Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve a Bajnokok Ligája meglepetéscsapata volt, most kiesett a harmadosztályba

2023. május 21., vasárnap 09:42

Elbukta szombati, sorsdöntőnek ígérkező bajnokiját a Málaga CF a spanyol másodosztályban, ezzel eldőlt, hogy a tíz évvel ezelőtt még a Bajnokok Ligájában szerepelt, a Borussia Dortmunddal rendkívül emlékezetes párharcot vívott együttes kiesik az idény végén.

Szomorú nap volt a szombati a Földközi-tenger partján fekvő spanyol, valamivel pontosabban andalúz városban. A település első számú futballcsapata, a Málaga CF öt évvel azután, hogy kiesett az első osztályból, most a spanyol másodvonalból is alászáll. A kék-fehéreknek mindenképpen nyerniük kellett volna a Deportivo Alavés ellen ahhoz, hogy a szezonhajrára még maradjon matematikai esélyük a bennmaradásra, ám egy 87. percben született gólnak köszönhetően még a pontszerzés sem jött össze.

A Málaga az elmúlt években többször is kísértette a sorsot, nagy reményekkel érkezett befektetők jöttek, mentek, ám a csapat anyagi helyzete csak nem akart stabilizálódni, volt, hogy szinte csak saját nevelésű fiatalokkal, volt, hogy pontlevonással is fenyegette őket a spanyol liga, de csak-csak a kiesést jelentő vörös vonal fölé tudták küzdeni magukat. Tavaly például az utolsó még bennmaradást jelentő helyet tudták megkaparintani az andalúzok. A szerencséjük azonban mostanra elfogyott.

A klub a fénykorát egyértelműen a 2010-es évek elején élte, amikor olyan nevek futballoztak a csapatban, mint Santi Cazorla, Isco, Julio Baptista, Martín Demichelis, Roque Santa Cruz vagy Jérémy Toulalan. Sőt, még Ruud van Nistelrooy is felbukkant visszavonulása előtt egy idényre a klubnál. A csapat mögött egy katari sejk, Nasszer al-Tani volt a pénzember, a 2011–2012-es idényben pedig a klubtörténet legjobb bajnoki helyezését elérve negyedikek, így pedig BL-indulók lettek a La Ligában.

A következő szezonban a kettős terheléssel már meggyűlt a keret baja, a ligában nem tudtak hasonlóan kiemelkedő idényt összehozni, a Bajnokok Ligájában viszont annál nagyobb menetelést tudhattak magukénak. Csoportjukat a Milan, Zenit, Anderlecht trió előtt megnyerték, majd kiejtették a Portót is. A nyolc között a korszak német sikercsapatával, a Jürgen Klopp vezette Dortmunddal találkoztak, odahaza ikszeltek, majd idegenben 3–2-re kikaptak úgy, hogy a későbbi döntős BVB a 90. perc után két gólt szerzett...

A dicsőség hamar tovaszállt, egy évvel később már arról szóltak a hírek, a Málaga óriási tartozásokat halmozott fel, a kulcsemberek pikpakk távoztak. A csapat a 2017–2018-as évadban kiábrándító teljesítménnyel, csupán 20 pontot gyűjtve szállt alá a másodosztályba. Most a kiesés elkerüléséhez ennél jóval közelebb voltak – de nem elég közel.

Jövőre a spanyol ligarendszer harmadosztálya vár majd Andalúzia büszkeségeire.

Rovatok