Index Vakbarát Hírportál

A Realt nem lepte meg a City játéka, mégsem tudott mit kezdeni vele

2023. május 18., csütörtök 09:20

A Manchester City szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy jobb csapat, mint a Real Madrid: a két csapat BL-elődöntős párharcának szerdai visszavágóján 4–0-ra ütötte ki a címvédőt és 5–1-es összesítéssel jutott a június 10-i fináléba. Így értékeltek a főszereplők a lefújás után. 

Hihetetlen, mennyre kényelmesen és látványosan tudunk futballozni a saját közönségünk előtt, elképesztő este volt

– kezdte Pep Guardiola, a manchesteriek vezetőedzője, majd így folytatta. „Rendkívül fájdalmas volt elbukni a tavalyi elődöntőt a Real ellen, már akkor is ott álltunk a BL-döntő küszöbén, de sajnos nem tudtunk belépni rajta. Az emberek akkor azt vágták a fejünkhöz, hogy nincsenek igazi karakterek a csapatunkban, azt hiszem, egy év után bebizonyítottuk, hogy mennyire nem volt igazuk és micsoda kivételes képességű futballisták alkotják a keretünket.”

A katalán mester megjegyezte, a duplázó Bernardo Silvára mindig számíthat az ekkora téttel bíró meccseken, ő az egyik legjobb játékos, akivel valaha együtt dolgozott.

„Az első pillanattól úgy éreztem, készen állunk erre a csatára, nyugodt volt a hangulat, sokat viccelődtek a srácok, nem volt bennük feszültség, tisztában voltak azzal, mire képesek. Természetesen végre valahára szeretnénk a magasba emelni a Bajnokok Ligája trófeáját, és bár nehéz dolgunk lesz, hiszen az Inter nagyszerű csapat, van most időnk felkészülni, mind az olasz riválisból, mind pedig mentálisan.”

A madridiakat irányító Carlo Ancelotti így vélekedett. „Tanulnunk kell ebből a meccsből, hogy a következő szezonra erősebb térjünk vissza. Egy évvel ezelőtt képesek voltunk megállítani a manchesteri rohamokat, most viszont sajnos nem, így megérdemelten jutott tovább az angol együttes. Mély elemzésekbe most felesleges belemenni, ez egy nagyon fájó vereség. Közel voltunk, hogy ismét döntőt játszhassunk, a riválisunk viszont sajnos erősebb és jobb volt nálunk. Az első percektől óriási nyomás alá helyeztek minket a hazaiak, így pedig nem tudtuk felépíteni a támadásainkat és azt a játékot, amit elterveztünk.”

Ez egy csodálatos este volt. Tudtuk, hogy nehéz feladatunk lesz, ennek ellenére bíztunk magunkban, de arra talán még mi sem számítottunk, hogy ennyire simán, 4–0-ra nyerjük meg a visszavágót. Remek érzés ismét döntőbe jutni, nagyon remélem, hogy ezúttal meg is nyerjük

– mondta a mérkőzés emberének megválasztott Bernardo Silva.

A négygólos City-győzelem talán valóban meglepő, ám a játék képe alapján egyáltalán nem túlzó, sőt! Ha a Real kapusa, Thibaut Courtois nem mutat be néhány földöntúli bravúrt, ennél is nagyobb lett volna a kiütés. „Nem volt meglepő a City játéka, számítottunk rá, hogy beszorítanak minket a meccs elején, arra viszont nem, hogy esélyünk sem lesz az ellentámadásokból veszélyeztetni.

Csakis úgy lett volna esélyünk, ha mindenki a 100 százalékos formájában játszik, ezúttal viszont sajnos nem így történt”

 – vélekedett a belga hálóőr.

Az első félidő egészen hihetetlen volt, hiába ásta be magát a Real a saját 16-osa elé, megtaláltuk a réseket – nyilatkozta Kyle Walker, a City jobbhátvédje. „A második játékrészben kicsit hanyagul játszottunk, elszórtunk néhány könnyű labdát, ennek a jövőben nem szabad megtörténnie, de a lényeg, hogy ott vagyunk a döntőben, teljesítettük a feladatunkat.”

Walker arra is kitért, hogy nem volt dolga Vinícius Jr. ellen. „Át kell venned egy kis arroganciát abból, ami a hozzá hasonló támadókra jellemző, csakis úgy lehet esélyed. Fantasztikus játékos, de a saját erősségeimet kihasználva próbáltam megnehezíteni a dolgát, szerencsére ezúttal egész jól sikerült.”

A Manchester City története második BL-döntőjére készülhet, az elsőt 2021-ben 1–0-ra elveszítette a Chelsea ellen. Ezúttal az olasz Inter lesz az ellenfele, a finálét június 10-én, Isztambulban rendezik.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája döntőjét?

  • 5263
    Manchester City
  • 1516
    Internazionale

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4–0   (B. Silva 23., 37., Akanji 76., J. Álvarez 91.)
Továbbjutott:   Manchester City,  5–1-es összesítéssel
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Internazionale (olasz)–AC Milan (olasz) 1–0   (La. Martínez 74.)
Továbbjutott:   az  Inter,   3–0-s összesítéssel
A DÖNTŐBEN (június 10.)
21.00:  Manchester City (angol)–Internazionale (olasz)
Isztambul

(Borítókép:  Manuel Akanji és Erling Haaland ünnepel a Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-mérkőzésen az Etihad Stadionban 2023. május 17-én. Fotó: Soccrates / Getty Images)

Rovatok