik City-játékos lett, aki elnyerte az elismerést, egyúttal a negyedik olyan játékos, aki debütáló évében lett a legjobb Dias (2021), Gianfranco Zola (1997) és Jürgen Klinsmann (1995) után.

Nap mint nap azon vagyok, hogy a legjobb legyek, az, hogy mindezt mások is felismerik és értékelik, rengeteget jelent számomra. Imádom a Citynél eddig eltöltött időszakomat, és rendkívül hálás vagyok az elképesztő csapattársaimnak

– nyilatkozta Haaland.

A norvég csatár mögött az Arsenal két játékosa, Bukayo Saka és Martin Ödegaard fért még fel a dobogóra. Haaland csapattársa, Kevin De Bruyne negyedik lett.

Rovatok