Index Vakbarát Hírportál

Az RTL kiránthatta a Bajnokok Ligája közvetítési jogait az M4 Sport alól

2023. június 2., péntek 16:06

Úgy tűnik, az RTL Magyarország szerezte meg az UEFA Bajnokok Ligája A-típusú közvetítési jogait az M4 Sport állami sportcsatornát működtető MTVA elől. A B-típusú jogok a Sport TV-t működtető AMC Networkshöz kerültek, így az M4 Sport Bajnokok Ligája nélkül marad a 2024 őszétől kezdődő idénytől számítva legalább három évig.

Sajtóhírek szerint az RTL Magyarország szerezte meg az UEFA Bajnokok Ligája A-típusú közvetítési jogait a 2024 őszétől induló szezontól 2027-ig. Ahogyan csütörtökön megírtuk, a B-típusú közvetítési jogokat a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks szerezte meg, ez pedig azt jelenti, hogy a 2024 őszétől legalább három évig nem lesz Bajnokok Ligája az MTVA által üzemeltetett állami sportcsatorna képernyőjén, az M4 Sporton.

A Bajnokok Ligája közvetítési jogait két csomagban árulja az UEFA: Az A-típusú jogok a drágábbak, viszont ez a jogtulajdonos választhat először mérkőzést a párhuzamosak közül, vagyis közvetítheti a rangadókat vagy magyar érdekeltségű meccseket, melyek több nézőt vonzanak. Emellett a két elődöntőt és a döntőt is kizárólag ez a csatorna tűzheti műsorra. A B-típusú jogok olcsóbbak, de a tulajdonos csak a „maradék” mérkőzésekből választhat.

Az MTVA a következő (azaz a 2023–2024-es) szezonnal lejáró hároméves ciklusért 18,9 millió eurót fizetett ki összesen, tehát évente 6,3 millió euróba kerültek a BL-jogok. Iparági értesülések szerint az RTL Magyarország most évente 9-11 millió euró (3,3-4,1 milliárd forint) közötti összegért szerezte meg három évre az A-típusú jogokat. Szakértők szerint ez üzletileg nagyon kockázatos húzás, mert ennyi pénzt piaci alapon nem egyszerű kitermelni, ráadásul az ingadozó devizaárfolyam miatt drasztikusan nőhetnek a költségek.

Az, hogy a közmédia elveszítette a közvetítési jogokat, két dolgot jelenthet: az egyik, hogy tényleg olyan magas árat mondott be az RTL, amelyet már nem tudott vállalni a nem piaci alapon működő MTVA.

A másik – és valószínűbb – lehetőség az, hogy a közmédiánál nem gondolták, hogy másik piaci szereplő magasabb árajánlatot tesz az övéknél.

Ezeket a jogokat ugyanis vaklicittel bocsátják áruba, azaz egy pályázónak fogalma sincs, hogy van-e másik versenytárs, és ha van, akkor mennyi pénzt ajánl. Ezzel nyilván az UEFA jár a legjobban, hiszen a pályázók nem mernek alacsony árat mondani.   

Pénteken délben az MTVA kiadott egy közleményt az MTI-n keresztül, amelyből már látszott, hogy nagy a baj. A közlemény hangvétele alapján láthatóan nem számoltak az eshetőséggel, hogy a 2024-es szezontól elesnek a közvetítési jogoktól. 

A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük: 

„Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.

Az Országgyűlés jóvoltából  Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon  a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára. A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

A Bajnokok Ligája 2024–2027 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani.

Természetesen a nemzeti labdarúgó válogatott összes mérkőzése továbbra is az ingyenesen elérhető legnézettebb és legkedveltebb magyar sportcsatornán, az M4 Sporton lesz látható.”

(Borítókép: Harry Langer / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok