Index Vakbarát Hírportál

Minden idők leggyorsabb kupadöntős góljával győzött a Manchester City

2023. június 3., szombat 18:10

A Manchester City 2–1-re legyőzte a Manchester Unitedot az FA-kupa-döntőben. Ilkay Gündogan 12 másodperccel a kezdés után betalált, és csak a VAR-on múlott, hogy nem szerzett mesterhármast.

A Manchester City abban a reményben érkezett az FA-kupa-döntőre, hogy megcsinálja ugyanazt, amit korábban egyetlen angol csapat tudott: egy idény alatt megnyerje a Premier League-et, a Bajnokok Ligáját és az FA-kupát is. Az egyetlen angol klub, amely ezt végre tudta hajtani, történetesen a másik nagy manchesteri együttes, a Manchester United. Így a kupadöntő legnagyobb tétje tulajdonképpen az volt, hogy idén összejön-e a Citynek a három nagy trófea begyűjtése (persze a BL-t is meg kell még nyerni hozzá). A döntőt egy komoly vasutassztrájk lengte körül, London és Manchester között nem jártak a vonatok. Emiatt az Angol Labdarúgó-szövetség csapatonként 60 buszt bocsátott a szurkolók rendelkezésére, hogy segítsék a drukkerek utazását. 

A manchesteri derbi története 1881-re nyúlik vissza, az egyik legősibb ellentét a modern futball történetében. Az első kupadöntőt 1891-ben vívta a két csapat, a Manchester United 5–1-re verte az akkor még Ardwick AFC néven futó Cityt. Legutóbb 2012-ben találkozott a két csapat a kupában, akkor is a Manchester United győzött, 3–2-re. Az FA-kupát 12-szer nyerte meg a vörös, hatszor pedig az égszínkék mezes együttes. Mindkét csapat bivalyerős kezdőt állított ki, bár a City kapujában nem Ederson, hanem Stefan Ortega kezdett, de az összes kupameccsen a német védett Guardioláéknak.

Összefoglaló

Kevesen lehetnek annyira büszkék magukra, hogy 12 másodperc után így elsülnek, mint Ilkay Gündogan.

A német középpályás ugyanis a kezdőrúgást követően 12 másodperccel megszerezte a vezetést a Citynek (1–0). 

Így nézett ki a labda útja: a félpályáról hátragurított a City Ortegának, aki felívelte a labdát a jobb szélen álló Haaland irányába. A norvég Gündogan felé fejelt, aki egy pattanás után nagyjából 24 méterről két védő között egy óriási bombagólt ragasztott de Gea kapujába. Ez volt minden idők leggyorsabb gólja egy FA-kupa-döntőben. 

A United alaposan megilletődött a gyorsan bekapott góltól, nagyjából a 10. perc környékén sikerült először labdához jutnia a csapatnak úgy, hogy nem szerezte vissza egyből a játékszert a City. A következő nagy helyzet a 29. percben következett, Kevin De Bruyne 22 méterről ballal sütött egy erőset De Gea kapujára, ám a labda éppen csak elkerülte a kapufát.

Két percre rá büntetőhöz jutott a Manchester United, miután a VAR jelezte, hogy Jack Grealish kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül. A felvételeket megnézve a játékvezető büntetőt ítélt, a véleményes kezezésnek valószínűleg komolyabb visszhangja lenne, ha nem játszott volna ennyire elsöprő módon a City. A büntetőt Bruno Fernandes higgadtan belőtte, a félidő végéig pedig nem változott az eredmény, így 1–1-es állással mentek pihenőre a felek. 

A második játékrészben ismét Gündogan indította a műsort: az 52. percben a tizenegyespont vonalából, a jobb szélről, közvetlenül az oldalvonal mellől végezhetett szabadrúgást a City. De Bruyne pedig ahelyett, hogy a kapu előtt álló társaihoz passzolt volna, a tizenhatos vonalán álló Gündoganhoz ívelt, aki kapásból, külsővel küldte a labdát a jobb kapufa irányába.

A LÖVÉS DE GEA RÉMÁLMA VOLT: KÉTSZER PATTANT MEG A FÖLDÖN A LABDA, MIELŐTT A HÁLÓBAN LANDOLT VOLNA (2–1).

A 72. percben Gündogan majdnem mesterhármast ért el, de a gólját les miatt érvénytelenítette a VAR. Néhány percre rá Garnacho lövése szállt el veszélyesen Ortega kapuja mellett, nem sokkal előtte pedig Marcus Rashford is veszélyeztetett, így az égszínkékek egyáltalán nem nyugodhattak bele a vezetésbe. Hiába próbálkozott azonban a United, egyszerűen sehogy sem tudta feltörni a City védelmét. A négy perc ráadás során a vörös mezes együttes majdnem egyenlített, de a felső léc is a Cityvel volt, így 2–1-re végül Haalandéké lett a kupadöntő. 

Ezzel a Manchester City a hetedik FA-kupáját nyerte, és esélyt adott magának, hogy a pontosan egy hét múlva esedékes BL-döntőn második angol csapatként triplázni tudjon. Pep Guardiola pedig a tizedik kupadöntőjét nyerte meg, csak José Mourinho előzi a City edzőjét a belföldi kupák számában. 

FA-kupa, döntő:

Manchester City–Manchester United 2–1 (1–1)
gól: Gündogan (1., 51.), illetve Fernandes (33., büntetőből)

Rovatok