Index Vakbarát Hírportál

Vancsa Zalán hálószaggató góljával berúgta az ajtót a magyar új hullám

2023. augusztus 14., hétfő 16:29

Talán a Nyilasi Tiborékat felvonultató 1955-ös évjáratában hemzsegett ennyi kirobbanó tehetség a magyar futballban, mint a jelenlegi, 2003-as, 2004-es, 2005-ös születésű eresztésében. A 18 éves Lisztes Krisztián vasárnapi esti, Puskás Akadémiának lőtt góljával évjárata európai éllovasa lett, kortársa, Vancsa Zalán pedig elemi erejű, 90. perces bombával a belga Lommelt juttatta győzelemhez. És akkor a 19 évesen a magyar válogatott stabil kezdőjátékosként tekinthető, a Bournemouthban remekül debütáló, verbászi Kerkez Milosról, illetve a hamburgiakat erősítő Németh Andrásról még nem is ejtettünk szót. Európai mércével is látható áttörés előtt áll a magyar futball, ami talán nem fordítja ki sarkából a kontinenst – bár így lenne –, de akár top szinten is érezteti majd hatását.

Bajos lenne tagadni, hogy itt a magyar új hullám. Nem a filmművészetben, hanem a futballban. A húsz év alatti tehetségek a hét végén újfent megmutatták oroszlánkörmeiket.

A leglátványosabb megoldás a 18 éves Vancsa Zalán nevéhez fűződik. Az egyszeres felnőttválogatott középpályás/szélső akkora bombagólt lőtt vasárnap a belga másodosztályú Lommel színeiben, hogy az Oostende kapusa mozdulni sem tudott a labdára. 

„Zalán született jobblábas, de a jelek szerint a balja sem rossz – mondta az Indexnek a játékos édesapja, Vancsa Miklós, aki a helyszínen tekintette meg fia mérkőzését. – Sokat gyakorolja a lövéseket mindkét lábbal, meg is van az eredménye.”

Idősb Vancsa – aki 1985 és 1999 között közel háromszáz meccsen lépett pályára a magyar élvonalban – arról is beszélt, hogy a Lommel megerősödött erre az idényre, így akár a felkerülést is célul tűzheti ki a belga első osztályba. Amelyről egy friss felmérés alapján úgy tartják, hogy már megelőzte a francia Ligue 1-t az európai topligák rangsorában.

A Lommelről tudni kell, hogy a City Football Group része, a Manchester City illetékesei nagyon is rajta tartják a szemüket a Transfermarkt által 500 ezer euró értékűre taksált magyar fiatalemberen.

Vancsa kortársa, a szintén 18 éves Lisztes Krisztián is betalált vasárnap, méghozzá a Puskás Akadémia ellen hazai környezetben 2–1-re elvesztett bajnokin. A 183 centis, erős felépítésű Lisztesnek, akinek 600 ezer euró a becsült értéke,

április óta ez volt a kilencedik gólja, és ezzel listavezető a harminc európai bajnokság 18 évesnél nem idősebb gólvágói között.

A második helyen a török Arda Güler, a Real Madrid játékosa áll 8 góllal.

Liverpooli kollégánk, Bocsák Bence szerint Lisztes a harmadik nagy magyar reménység Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos után. Illetve a 22 éves Szoboszlai ugye már most sokkal több reménységnél.

Lisztes egyébként 670 perc alatt szerezte kilenc gólját, azaz 90 percre vetítve 1,2-es gólátlaga van meccsenként. De nézzük meg Lisztes vasárnapi gólját:

Az okos gól 3:30-nál

Szoboszlairól és Kerkezről már vasárnap szót ejtettünk, de itt van még a Fokvárosban született, még mindig csak 20 éves Németh András is, aki sérülése után visszatérve győztes gólhoz asszisztált a Hamburger SV csapatában, a Német Kupa-mérkőzésen.

Németh statisztikája káprázatos: a Genk, majd a Hamburg csapatában, illetve a magyar válogatottban 659 percet töltött a pályán, és ez idő alatt 6 gól és 4 gólpassz a termése, 90 percre vetítve meccsenként 1,36 gólhoz járult hozzá. Ha majd több játékpercet kap, robbanásszerű fejlődés várható a centertől. 

Szóval, kecsegtető a magyar futball jövője, de már a jelene is, nagyon úgy néz ki, a húszéveseké és a még fiatalabbaké a világ. 

Rovatok